Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги правил безпеки до місць здійснення навчально-тренувального процесу й проведення спортивних змагань. Вимоги до спортивних споруд, спортивних залів



2.3.1. Приміщення спортивних залів, розміщення в них обладнання повинні задовольняти вимогам будівельних норм: ДБН В.2.2-3-97 «Будинки і споруди навчальних закладів», ДБН 360-92 «Містобудування, планування міських і сільських поселень», ВСН 46-86 «Спортивные и культурно-оздоровительные сооружения. Нормы проектирования», санітарних норм і правил: ДСанПіН 5.2.2.008-98 «Санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчально-виховних спортивних споруд та організації навчально-виховного процесу», СП 1567-76 «Санитарные правила устройства й содержания мест занятий по физической культуре и спорту», «Типовые правила зксплуатации спортивных залов при проведении учебно-тренировочньк занягий», а також ДНАОП 0.00-1.21-98 «Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів», Правил влаштування електроустановок і НАПБ В.01.050-98/920 «Правила пожежної безпеки для закладів, установ та організацій системи освіти України».

2.3.2. Відповідно до ДСанПіН 5.5.2.008-98 «Санітарні правила і норми влаштовування, утримання загальноосвітніх навчально-виховних закладів та організації навчально-виховного процесу» кількість місць у спортивному залі під час проведення занять слід встановлювати з розрахунку 2,8м 2 /студента. Заповнювати зал понад установлену норму не дозволяється.

При влаштуванні тільки одного фізкультурно-спортивного залу його розміри приймаються не менше як 24х12 м незалежно від кількості студентів.

2.3.3. Підлоги спортивних залів повинні бути пружними, без щілин і застругів, мати рівну, горизонтальну й неслизьку поверхню. Матеріали, що використовуються для обладнання й оздоблення спортивних залів, повинні відповідати вимогам чинних документів, узгоджених з Міністерством охорони здоров'я України.

Підлоги не повинні деформуватися від миття й до початку занять мають бути сухими й чистими.

2.3.4. Дозволяється у підлозі спортивного залу обладнувати місце приземлення після стрибків і зіскоків.

2.3.5. Стіни спортивних залів повинні бути рівними, гладенькими, пофарбованими в світлі тони на всю висоту панелей, що дає змогу легко виконувати вологе прибирання приміщення.

Пофарбування має бути стійким проти ударів м'яча, не обсипатися і не забруднюватися у разі доторкування до стін.

Стеля залу повинна мати пофарбування, що не обсипається, стійке проти ударів м'яча.

2.3.6. На вікнах спортивних залів і на світильниках слід установлювати захисну огорожу від ударів м'яча; вікна повинні мати фрамуги, які можна відчинити з підлоги.

2.3.7. Приміщення горища спортивного залу потрібно утримувати в чистоті й замикати на замок. Ключі від приміщень горища повинні зберігатися у певному місці, доступному для одержання їх у будь-який час доби. У приміщеннях горища не дозволяється влаштовувати склади спортивного інвентаря та навчального обладнання.

2.3.8. Освітленість спортивного залу має відповідати вимогам СНиП 11-4-79 «Естественное и искусственное освещение» і СП 1567-76 «Санитарные правила устройства и содержания мест занятий по физической культуре и спорту».

2.3.9. Коефіцієнт природної освітленості спортивних залів, який показує, у скільки разів освітленість у приміщенні менше освітленості ззовні будівлі, повинен бути не нижче 1,5%.

2.3.10. Штучне освітлення закритих спортивних споруд має відповідати

вимогам СНиП 11-4-79 «Естественное и искусственное освещение», що наведені у табл. 2.3.1.

2.3.11. Як джерело світла для залів треба використовувати люмінесцентні світильники типу стельових плафонів, що мають безшумні пускорегулювальні апарати, або світильники з лампами розжарювання повністю відбитого чи переважно відбитого світлорозподілу. Застосовувати світильники із захисними кутами менше як 30° не дозволяється.

2.3.12. Вентиляція спортивних споруд повинна здійснюватися природним наскрізним способом провітрювання залу через вікна й фрамуги, а також за допомогою спеціальних вентиляційних припливно-витяжних пристроїв.

2.3.13. Вентиляція та опалення повинні забезпечувати повітрообмін під час занять ФВйС до 80 м 3 /год. на одну людину, температуру повітря не нижчу за 15°С відповідно до ДСанПіН 5.5.2.008-98 «Державні санітарні правила і норми на створення, утримання температури в загальноосвітніх навчально-виховних закладах та організація навчально-виховного процесу».

2.3.14. Електрична мережа, що забезпечує спортивний зал електричною

енергією, повинна бути обладнана рубильниками або двополюсними вимикачами відповідно до ДНАОП 0.00-1.21-98 «Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів».

Рубильники повинні встановлюватися поза приміщенням - у коридорі, на сходовій площадці тощо.

На всіх штепсельних розетках мають бути встановлені запобіжні заглушки і зроблені написи про величину напруги.

2.3.15. Відповідно до ДСанПіН 5.5.2.008-98 «Державні санітарні норми і правила влаштування, утримання температури в загальноосвітніх навчально-виховних закладах та організації навчально-виховного процесу» температура в роздягальнях має бути не нижче 18 - 20°С, у душових приміщеннях - 25°С.

2.3.16. У приміщеннях основних спортивних споруд на видному місці повинен бути розміщений план евакуації студентів на випадок пожежі згідно із НАПБ В.01.050-98/920 «Правила пожежної безпеки для закладів, установ і організацій системи освіти України». План евакуації має передбачати безпечне виведення студентів з території спортивного комплексу та всіх допоміжних приміщень й місць проведення занять або змагань.

Таблиця 2.3.1 - Норми штучної освітленості в закритих спортивних спорудах

Найменування виду спорту Освітленість min, лк   Площа і зона, в яких нормується освітленість Примітка
       
Баскетбол, волейбол, гандбол футбол: а) люмінесцентні лампи     б) лампи розжарювання   Гімнастика спортивна і художня, боротьба, легка атлетика: а) люмінесцентні лампи б) лампи розжарювання   Навчальні заняття: а) люмінесцентні лампи   б) лампи розжарювання                       100-50   Горизонтальна на рівні підлоги Вертикальна на висоті від підлоги до 2м Горизонтальна на рівні підлоги Вертикальна на висоті від підлоги до 2м   Горизонтальна на рівні підлоги, килима, помосту Горизонтальна на поверхні підлоги   Вертикальна на висоті від підлоги до 2м Горизонтальна на поверхні підлоги Вертикальна на висоті від підлоги до 2м Потрібно передбачити захист світильників від ударів м'яча     Вертикальна освітленість-на площині, що проходить через поздовжню вісь залу з обох його боків  

2.3.17. Двері евакуаційних виходів у спортивних залах дозволяється замикати тільки зсередини за допомогою засувок, гачків або засувів, що легко відкриваються. Не дозволяється забивати наглухо або захаращувати двері запасних виходів із спортивного залу.

2.3.18. Відповідно до НАПБ В.01.050-98/920 «Правила пожежної безпеки для закладів, установ й організацій системи освіти України» спортивний зал у прилеглих до нього приміщеннях має бути обладнаний пінними або порошковими вогнегасниками в кількості не менше двох на приміщення.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1126 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...