Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тенденції розвитку конструкції нагнітачів повітря



Продовжується використання турбокомпресора, хвильового обмінника тиску. Газообмін при динамічному наддуванні та випуску відпрацьованих газів характеризується дозарядкою та збільшенням масового наповнення циліндрів на впуску і відсмоктуючою дією на випуску відпрацьованих газів.

Динамічне наддування або резонансне наддування, як найбільш простий, економічний, разом з тим використовується тільки на окремих перехідних та несталих режимах роботи двигуна.

Використання електронних систем керування забезпечує більш широкий діапазон використання динамічного наддування.

Рис. 5. Живлення двигуна Ауді повітрям з застосуванням наддування та охолодження

Рис. 6. Живлення двигуна V8 TDI CR Audi повітрям з використанням рециркуляції відпрацьованих газів

Тенденції розвитку агрегатів наддування. Агрегати наддування отримали досить широке поширення не лише на дизелях, але і на бензинових моторах. При наддуві турбокомпресором низького тиску, є можливість меншій кількості палива згоряти з максимальною ефективністю ("Фольксваген - 1,8 Т",

Конструкція дизельного двигуна "Опель-ЭКОТЕК" включає неподілену камеру згорання, чотирьохклапанну схему газорозподілу, турбонаддув, проміжне охолодження і балансирні вали("Вольво - 2 Т-118 кВт і 2,5 Т -142 кВт, "СААБ - 2,0 Турбо" (113 кВт). Конструкція двигуна БМВ включає регульований турбокомпресор з електричним управлінням.

Рядний шестициліндровий дизель БМВ (Євро III) включає чотирьох клапанну систему газорозподілу, неподілену камеру згорання, систему упорскування "Коммон рейл", роликові штовхальники, регульований турбокомпресор і проміжний охолоджувач повітря. У системах подачі палива уперше серійні двигуни з безпосереднім уприскуванням бензину в циліндр з'явилися в Європі на "Міцубісі-Каризма" в 1998 році. Двигуни з безпосереднім упорскуванням палива в циліндр дозволяють досягти найкращих економічних і екологічних характеристик. По економічності "Міцубісі-Каризма" з таким двигуном вже сьогодні впритул наближається до дизелів. У транс'європейському пробігу через 12 країн, автомобіль середнього класу показав середню витрату бензину 4,83 л/100 км при середній швидкості 90,47 км/год. Мінімальна витрата на одній з ділянок склала 3,69 л/100 км!. Тепер на автомобілях ("Мерседес-бенц", "Ауді", "Шевроле"), тощо заслінкою управляє електронна система, а педаль перетворилася на потенціометр. Існують плани "відмови" від дросельної заслінки, замінивши регулюванням підйому впускних клапанів, або їх електричним, електрогідравлічним приводом.

Рис. 7. Турбонаддування повітря у двигуні V8 TDI CR Audi

Рис. 8. Подвійне турбонаддування двигуна Мерседес Бенц

Рис. 9. Удосконалений варіант двигуна з турбонаддувом

Рис. 10. Будова турбокомпресора двигуна V8 TDI CR Audi

Рис. 11. Нагнітач з хвильовим обмінником тиску та подвійним приводом

Рис. 12. Режими роботи турбокомпресора Ауді

Застосування впускних трубопроводів змінної довжини стало звичним на двигунах "Ауди", "Фольксваген", БМВ, "Опель", "Дєу" тощо.

Двигун автомобіля "Мерседес-Бенц-S500" (Євро IV) з регульованим впускним трубопроводом, трьома клапанами на циліндр, одним розподільним валом в голівці, роликовими штовхальниками і системою відключення чотирьох з восьми циліндрів при роботі з неповним навантаженням: 4966 см3; 220 кВт; 460 Н(м при 3000 об/хв. Ускладнення конструкції дозволило оптимізувати крутний момент, що виключає "провали" і "підхоплення", та забезпечує рівномірну тягу в усьому діапазоні обертів.

Рис. 13. Впускний трубопровід змінної довжини двигуна V6 FSI з використанням енергії хвильових коливань (резонансне наддування)

Рис. 14. Рух повітря у впускному колекторі зі змінною довжиною з використанням енергії хвильових коливань та електронним керуванням(резонансне наддування)

Рис. 15. Повітряні трубопроводи змінної довжини двигуна автомобіля

VW FSI з заслінкою та електронною системою керування

Використання резонансного наддування з електронною системою керування на несталих та перехідних режимах роботи двигуна дозволяє покращити масове наповнення циліндрів, пристосованість двигуна, необхідний крутний момент, зменшити токсичність відпрацьованих газів:

1. За рахунок хвилі тиску у впускній системі під час впуску свіжого заряду в циліндр. 2. За рахунок відсмоктуючої дії відпрацьованих газів під час випуску.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 356 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...