Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основи прибуткового оподаткування громадян



До числа важливих джерел бюджету будь-якої держави відноситься прибутковий податок з фізичних осіб. В більшості зарубіжних країнах податок на особисті доходи громадян служить головним джерелом доходної частини бюджету. Наприклад, в федеральному бюджеті США його питома вага становить більше 40%, в бюджеті Данії – 48%, в Німеччині цей податок займає перше місце серед статей доходів бюджету, в Франції – друге місце після ПДВ.

Податок з доходів фізичних осіб – плата фізичної особи за послуги, які надаються їй територіальною громадою, на території якої така фізична особа має податкову адресу (місце постійного або переважного проживання платника податку, місце реєстрації платника податку, визначене згідно з законодавством) або розташовано особу, що виплачує оподатковувані доходи.

Платниками податку є:

· фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;

· фізична особа - нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні;

· податковий агент.

Об'єктом оподаткування:

Об'єктом оподаткування резидента є: Об'єктом оподаткування нерезидента є:
· загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; · доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); · іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України. · загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні; · доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання).  




Дата публикования: 2015-04-09; Прочитано: 327 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...