Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Надзвичайні ситуації та ліквідація їх наслідків



Класифікації надзвичайних ситуацій. Надзвичайні ситуації природного характеру. Причини виникнення. Характеристика стихійних лих потенційно можливих на території України, характер їх впливу на людей і навколишнє середовище.

Надзвичайні ситуації техногенного характеру. Аварії і катастрофи. Причини виникнення. Радіаційно-небезпечні об’єкти. Хімічно-небезпечні об’єкти. Пожежо- та вибухонебезпечні об’єкти. Об’єкти комунального господарства.

Транспортні аварії (катастрофи). Гідродинамічні аварії. Пожежі. Причини виникнення. Гасіння пожеж. Сили цивільної оборони в організації ліквідації пожеж.

Вірогідність виникнення надзвичайної ситуації.

Джерела ядерної небезпеки. Осередок ядерного ураження. Вплив уражаючих факторів на людей і навколишнє середовище. Радіоактивне забруднення продуктів, води, території. Радіаційне ураження людей, тварин.

Сильнодіючі отруйні речовини. Хімічні боєприпаси. Характеристика осередку хімічного ураження. Токсини. Фітотоксиканти. Зараження отруйними і сильнодіючими отруйними речовинами місцевості, продуктів і води. Вплив отруйних речовин на людей та надання першої медичної допомоги.

Біологічні засоби ураження людей, тварин, продуктів і води. Осередок біологічного ураження.

Осередок комбінованого ураження.

Типові моделі небезпечних ситуацій. Ідентифікація НС та можливих джерел їх виникнення. Прогноз можливості виникнення НС, що загрожують життю і здоров’ю людей, порушують штатні умови функціонування об’єкта.

Принципи прийняття адекватних рішень в аварійних ситуаціях. Використання штатних та підручних засобів захисту для попередження або зниження рівня ушкодження людей, втрат і збитків. Використання підручних засобів для виживання в екстремальних ситуаціях.

Запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, протидія уражаючим її чинникам. Запобігання та зниження загрози життю і здоров’ю персоналу та населенню, яке мешкає поблизу району НС.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 524 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...