Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технологічні процеси очищення та збагачення



Кожний вид сировини перш ніж з нього почнуть виготовляти продукцію потребує відповідного підготовлення. Так, тверду мінеральну сировину насамперед подрібнюють, потім отримані куски сортують за розмірами та збагачують, а в разі потреби укрупнюють (агломерують або грудкують).

Так, наприклад, щойно добута (сира) нафта складається із суміші різних вуглеводнів (від пентану до важких вуглеводнів), мінеральних і механічних домішок (піску, глини), органічних сполук, що містять сірку, кисень, азот тощо.

Перед тим як подати нафту на перероблення, з неї вилучають гази, воду, мінеральні солі, механічні домішки та сірку.

Гази відділяють у резервуарах з пониженим тиском. Відділені гази спрямовують на перероблення, внаслідок чого отримують газовий бензин, етан, пропан, бутан. Потім з нафти вилучають пісок і глину. Для цього до нафти додають деемульгатори. Знесолюють нафту за допомогою електричного струму. Сірку та сірководень вилучають за допомогою розчинів лугів або амоніаку.

Очищену від домішок нафту переробляють, для отримання пального, мастил, розчинників, окремих вуглеводнів тощо.

Очистка та збагачення кам’яного вугілля. Вугілля, яке щойно було видобуто піддається переробці з метою його збагачення. Переважно це стосується коксівного вугілля, яке широко використовується в металургійному виробництві. Переробку кам’яного вугілля називають коксування. Це фізичний процес сухої перегонки вугілля при його нагріванні. В результаті коксування з вугілля отримують пористу масу, яка отримала назву кокс, а також велику кількість коксового газу, який при охолодженні утворює кам’яновугільну смолу і бензол.

Кам’яновугільна смола містить близько 300 хімічних з’єднань. Вона є сировиною для подальшої переробки в пластмасу, волокна, гуму та інші матеріали.

ТЕМА 4. ТЕХНІКА І ТЕХНОЛОГІЯ МЕТАЛУРГІЙНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

План

1. Загальні відомості про метали і металургію.

2. Способи виробництва металів і сплавів.

3. Технологія доменного процессу.

4. Продукція доменного виробництва

5. Технологічні процеси виробництва сталі.

6. Технологічні процеси виробництва кольорових металів.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 436 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...