Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття оборотних коштів та складові елементи



Заняття 4

Оборотні кошти (ОК)

1. Поняття оборотних коштів та складові елементи.

2. Нормування оборотних коштів.

3. Ефективність використання оборотних коштів.

Поняття оборотних коштів та складові елементи

Оборот

1) замкнутий цикл, що охоплює всі сфери суспільного відтворення (безпосереднє виробництво, обмін, розподіл і споживання) у циклічно повторюваному процесі;

2) рух товарів, грошових коштів у відтворювальному процесі[1].

Оборот грошовий

1) безперервний рух грошей у процесі їх використання як засобу оплати праці і робочої сили, послуг, товарів, здійснення розрахунків і платежів та ін.;

2) сукупність усіх платіжних засобів, що використовуються в країні у певний час[2].

Оборот капіталу – кругооборот капіталу як процес постійного відновлення руху всього авансованого капіталу, швидкість якого вимірюється часом одного повного циклу[3].

Оборотні засоби – грошові кошти підприємств, фірм, компаній, що авансуються в об’єкти, які використовуються в межах одного відтворювального циклу або в короткотерміновому періоді (до одного року)[4].

Оборотні фонди – предмети праці (сировина, паливо, енергія, куплені напівфабрикати, тара та ін.), які в процесі виробництва переносять свою вартість на новостворений продукт відразу, а також вартісна форма робочої сили.

Кошти обігові – авансована підприємством в оборотні фонди та фонди обігу (крім амортизаційних відрахувань) сукупність коштів, яка опосередковує їх рух у процесі кругообігу. Склад коштів обігових зображено на схемі[5].

Кошти обігові
1. Обігові кошти у сфері виробництва (оборотні фонди) 1.1. Виробничі запаси 1.1.1. Основні матеріали, конструкції, вироби
1.1.2. Допоміжні матеріали
1.1.3. Малоцінні й швидкозношувальні предмети
1.2. Засоби у виробництві 1.2.1. Незавершене виробництво
1.2.2. Витрати майбутніх періодів
2. Обігові кошти у сфері обігу (фонди обігу) 2.1. Грошові кошти
2.2. Кошти у розрахунках

Основними елементами коштів обігу підприємства є товарно-матеріальні цінності, які становлять його виробничі запаси, засоби виробництва, а також грошові кошти в розрахунках на рахунках у банках та в касі підприємства. Джерела фінансування коштів обігу – власні та прирівняні до них кошти, кредиторська заборгованість, інші джерела та банківські кредити. До власних коштів обігу належать кошти, які постійно перебувають у розрядженні підприємства. Їх закріплюють за підприємством у момент його утворення, вони стають частиною його статутного фонду. Кошти вважають такими, що дорівнюють власним коштам обігу, якщо вони перебувають в обороті підприємства (стійкі пасиви). Вони утворюються за рахунок перехідної заборгованості із заробітної плати, відрахувань на соціальне страхування, резервів для покриття виплат на відпустки працівникам, а також прибутку, термін внесення якого до бюджету ще не настав, тощо.

Оборотний капітал – частина постійного капіталу, що формується з грошових коштів та їх еквівалентів (короткострокові, високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються в грошові кошти і які характеризуються незначним ризиком зміни вартості), дебіторської заборгованості (заборгованість фізичних та юридичних осіб підприємству), а також з інших матеріальних ресурсів, що призначені для споживання під час виробництва, перебувають в процесі виробництва чи призначені для реалізації[6].

Оборотні засоби – це авансовані грошові кошти в оборотні фонди та фонди обігу для забезпечення безперервного виробничого процесу та надходження в майбутньому на підприємство економічних вигод (грошових коштів).

Оборотні засоби складаються з двох частин: оборотних фондів та фондів обігу. Всі елементи оборотних фондів та один елемент фондів обігу – готова продукція – нормовані елементи.

Оборотні засоби одночасно знаходяться у грошовій і товарній формах на всіх стадіях.

Оборотні фонди складаються з наступних елементів: виробничі запаси, незавершене виробництво, витрати майбутніх періодів.

Виробничі запаси – це ресурси, що утримуються для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг. До них відносяться запаси сировини, основних і допоміжних матеріалів, закуплених напівфабрикатів, комплектуючих виробів, палива, тари, запасних частин, малоцінних та швидкозношуваних інструментів та господарського інвентарю, що використовуються менше одного року, а також інших матеріальних цінностей аналогічного призначення. Вони переносять свою вартість на вартість продукції, що виготовляється після їх передачі у виробництво.

Незавершене виробництво – це ресурси, які перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва: деталі, вузли, вироби, що потребують подальшої переробки для виготовлення готової продукції. Вони перебувають безпосередньо на робочих місцях або ж у процесі транспортування від одного робочого місця до іншого. На цій стадії нараховується заробітна плата цеховому персоналу, що включається до собівартості продукції.

Витрати майбутніх періодів – грошові витрати, що мають місце у даному періоді часу, але віднесені на собівартість продукції (робіт, послуг) будуть у наступні періоди; це – витрати на підготовку виробництва, винахідництво і раціоналізацію, передплату періодичних видань тощо.

Фонди обігу складаються з таких елементів: залишки готової продукції на підприємстві, відвантажена продукція, грошові кошти та дебіторська заборгованість.

Готова продукція – це виготовлена продукція, що відповідає технічним та якісним характеристикам, передбаченим договором або іншим нормативно-правовим актом, та утримується на підприємстві для подальшого продажу.

Відвантажена продукція – це готова продукція, що відвантажена покупцю, але право власності на яку ще не перейшло до покупця. Момент передачі права власності визначається в договорі на продаж і залежить від базових умов поставки. Базові умови поставки визначаються за Міжнародними правилами інтерпретації комерційних термінів «ІНКОТЕРМС».

Дебіторська заборгованість – заборгованість юридичних та фізичних осіб підприємству. Наприклад, заборгованість покупців за реалізовану продукцію, заборгованість підзвітних осіб тощо.

Грошові кошти – це готівка на підприємстві та кошти на поточних рахунках в банках.

Питома вага кожного елементу оборотних засобів у загальному обсязі характеризує структуру оборотних засобів підприємства.

Останніми роками у промисловому секторі економіки України частка оборотних фондів в оборотних засобах в середньому становила близько 70-72 %, а частка фондів обігу – 28-30 %. У структурі оборотних фондів виробничих підприємств України переважають виробничі запаси, частка яких досягає в середньому 65-70 %, а незавершене виробництво становить приблизно 20-25 %. Тенденцією в динаміці структури оборотних фондів є поступове зменшення відносних розмірів виробничих запасів і збільшення частки незавершеного виробництва та витрат майбутніх періодів. У структурі фондів обігу вартість залишків готової продукції складає 15-17 %.

Оборотні кошти – це сукупність грошових коштів підприємства, необхідних для формування та забезпечення кругообігу виробничих оборотних фондів і фондів обігу.

На підприємстві мають місце поточні витрати фінансових (грошових) коштів, які в процесі господарювання здійснюють певний кругообіг (проходять грошову, виробничу і товарну стадії).

Оборотні кошти розподіляють на такі, що діють у сфері виробництва та у сфері обігу, а також їх розподіляють на нормовані і ненормовані.

Оборотні кошти у сфері виробництва (оборотні фонди):

- виробничі запаси (н);

- незавершене виробництво (н);

- напівфабрикати власного виготовлення (н);

- витрати майбутніх періодів (н).

Оборотні кошти у сфері обігу (фонди обігу):

- залишки готової продукції (н);

- відвантажена продукція (нен);

- грошові кошти на розрахунковому рахунку (нен);

- дебіторська заборгованість (нен);

- інші оборотні кошти (нен).

В дужках: н – нормовані оборотні кошти; нен – ненормовані оборотні кошти.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 506 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...