Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні терміни дисципліни. Абсентеїзм (від лат. Absens – відсутній) – ухиляння виборців від участі у голосуванні на виборах, референдумах



Абсентеїзм (від лат. absens – відсутній) – ухиляння виборців від участі у голосуванні на виборах, референдумах.

Апатризм (від грецьк. apatris – той, хто не має вітчизни) – стан людини, яку жодна держава відповідно до свого законодавства не вважає своїм громадянином.

Біпатрізм (від лат. bis – двічі та грецьк. patrid – батьківщина) – стан людини, яка перебуває одночасно в громадянстві двох та більше держав.

Вето (лат. veto – забороняю) – акт, що призупиняє або не допускає введення в дію рішення будь-яких органів.

Парламентське право - це система конституційно-правових норм, що регулюють статус парламенту, його внутрішні та зовнішні зносини. Регламенти парламентів та їх палат є основним джерелом парламентського права.

Політичний режим – це способи і методи здійснення державної влади.

Промульгація – це офіційне проголошення закону прийнятого парламентом. Означає санкціонування законопроекту главою держави у встановлені конституцією строки, та опублікування закону в офіційному виданні.

Територіальний устрій – це система взаємовідносин між державою в цілому, тобто його центральною владою і територіальними складовими частинами.

Форматор – особа котрій глава держави доручає визначити коло потенційних членів уряду, які можуть мати підтримку парламентської більшості.

Форма правління – це система формування і взаємовідносини глави держави, вищих органів законодавчої і виконавчої влади.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 251 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...