Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тест 9



Жінка 27 років, скаржиться на підвищення температури до 37,4оС, появу геморагічної висипки на нижніх кінцівках, біль у попереку, появу червоної сечі. Захворіла 3 дні тому після переохолодження. Об’єктивно: шкіра бліда, на поверхні гомілок і стегон- дрібна геморагічна симетрична висипка. ЧСС- 90/хв., АТ- 115/90 мм.рт.ст. Симптом Пастернацького- слабо позитивний з обох боків. У крові: Л- 10,6х109/л, Тр- 145х109/л, ШОЕ- 39 мм/год. В сечі: білок- 0,73 г/л, Ер- змінені 30-40 в п/з, Л- 5-8 в п/з. Який з наведених препаратів є патогенетично обґрунтованим для лікування у даному випадку?

A. Вікасол

B. Кальцію глюконат

C. Аскорбінова кислота

D. Преднізолон

E. Рутин

Тест 10.

У юнака 19 років після ГРВІ на ділянках тіла з’явились пурпурозні висипання, що пальпуються та не білішають при натискуванні. Слизові оболонки інтактні. Відмічає також болі у скокових та колінних суглобах. В аналізах сечі – 15-20 еритроцитів. Яке захворювання виникло у хворого?

A. Ревматизм

B. Вузликовий поліатеріїт

C. Гіперсенситивний васкуліт

D. Геморагічний васкуліт

E. Ревматоїдний артрит

Клінічні задачі для самопідготовки (включаючи задачі "Крок 2")

Задача 1.

Хлопець 16 років скаржиться на летючі болі у великих суглобах, підвищення температури до 38,1оС, озноби, різку слабкість, висипання на шкірі рук і ніг, свербіж, біль в животі, нудоту. Об’єктивно: на шкірі рук і ніг симетрична, пальпується, чітко обкреслена пурпурна висипка, місцями зливається, зі слідами розчухів. Великі суглоби незначно набряклі, болючі. Печінка і селезінка не збільшені. Аналіз крові: Ер- 4,1х1012/л, Hb- 138 г/л, КП- 1,0; Л- 10,6х109/л, еозин.- 2%, п/я- 4%, с/я- 64%, л- 24%, м- 6%, ШОЕ- 26мм/год, Тр- 260х109/л. Час кровотечі за Дюке- 4 хвилини. Найбільш імовірний діагноз у хворого?

A. Кропивниця

B. Хвороба Верльгофа

C. Геморагічний васкуліт

D. Ревматичний поліартрит

E. Хвороба Вінівартера-Бюргера

Задача 2.

Чоловік 39 років, який знаходиться на лікуванні в хірургічному відділенні з приводу гострого холециститу зі скаргами на абдомінальний біль, нудоту, блювання, переведений в терапевтичне відділення з приводу підвищення АТ до 180/120 мм.рт.ст., появи білка в сечі, стійкої лихоманки. Стійкий субфебрилітет був резистентний до антибіотикотерапії. Через 10 днів після лікування у хворого виник напад задухи з затрудненим видихом, згодом з’явились артралгії та еритематозне ураження шкіри кінцівок. В аналізі крові- 18% еозинофілів. В сечі- сечовина 60 мг/добу, креатинін- 30 мг/добу. Яке захворювання виникло у хворого?

A. Геморагічний васкуліт

B. Неспецифічний аортоартеріїт

C. Гострий гломерулонефрит

D. Системний червоний вовчак

E. Вузликовий поліартеріїт

Задача 3.

Дівчина 18 років, скаржиться на підвищення температури тіла до 37,4оС, появу геморагічної висипки на нижніх кінцівках, біль у животі, біль у попереку, появу червоної сечі. Захворіла 3 дні тому після переохолодження. Об’єктивно: шкіра бліда, на поверхні гомілок і стегон - дрібна геморагічна симетрична висипка. ЧСС- 90/ хв., АТ- 105/95 мм.рт. ст. Симптом Пастернацького – слабо позитивний з обох боків. У крові: Л- 9,6х109/л, Тр- 145х109/л, ШОЕ- 31мм/год. В сечі: білок- 0,33 г/л, Ер- змінені 30-40 в п/з, Л- 5-8 в п/з. При гістологічному дослідженні виявлено - гранулоцити в стінках артеріол та вен. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гострий інтерстиціальний нефрит

B. Вузликовий поліартеріїт

C. Системний червоний вовчак

D. Тромбоцитопенічна пурпура

E. Геморагічний васкуліт

Задача 4.

Чоловік 29 років, відмічає задишку, періодичне підвищення температури до 39оС, зниження маси тіла до 10 кг. Хворіє близько 2 років, коли на фоні підвищення температури з’явились напади ядухи. Після призначення преднізолону напади зникли, нормалізувалась температура. Через 1 місяць після відміни препарату стан знову погіршився, з’явилась геморагічна висипка на животі та стегнах, відновилися напади ядухи, став втрачати масу тіла. У крові: Ер- 3,6х1012г/л, Hb- 110 г/л, Л- 12,2х109/л, ШОЕ- 39 мм/год. В сечі: питома вага- 1006, білок- 1,4 г/л, Л- 4-6 в п/з, Ер- 10-12 в п/з. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Вузликовий поліартеріїт

B. Системний червоний вовчак

C. Бронхіальна астма

D. Хронічний гломерулонефрит

E. Геморагічний васкуліт

Задача 5.

Жінка 27 років, скаржиться на підвищення температури до 37,4оС, появу геморагічної висипки на нижніх кінцівках, біль в попереку, появу червоної сечі. Захворіла 3 дні тому після переохолодження. Об’єктивно: шкіра бліда, на поверхні гомілок і стегон- дрібна геморагічна симетрична висипка. ЧСС- 90/хв., АТ- 115/90 мм рт. ст. Симптом Пастернацького- слабко позитивний з обох боків. У крові: Л- 10,6х109/л, Тр- 145х109/л, ШОЕ- 39 мм/год. В сечі: білок- 0,73 г/л, Ер- змінені, 30-40 в п/з, Л- 5-8 в п/з. Який з наведених препаратів є патогенетично обґрунтованим для лікування в даному випадку?

A. Вікасол

B. Кальцію глюконат

C. Аскорбінова кислота

D. Преднізолон

E. Рутин

Задача 6.

Чоловік 42 років, який знаходиться на лікуванні в неврологічному відділенні з приводу нейроциркуляторної дістонії, переведений в терапевтичне відділення з приводу підвищення АТ до 190/135 мм. рт. ст., появи білка в сечі, стійкої лихоманки. Стійкий субфебрилітет був резистентний до антибіотикотерапії. Через 10 днів після лікування у хворого виник напад ядухи з затрудненим видихом, згодом з’явились артралгії та еритематозне ураження шкіри кінцівок. В аналізі крові- 25% еозинофілів. Яке захворювання виникло у хворого?

A. Синдром Гудпасчера

B. Неспецифічний аортоартеріїт

C. Гострий гломерулонефрит

D. Системний червоний вовчак

E. Вузликовий поліартеріїт

Задача 7.

Хвора 37 років скаржиться на підвищення температури до 38,1оС, озноб загальну слабкість, біль у попереку, м’язах гомілок, наявність сечі рожевого кольору, втрату ваги до 5 кг. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, наявна папула-петехіальна пурпура. Тони серця ослаблені, ЧСС- 120/хв., АТ- 170/100 мм.рт.ст. Симптом Пастернацького слабо позитивний з обох боків. У крові: Ер- 2,5х1012/л, Hb- 65 г/л, ШОЕ- 58 мм/год, А/Г коеф.- 0,82 (γ-глоб.-30%), креатинін- 0,160 ммоль/л. Аналіз сечі: білок- 0,5 г/л, Л- 30-35 у п/з, Ер- до 70 у п/з. Діагноз – вузликовий поліартеріїт. Лікування якими препаратами проводиться перш за все?

A. Цитостатики

B. Антибіотики

C. Глюкокортикостероїдні препарати

D. Амінохінолінові похідні

E. Противірусні засоби

Задача 8.

У дівчини 23 років після вірусної інфекції на ділянках тіла з’явились пурпурозні висипання, що пальпуються та не збільшуються при натискуванні. Слизові оболонки інтактні. Турбують також болі у ліктьових та плечових суглобах. В аналізах сечі – 25-30 еритроцитів. Яке захворювання виникло у хворої?

A. Ревматизм

B. Вузликовий поліатеріїт

C. Гіперсенситивний васкуліт

D. Геморагічний васкуліт

E. Ревматоїдний артрит

Задача 9.

У юнака 20 років після вживання цитрусових на ділянках тіла з’явились пурпурозні висипання, що пальпуються та не збільшуються при натискуванні. Слизові оболонки інтактні. Відмічає також болі у скакових та кульшових суглобах. В аналізах сечі – 15-20 еритроцитів. Який з наведених препаратів є патогенетично обґрунтованим у даному випадку?

A. Лоратадин

B. Преднізолон

C. Гепарин

D. Аскорутин

E. Кальцію глюконат

Задача 10.

Хворий 27 років скаржиться на підвищення температури до 39,5оС, озноб, загальну слабкість, біль у попереку, м’язах гомілок, наявність сечі червоного кольору, втрату ваги до 10кг. Об’єктивно: шкірні покриви бліді. Тони серця ослаблені, ЧСС- 100/хв., АТ- 185/115 мм рт.ст. Симптом Пастернацького позитивний з обох боків. У крові: Ер- 2,6х1012/л, Hb- 65 г/л, ШОЕ- 68 мм/год, А/Г коеф.- 0,82 (гамма глоб.- 30%), креатинін- 0,230 ммоль/л. Аналіз сечі: білок- 1,3 г/л, Л- 30-35 у п/з, Ер.- густо покривають поле зору. Який вірогідний діагноз у хворого?

А. Гострий нефрит

B. Системний червоний вовчак

C.Нирковокам’яна хвороба

D. Дерматоміозит

E. Вузликовий поліартерііт

Еталони відповідей до тестів:

1-C; 2-C; 3-E; 4-E; 5-D; 6-A; 7-C; 8-D; 9-D; 10-C.

Еталони відповідей до задач:

1-C; 2-E; 3-Е; 4-A; 5-D; 6-E; 7-C; 8-С; 9-В; 10-Е.

Протокол клінічного розбору хворого (єдина форма)

Матеріали, необхідні для самопідготовки:

1. Внутрішня медицина: Підручник: У 3 т. – Т. 2/ А.С.Свінціцький, Л.Ф.Конопльова, Ю.І.Фещенко та ін.; За ред. Проф.. К.М.Амосової. - К.: Медицина, 2009. – 1088 с.

2. Під заг. ред. Проф.. Коваленка В.Н. Ревматичні хвороби: Номенклатура, класифікація, стандарти діагностики і лікування. – Київ: «Катран груп». – 2002р. – 214с.

3. Свінціцький А.С., Яременко О.Б., Пузанова О.Г. Ревматичні хвороби та синдроми. – Київ: «Книга плюс». - 2006р. – 680с.

Для нотаток

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 852 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...