Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Передстерилізаційна очистка



Передстерилізаційну очистку проводять ручним або механізованим способом із використанням 0,5% мийного розчину біолоту або біомию. Ручний спосіб застосовують у тих лікувально-профілактичних закладах, де немає центрального стерилізаційного відділення (ЦСВ) і передстерилізаційну очистку та стерилізацію проводять у процедурному кабінеті. Механізований спосіб застосовують у ЦСВ, де інструменти обробляють у машинах спеціального призначення.

Передстерилізаційну очистку ручним способом проводять у такій послідовності:

1-й етап. Промивають медичні інструменти під проточною водою протягом 1 хв.

2-й етап. Інструменти в розібраному вигляді занурюють у миючий розчин (його склад див. нижче) на 15 хв.

3-й етап. Промивають інструменти під струменем холодної проточної води, щоб звільнити їх від миючого засобу. Після застосування порошку «Біолот» промивання триває 3 хв, після порошку «Прогрес» — 5 — 6 хв, «Астра», «Лотос» — до 10 хв.

4-й етап. Контроль якості обробки проводять методом постановки проб (див. нижче).

5-й етап. Обезсолення — промивання інструментів протягом 1 хв в дистильованій воді для очистки від солей водопровідної води.

6-й етап. Висушування інструментів у розібраному вигляді в сухожаровій шафі.

Після передстерилізаційної очистки сухі голки та шприци необхідно упакувати для стерилізації.

Найзручніше проводити стерилізацію шприців та голок багаторазового використання у крафт-пакетах, які являють собою невеликі мішечки (пакети) з вологостійкого паперу або пергаменту. В пакет вкладають окремо циліндр і поршень шприца так, щоб отвір циліндра і рукоятка поршня були біля відкритого кінця пакета. Сюди ж кладуть дві голки, попередньо наколовши їх на кусочок вологостійкого паперу і запакувавши, як порошки. Вільний кінець крафт-пакета двічі загортають і заклеюють. На пакеті зазначають дату стерилізації та об'єм шприца.

Менш зручно проводити стерилізацію без упаковки у відкритій посудині. Для цього інструменти в розібраному вигляді розкладають на емальованому підносі або в лотку.

Існує ще м'який спосіб упаковки — у подвійних бавовняних мішках.

Шприци та голки, упаковані в крафт-пакети (мал. а), та у відкритому посуду (мал. 6) стерилізують у сухожаровій шафі. В автоклаві стерилізують шприци та голки в м'якій упаковці (мал. в) та в крафт-пакетах.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 5475 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...