Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальна інформація. Групи 01-24 об’єднують велику кількість товарів тваринного та рослинного походження, в тому числі живих тварин та живі рослини



Групи 01-24 об’єднують велику кількість товарів тваринного та рослинного походження, в тому числі живих тварин та живі рослини, продукти харчування. Зважаючи на надзвичайно велику номенклатуру таких товарів, визначення коду конкретного товару потребує особливої уваги.

Усі живі тварини включаються до групи 01. Виключення складають живі тварини, що використовуються в цирках, звіринцях та інших подібних пересувних видовищах (товарна позиція 9508). Термін «чистопородні (чистокровні) племінні тварини» означає тих племінних тварин, які віднесені до категорії «чистопородні (чистокровні)» компетентними національними органами. Товарна позиція 0106 включає як живих свійських, так і диких тварин: морських ссавців, кішок і собак, кролів, зайців, оленів, зебр, сарн, антилоп і т.д., левів, тигрів, ведмедів, слонів, мавп, рептилій, птахів (крім включених до товарної позиції 0105 «Свійська птиця жива»), бджіл та інших комах, хутрових тварин для ферм, що розводять тварин.

Група 02 включає м’ясо в тушах або розрубане на частини, харчові м’ясні субпродукти, харчове борошно та порошки з м’яса та м’ясних субпродуктів усіх тварин, придатні для вживання людиною, крім кишок і шлунків тварин (товарна позиція 0504), а також крові тварин (в залежності від призначення товарні позиції 0511 або 3002). До субпродуктів належать: серце, легені, шлунок, вим’я, нирки, печінка. М’ясо та м’ясні субпродукти, непридатні для вживання людиною, класифікуються у товарній позиції 0511, не придатні для вживання крупи, борошно, гранули та порошки з м’яса та м’ясних субпродуктів – у товарній позиції 2301. Для правильного визначення коду необхідно звертати увагу на ступінь обробки товарів: свіжі, охолоджені, морожені, солоні, сушені, копчені, перетворені у фарш. М’ясо та м’ясні субпродукти, оброблені іншим способом (ковбаси та аналогічні продукти, приготовлені або консервовані іншим способом, нашпиговані, з додаванням приправ, пасти та паштети, м’ясо тушковане) класифікуються у товарній позиції 1602. З групи 02 виключається тваринний жир, поданий окремо (група 15) (крім сала без пісних частин, свинячого жиру і жиру свійської птиці, невитоплених). Для визначення термінів, що застосовуються до товарів цієї групи (туші, компенсовані чвертки, австралійка, каре, кюлот тощо) необхідно уважно читати примітки до групи.

Живі риби і ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні та їх м’ясо, призначені для безпосереднього споживання або промислового застосування (виготовлення консервів і т.п.), класифікуються в групі 03. Суміші чи сполучення продуктів різних товарних позицій цієї групи (наприклад, риба товарних позицій 0302 – 0304 в сполученні з ракоподібними (товарна позиція 0306) залишаються в групі 03. До групи 03 включаються риба та морепродукти, які оброблені лише способами, описаними в цій групі (свіжа, охолоджена, морожена, сушена, солона, копчена, рибні борошно, порошок та гранули). Риба, молюски, ракоподібні та інші водяні безхребетні залишаються в групі 03, навіть якщо вони упаковані в будь-які герметичні місткості (наприклад, анчоуси у розсолі у герметичних консервних банках, копчений лосось у банках). З іншого боку, риба та морепродукти включаються до групи 16, якщо вони зварені або приготовлені чи консервовані іншим способом, в тому числі, малосольна риба, сушена або копчена, і вимочена в олії для забезпечення попереднього консервування, риба простого маринування в олії або оцті, молюски, піддані тепловій обробці. Крабові палички та рибні пасти класифікуються у товарній позиції 1604 як готові продукти з сурімі, а сурімі – проміжний продукт для їх виготовлення – у товарній позиції 0304. Рибні супи зараховують до товарної позиції 2104.

Класифікуючи ракоподібних, необхідно зважати на їх біологічні особливості: лангусти мають червоний колір, малі клешні, колючі, пухирчасті щитки; омари (лобстери) – темно-блакитні з довгими клешнями; у крабів відсутня м’ясиста члениста шийка; раки зазвичай є прісноводними.

Ікра осетрових (чорна ікра) готується з ікринок осетрових риб, інші види ікри (наприклад, лосося, коропа, щуки, тунця, тріски та ін.) класифікується як замінники ікри в товарній підпозиції 1604 30, у разі, коли вона готова для вживання й упакована в герметичному посуді. Ікру риби, не звільнену від плівки, свіжу або охолоджену, необхідно шукати в товарній позиції 0302; у мороженому стані – в товарній позиції 0303; iкра та молочко риб, сушенi, копченi, солонi або в розсолi класифікуються в товарній позиції 0305.

Вироби з недріжджового тіста з начинкою з риби класифікуються у товарній позиції 1902.

Готові харчові продукти, що містять понад 20 мас. % ковбаси, м’яса, м’ясних субпродуктів, риби чи ракоподібних, молюсків чи інших водяних безхребетних, або будь-які комбінації цих продуктів належать до групи 16: наприклад, ковбаси, сосиски та аналогічні вироби, в тому числі готові страви, що складаються з вищезазначених інгредієнтів разом з овочами, спагеті, соусом і т.п. Фаршировані продукти з начинкою з м’яса, риби та морепродуктів, зокрема кускус, що вміщує не більше 20 мас. % начинки, а також вироби з недріжджового тіста з начинкою (пельмені, равіолі), що містять понад 20 мас. % м’яса, риби та морепродуктів класифікуються в товарній позиції 1902. Продукти для приготування соусів і готові соуси (наприклад, майонез), смакові добавки, заготовки та готові супи та бульйони класифікуються у групі 21.

Кава, коли вона у зернах (зеленого кольору, якщо несмажена кава, та коричневого кольору, якщо кава смажена) чи мелена класифікується в товарній групі 09. А розчинна кава, яка пройшла складну промислову переробку і суттєво змінила свої якості, класифікується в товарній групі 21 як концентрат кави.

Молоко та молочні продукти включаються до групи 04. Виняток становлять готова їжа на основі молочних продуктів, а саме продукти дитячого харчування (товарна позиція 1901, наприклад, замінник грудного молока у рідкому стані для годування немовлят; кисломолочний сир у шоколаді або шоколадній глазурі, розфасований для роздрібної торгівлі); молочні продукти, що включають замінники натуральних компонентів, наприклад, рослинні жири (сирний продукт тощо), в залежності від основних ознак, входять до груп 19 або 21; напої, що складаються з молока з ароматизуючими речовинами у вигляді какао чи інших речовин (група 22); морозиво (група 21).

Яйця птахів класифікуються у товарній підпозиції 0406 00 (у шкаралупі) або в товарній позиції 0408 (без шкаралупи). При цьому слід мати на увазі, що перепели та страуси не дивлячись на те, що натепер їх розводять на перепелиних чи страусиних фермах, не належать до свійської птиці, а вважаються дичиною. До товарної позиції 0408 не влючаються: жир яєчного жовтка (товарна позиція 1506), яєчні продукти з вмістом прянощів, спецій та інших добавок (товарна позиція 2106), лецитин (товарна позиція 2923), окремо поданий яєчний білок, або яєчний альбумін (товарна позиція 3502).

До товарної позиції 0409 включається мед, вироблений бджолами (Apis mellifera) чи іншими комахами, центрифугований, стільниковий або в шматках стільників, за умови відсутності в ньому добавок у вигляді цукру чи будь-яких інших речовин. Такий мед може називатися за медоносними рослинами, місцем походження чи кольором.

До товарної підкатегорії 0410 00 00 00 включаються продукти тваринного походження, придатні для споживання людиною. До них належать яйця черепах та саланганові гнізда (“гнізда ластівок”, які складаються з виділеного птахами секрету, що швидко твердне на повітрі; вони мають високий вміст білка і використовуються майже винятково для приготування супів чи інших харчових продуктів).

Кисломолочний сир з додаванням до 30 мас. % цукру або фруктів вважається таким, що зберігає якісні характеристики кисломолочного сиру і класифікується у товарній позиції 0406. При цьому кисломолочний сир може бути глазурованим чи ні, але без додавання какао.

Олії, тваринні та рослинні жири, а також маргарин класифікуються в групі 15. При цьому слід мати на увазі, що в товарних позиціях класифікуються чисті олії саме тієї рослини, яка визначена в описі товарної позиції. Останнім часом на ринку з’явилися суміші олій різних культур, такі олії класифікуються в товарній позиції 1517.

Кондитерські вироби (включаючи білий шоколад), що не містять какао, зараховуються до товарної позиції 1704. Готові харчові продукти (шоколад, шоколадна нуга, шоколадні пасти, какао-порошок), що вміщують какао, класифікуються у групі 18. Виключення становлять йогурти (група 04), морозиво (група 21), харчові продукти з борошна (група 19), борошняні кондитерські вироби (група 19), алкогольні та безалкогольні напої (група 22), лікарські засоби (група 30), що містять какао. Подібні товари необхідно шукати відповідно їх визначальних характеристик.

Класифікація такого товару, як халва, залежить від його складу. Так, якщо халва не містить какао (цукрова, соняшникова чи з додаванням будь-яких горіхів), вона класифікується в товарній позиції 1704. У разі, коли халва містить какао (шоколадна, мармурова чи з додаванням шоколаду), вона класифікується у товарній позиції 1806. І нарешті, якщо халва призначена для хворих на цукровий діабет, в її складі немає цукру чи цукрози, замість них використовуються замінники цукру (ксиліт або сорбіт), тоді така халва має класифікуватися у товарній позиції 2106.

Термін «овочі», що класифікуються у групі 07, включає також їстівні гриби, маслини (оливки), каперси, кабачки, гарбузи, баклажани, цукрову кукурудзу, плоди перцю, кріп (фенхель), петрушку, крес-салат, пагінці бамбука та паростки соєвих бобів свіжі, охолоджені або морожені, тимчасово консервовані або сушені. В той же час борошно, крупа і порошок із сушених овочів включаються до групи 11, а консервовані овочі – до групи 20. Свіжі або сушені овочі включаються до групи 07 незалежно від мети використання – як продукт харчування або як посівний чи посадковий матеріал (наприклад, картопля, ріпчаста цибуля, часник, бобові овочі). Однак, до цієї групи не включається розсада овочів (група 06). В окремі групи також виділяють коренеплоди та бульбоплоди з високим вмістом крохмалю та інуліну (група 07), зернові культури (група 10), цукровий буряк та цукрову тростину (група 12), їстівні та інші водорості (група 12), рослини і корені цикорію (група 12), чабрець, лавр, насіння кропу (група 09). Печериці (шампіньйони) зазначені в УКТЗЕД як гриби роду Agaricus.

Насіння овочевих та інших культур класифікується в групі 12. Проте насіння, яке вважається прянощами (кумін, тмин, фенхель, кардамон та інші), класифікується в групі 09.

Група 20 включає, крім зазначених вище товарів, овочі, плоди, горіхи та інші їстівні частини рослин, приготовлені або консервовані в оцті або цукрі, джеми, варення, желе, мармелад, плодові та горіхові пюре і пасти, піддані тепловій обробці, гомогенізовані готові (зокрема, для дитячого та дієтичного харчування) або консервовані овочі та плоди, фруктові або овочеві соки та нектари.

До групи 20 не входять вироби із здобного тіста з фруктовою начинкою (товарна позиція 1905), фруктові та овочеві соки, що вміщують спирт в концентрації понад 0,5 об. %, оскільки вважаються алкогольними напоями, а також газована вода, ароматизована фруктовим соком (група 22).

Алкогольні (такі, що вміщують спирт понад 0,5 об. %) та безалкогольні напої класифікують у групі 22. Це вода, інші безалкогольні напої та лід; зброджені спиртні напої (пиво, вино, сидр тощо); дистиляти та напої (лікери, спиртні напої тощо) і етиловий спирт. Слід зауважити, що коли до складу мінеральних вод або безалкогольних напоїв входять фруктові соки, вони класифікуються в товарній групі 22, оскільки у даному разі фруктові соки виконують роль підсолоджувальної речовини та смакової добавки.

Корми для тварин необхідно класифікувати за товарними позиціями групи 23. Це готові кормові продукти, що складаються з суміші декількох поживних речовин, які призначені: для забезпечення тварин раціональним і збалансованим повсякденним раціоном (повноцінний корм); для одержання придатного повсякденного раціону шляхом додання в корм органічних та неорганічних речовин (кормові добавки); для використання під час приготування повноцінних кормів або кормових добавок («премікси»). У групі 23 також класифікується такий товар як висівки, оскільки висівки є відходами борошномельної промисловості, хоча й використовуються людиною в їжу.

М'ясо та субпродукти, призначені для виготовлення кормів для до-машніх тварин, розглядаються як придатні для споживання людиною і класифікуються у групі 02.

Необхідно зазначити, що зважаючи на величезний асортимент товарів тваринного та рослинного походження, багато товарів класифікуються у товарних позиціях «інші» відповідно до подібних товарів.

Література: [7; 9; 12, с. 13 – 259; 16, с. 56 – 80]





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 349 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...