Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика формальних та неформальних груп, їх типів



Групи поділяють класично: формальні – утворюються за волею керівництва у формі певних підрозділів організації; неформальні – утворюються спонтанно незалежно від бажань керівництва організації на закладі співпаданні інтересів членів групи.

Формальні групи буваєть трьох типів: 1) група керівника (командна); 2) робоча (цільова) група; 3) комітети. Групи кер склад-ся із кер-ка і його безпосер-х підлеглих, які в свою чергу теж можуть бути кер-ми. Напр-д: директор магазину та завідуючі різними відділами, президент фірми та віце-президенти. Робоча (цільова) група зазвичай склад-ся з осіб, які прац-ть над одним і тим же завданням. Хоча в них є спільний кер-к, але вони відрізн-ся від командної групи тим, що мають значно >самост-ті в план-ні та здійсненні своєї праці. Комітети створені для заповнення пустих місць в орг-х структурах т.ч., що вирішквати завдання, які не входять до компетенції жодного з відділів, координувати діяльн-ть відділів і викон-ти спец-ні функції.

Характеристика неформальної групи. Неформальна група- стихійно виикша група людей, які вступають у регулярну взаємодію для досягнення мети. Характ-ки неф груп: 1) соціальний контроль -неф орг-ї здійснюють соц контроль за своїми членами через встановлення та закріплення норм. За порушення норм група може застосувати досить жорсткі санкції, а іноді за грубе порушення - відчуження з групи. 2) опір змінам. Тенденція опору змінам існує, оскількі вони можуть нести загрозу існування самої неформ-ї групи, спільному досвіду, спільним інтересам. 3 ) неформальні лідери. Лідер неф групи по суті нічим не відрізняється від інших лідерів, але основною його є визнання його групою. Сфера впливу нефлідера може виходити за рамки форм орг-ї. Сам лідер може займати невисоку посаду в ієрархії. нЕф-й лідер виконує 2 функції: 1 досягнення цілей групи; 2 підтримка та укріплення існування групи. Іноді ці функції викон-ся різними людьми, тоді в групі виникають два неформ-х лідера: один для досягн-я цілей, другий для соц-ї взаємодії.





Дата публикования: 2015-04-09; Прочитано: 495 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...