Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загартування дітей

Щоб дитина росла здоровою, життєрадісною, витривалою, її треба загартовувати.
Не жаль, деякі батьки вважають зайвим це робити, а натомість якнайтепліше одягати дитину, оберігаючи її від найменшого холоду. Але закутування, уникнення прогулянок на свіжому повітрі призводить до того, що дитина часто простуджується і хворіє.
Що ж таке загартовування?
Загартовування – це система заходів, які підвищують опірність організму до різноманітних впливів зовнішнього середовища. Ці заходи сприяють виробленню в організмі здатності швидко і без шкоди для здоров’я пристосовуватися до різних коливань температури і вологості повітря, до інтенсивного сонячного опромінення тощо.
Мистецтво загартовування полягає в поступовому звиканні до холоду, спеки, опромінення сонячними променями з тим, щоб гартувальні процедури, які застосовуються, систематично справляли на дитину тільки корисний вплив.
Загартовані діти відрізняються, як правило, життєрадісністю та активністю, рідше хворіють (а якщо їх все ж спіткає хвороба, малюки значно легше переносять її), мають гарний апетит, сплять спокійним та глибоким сном.
Загартовуючи дитину, батькам необхідно пам’ятати два найбільш важливі принципи: поступовість та послідовність.
У всі пори року як добрий гартувальний засіб використовується повітря. Під час повітряних ванн на шкіру діють температура і рух навколишнього повітря, а в літню пору – ще й розсіяна сонячна енергія. Під впливом цих факторів в організмі виробляється здатність до розширення і звуження кровоносних судин залежно від потреб тепловіддачі. Усе це захищає дитину від різкого охолодження і простуди.
Необхідним засобом загартовування є обов’язкові прогулянки на свіжому повітрі. Бажано, щоб влітку прогулянки відбувалися на спеціально обладнаному майданчику, де є чистий пісок, іграшки, відерця, кубики. У теплу пору року дитині корисно ходити босоніж. У зимову пору прогулянки бажано проводити на спеціально обладнаному майданчику, де дитина також мала б змогу активно рухатися (ліпити зі снігу грудочки, качати кулі, разом з дорослими прочищати доріжки).
Під час прогулянки треба дотримуватися основного правила: поперемінно проводити спокійні та рухливі ігри, поступово нарощувати фізичне навантаження і так само поступово його зменшувати.
Для загартовування дитини використовують також і воду. Способом такого загартовування можуть бути обтирання. Корисною процедурою, що сприяє загартовуванню малят, є купання. Уперше купання можна починати в теплий безвітряний день при температурі води і повітря близько 33 градусів. Дітей у відкритому водоймищі можна купати з 2 років, морські ж купання рекомендовано здійснювати тільки з 3 років.
Сонячне проміння порівняно з іншими природними факторами загартовування діє найсильніше. Сонце стає для нас добрим другом, якщо ним користуватися розумно, у міру, але може завдати і немалої шкоди, якщо зловживати дією сонячних променів.
У вихованні дитини не можливо обійтися без фізкультури, гімнастичних вправ. Вони мають стати супутником дитини на все життя. Гімнастичні вправи вдосконалюють нервову систему, розвивають рухову та інші функції організму, під їх впливом пожвавлюється діяльність нервово – рухової та серцево – судинної системи, дихального апарата, а також поліпшується обмін речовин.
Щоб малюк ріс здоровим та міцним, батьки повинні приділяти належну агу правильній організації системи гартувальних засобів своєї дитини. Перед тим, як почати загартовування, треба порадитися з педіатром. Пам’ятайте: тільки правильне та уміле використання сонця, повітря й води дасть бажані результати для дитячого організму.


Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 198 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...