Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття податкового менеджменту та його функції



Література

1. Податковий кодекс від 19.01.2012 [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2755-17

2. Ісашина Г. Ю. Податковий менеджмент: Навчальний посібник / Г.Ю. Ісаншина. - К.: ЦУЛ, 2003. – 384 с.

3. Крисоватий А.І. Податковий менеджмент: Навчальний посібник / А.І. Крисоватий. - Тернопіль: Карт-бланш, 2004. – 236 с.

4. Мединська Т.В. Податкова система: Навчальний посібник / Т.В. Мединська, Н.І. Власюк. – Львів: «Манголія - 2006», 2012. – 424 с.

5. Онисько С. М., Тофан І. М., Податкова система: Підручник / С.М. Онисько, і.М. Тофан. - Львів: Магнолія Плюс, 2005. - 332 с.

6. Рева Т. М. Податковий менеджмент: Навчальний посібник / Т.М. Рева. - К.: Центр навчальної літератури, 2003.

Поняття податкового менеджменту та його функції.

На сучасному етапі перебудови української економіки, тобто переходу її до ринкового типу, неможливо задовольнити потреби суспільства без науково обгрунтованої системи вилучення у суб’єктів господарства частини створеної доданої вартості у вигляді податків.

Для здійснення цих радикальних змін у суспільстві необхідна адекватна система управління, яка базувалась б на ринкових відносинах та морально-етичних позиціях та змогла забезпечити ефективну діяльність як підприємницьких, так і державних структур. Така система не може виникнути самостійно, а її створення є окремою проблемою, яка потребує особливого аналізу та комплексного підходу до вирішення.

Для того, щоб акцентувати увагу на важливості змін у сфері управління та підкреслити, що нова управлінська система, яка сьогодні формується у сфері оподаткування, заснована на інших принципах і докорінно відрізняється від тієї, що існувала раніше, зявляється така специфічна форма правління, як податковий менеджмент.

Довідка: Податковий менеджмент як сфера діяльності в Україні почав розвиватися з 1991 р. На основі закону України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 № 1251-12. Головною метою побудови податкового закону, було створення податкової системи України. Закон регулював відносини і визначав понятійний апарат у системі оподаткування. Дуга редакція Закону від 02.02.94 № 3904-12 відобразила реалії податкової системи, які сформувалися на той час в Україні. У 1997 р. були внесені чергові зміни до цього закону, була прийнята нова редакція від 18.02.97 № 77/97, згідно з яким встановлюються, скасовуються, і розрізняються податки, збори, призначені для державних і місцевих бюджетів, визначаються внески до державних цільових фондів, а також права, обов’язки і відповідальність платників податків. Новою сторінкою в розвитку податкової системи України є прийняття 02.12.2010 р. Податкового кодексу України, який вносить вагомі зміни в розвиток цієї системи. У своїй еволюції податковий менеджмент пройшов два етапи. На першому етапі (1991-1995 рр.)менеджмент був спрямований на забезпечення максимізації податкових надходжень, а на другому відбувся перехід дозниження податкового тягаря (1995 р. І до сьогодні)

Тобто, як окрема галузь знань податковий менеджмент виник на початку 20 ст. і відтоді набув широкого розвитку у високо розвинутих країнах світу як наука і практика управління фінансовими ресурсами і відносинами, що охоплює систему принципів, методів, форм і прийомів регулювання ринкового механізму у галузі фінансів з допомогою податків.

Для з’ясування суті поняття «податковий менеджмент» необхідно відштовхуватися від загального поняття «менеджмент», тобто «управління».

В підручнику «Финанси» за редакцією В. М. Родіонової термін «управління» визначається як сукупність прийомів та методів цілеспрямованого впливу на об’єкт для досягнення певного результату.

Об’єктомвпливу в податковій сфері є відносини, що виникають між державою та платниками з приводу сплати податків і обов’язкових платежів до бюджету та державних цільових фондів.А результатом такого впливу має бути, з одного боку, формування централізованого фонду держави, а з іншого — створення сприятливих умов для розвитку господарської діяльності; регулювання соціально-екномічного життя суспільства. Вказана мета випливає з двох функцій податків — фіскальної та регулюючої.

Тож виходячи з мовленого вище, можна сформулювати поняття «податковий менеджмент».

Податковий менеджмент - це сукупність прийомів та методів організації податкових відносин з метою забезпечення формування дохідної частини бюджету та впливу податків на розвиток виробництва і соціальної сфери.

Кожена система управління, в тому числі й державний податковий менеджмент, включає дві взаємопов'язані складові — об'єкт і суб'єкт управління. На якості управління познача­ються як знання об'єкта (або системи, якою управляють), так і суб'єкта (або системи, яка управляє).

Суб'єктами державного податкового менеджменту є держава в особі її уповноважених органів.

Об'єктом державного податкового менеджменту є податкова система держави.

Предметом державного податкового менеджменту є правове та організаційне забезпечення створення та функціонування податкової системи держави.

Метою державного податкового менеджменту є забезпечення створення та функціонування оптимальної податкової системи та забезпечення доходної частини бюджету.

Завдання державного податкового менеджменту:

ü розробку та впровадження нормативних актів у сфері оподаткування. Виконання цього завдання передбачає здійснення заходів щодо прогнозування обсягів податкових надходжень на перспективу на основі прогнозних розрахунків росту доходів підприємств, галузей, всієї економіки з використанням зарубіжного досвіду; розробки нових концепцій оподаткування, які сприяють розвитку бізнесу без шкоди для державних соціальних програм;

ü створення та забезпечення функціонування системи органів податкового адміністрування: та контролю;

ü створення та забезпечення функціонування системи контролю за податковою системою держави.

Основне завдання державного податкового менеджменту щодо регламентування податкових норм і правил полягає у встановленні і коригуванні елементів податкової системи для забезпечення надходжень до бюджету та стимулюванні економічного зростання. Тобто, йдеться про оптимальне поєднання фіскальної і регулювальної функцій податків. Ефективність по­даткового менеджменту залежить від ступеня його відповідно­сті можливостям економіки, потребам соціально-економічного розвитку країни та інтересам громадянського суспільства.





Дата публикования: 2015-04-09; Прочитано: 1067 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...