Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні правила ведення бюджетного обліку



Бюджетний облік - це необхідний кожному учаснику бюджетного процесу запобіжний засіб контролю, оскільки містить інформацію щодо кількості ресурсів і поточної заборгованості бюджету.

Правила ведення бухгалтерського обліку виконання бюджетів, порядок складання та подання звітності про виконання бюджетів розробляється Управлінням методології з виконання бюджету, бухгалтерського обліку та звітності Державного казначейства України.

Основні функції служби бухгалтерського обліку. Організація роботи бухгалтерської служби грунтується на принципі створення єдиного бухгалтерського підрозділу та надання працівникам прав відповідальних виконавців, яким доручається особисто підписувати документи за визначеною групою операцій, за винятком операцій, які потребують додаткового контролю.

Бухгалтерські операції можуть виконувати працівники будь-якого структурного підрозділу, якщо це передбачено їх функціональними (посадовими) обов'язками. Усі працівники, які виконують операції з бухгалтерського обліку, підпорядковуються головному бухгалтеру органу Державного казначейства або іншій посадовій особі, що очолює бухгалтерську службу.

Головний бухгалтер у своїй роботі керується цим положенням, нормативними актами Державного казначейства України, іншими законодавчими та нормативними актами України, що регламентують бюджетний процес в Україні.

Головний бухгалтер повинен забезпечити:

- дотримання єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку;

- контроль за відображенням у бухгалтерському обліку всіх операцій з виконання бюджетів, які здійснюються органами Державного казначейства;

- складання і подання внутрішнім та зовнішнім користувачам звітності у встановлені терміни.

Головний бухгалтер (його заступник) мають право вимагати від підвідомчих органів забезпечення правильної організації бухгалтерського обліку і контролю, подання необхідних документів щодо оформлення операцій, дотримання встановленого порядку прийняття і витрачання бюджетних коштів, а від будь-якого органу Державного казначейства - надання пояснень, а при необхідності безпосередньо втручатися в його робочі процедури, якщо отримані дані викликають сумнів.

Головний бухгалтер (його заступник) проводять організаційні заходи щодо впровадження в підвідомчих органах казначейства та структурних підрозділах визначеної політики бухгалтерського обліку та звітності.

На головного бухгалтера, який виконує організаційні, контрольні функції, не можуть покладатися обов'язки керівника органу за тимчасової його відсутності, а також обов'язки щодо безпосереднього виконання бухгалтерських операцій.

Головний бухгалтер безпосередньо бере участь у формуванні служби бухгалтерського обліку.

58.Охарактеризуйте план рахунків обліку виконання бюджету

План рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів органами Державної казначейської служби – систематизований перелік рахунків бухгалтерського обліку, що використовується для детальної та повної реєстрації всіх фінансових операцій і забезпечення потреб складання фінансової звітності згідно з вимогами бюджетного процесу на відповідний бюджетний рік.
При побудові Плану рахунків ураховано особливості виконання державного та місцевих бюджетів, функціонування єдиного казначейського рахунка, виконання місцевих бюджетів через органи Державної казначейської служби, дотримані загальні принципи і вимоги щодо здійснення бухгалтерського обліку та звітності.
План рахунків охоплює 9 класів і поділяється на три логічні частини (рис. 5.1):
балансові рахунки,

бюджетні (фінансові) рахунки (рахунки доходів і видатків бюджету);

меморандні (технічні) й позабалансові рахунки.

Кожна частина плану рахунків складається з:
класів – однозначні;

розділів – рахунки другого порядку (двозначні);

груп – рахунки третього порядку (тризначні);

власне рахунків – рахунки четвертого порядку (чотиризначні).

1-й клас «АКТИВИ»
Він визначає активи бюджетів і містить єдиний казначейський рахунок (консолідований кореспондентський рахунок) Державної казначейської служби в Національному банку України, кошти бюджетів у інших банках, розміщені депозити, цінні папери, надані бюджетні кредити, інші активи (кошти в до­розі та заблоковані на рахунках, товарно-матеріальні цінності), кореспондентські рахунки, відкриті управліннями Державної казначейської служби в територіальних управліннях НБУ.
Усі рахунки першого класу активні.
2-й клас «ЗОБОВ’ЯЗАННЯ»
Цей клас визначає зобов'язання держави, які виникають у процесі виконання бюджетів, та включає зобов'язання, що пов'язані з випуском в обіг цінних паперів, за отриманими кредитами і депозитами, за іншими зобов'язаннями.
Усі рахунки другого класу пасивні.
3-й клас «КОШТИ БЮДЖЕТІВ ТА РОЗПОРЯДНИКІВ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ»
Цей клас відображає зобов'язання бюджетів і розпорядників бюджетних коштів та передбачає операції за:
коштами державного бюджету, місцевих бюджетів;

коштами, які підлягають розподілу між рівнями бюджетів;

коштами, тимчасово віднесеними на доходи бюджету;

коштами на рахунках розпорядників бюджетних коштів, органів Державної казначейської служби.

Рахунки третього класу пасивні.
4-й клас «РОЗРАХУНКИ»
Цей клас відображає розрахунки, що виникають між бюджетами в процесі їх виконання, розрахунки за векселями, позицію Державної казначейської служби щодо іноземної валюти та балансуючі рахунки.
Усі рахунки четвертого класу активно-пасивні.
5-й клас «РЕЗУЛЬТАТ ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТУ»
Він містить результат виконання загального та спеціального фондів бюджетів.
Рахунки п'ятого класу активно-пасивні.
Рахунки 4-го класу «Розрахунки» та 5-го класу «Результат виконання бюджету» призначені для обліку розрахунків, коли бюджет є одночасно і дебітором, і кредитором.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 301 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...