Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота № 43. 1



ФІЗИЧНИЙ МАЯТНИК

Мета роботи: вивчення законів коливанняфізичного маятника.

Завдання: а) перевірити залежність періоду вільних коливань фі­-зи­чного маят­ника від його моменту інерції;

б) визначити величину прискорення вільного падіння.

Прилади і обладнання: фізичний маятник, секундомір, лінійка.

Експериментальна установка (рис.5.1) складається із основи 1, ви­рівню­вання якої здійснюється ніжками 2. В основі закріплена стійка 3, на якій фіксує­ть­ся нижній кронштейн 4 з фотоелектричним датчиком 5. На верхньому кронштейні 6 пі­д­вішений фізичний маятник. Він склада­є­ть­ся зі стержня 7, ванта­жу 8 і фіксатора 9. На стержні 7 через 10мм зроблені кільцеві нарізки для точного визначен­ня довжини маятника та чіткої фіксації вантажу 8. На пе­редній панелі приладу знаходяться: індикатор кількості коливань–10, індика­тор часу–14, вимикачі “СЕТЬ”–11 “СБРОС”–12 і “СТОП”–13.

Під час руху маятника світловий потік від лампочки фотоелектричного датчика перекри­вається, що вмикає електронну схему підра­хунку кількості коливань та се­кундомір. Після натискування вимикача “СТОП” секундомір зупиняється після закінчення поточного повного коливання.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 224 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...