Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання 5



Підготуйте наукове повідомлення з такої теми: „Стандарти медичної допомоги в Україні: правові питання ”.

У повідомленні розкрийте наступні питання. Сформулюйте визначення „стандарт медичної допомоги”. Чи встановлені в Україні такі стандарти? Що виступає об’єктом стандартизації? Які послуги надаються на безоплатній основі, а які – на платній? Що виступає критерієм для безоплатності і платності? Чи встановлено на законодавчому рівні в Україні обсяг гарантованої безоплатної допомоги? Яке значення для юридичної практики мають стандарти медичної допомоги?

Нормативно-правові акти

1. Конституція України. – Ст. 1, 3, 8, 19, 22, 46, 124, 147, 150, 152, 153.

2. Про державні соціальні стандарти і державні соціальні гарантії: Закон України від 5 жовтня 2000 р. №2017–III // Офіційний вісник України. – 2000. – № 44. – Ст. 1876.

3. Про прожитковий мінімум: Закон України від 15 липня 1999 р. № 966–XIV Відомості Верховної Ради. – 1999. - №38. - Ст. 348.

4. Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям: Закон України від 1 червня 2000 р. // Офіційний вісник України. – 2000. – № 26. – Ст. 1078.

5. Про державну допомогу сім’ям з дітьми: Закон України від 21 листопада 1992 р. (в ред. Закону від 22 березня 2001 р.) // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – № 20. – Ст. 102.

6. Про індексацію доходів населення: Закон України в редакції Закону України від 6 лютого 2003 р. № 491–IV // Відомості Верховної Ради України. – 2003. - № 15. – Ст. 111.

7. Про компенсацію громадянам частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати: Закон України від 19 жовтня 2000 р. № 2050–III // Відомості Верховної Ради України. – 2000. - № 42. – Ст. 411.

8. Стратегія подолання бідності: Затв. Указом Президента України від 15 серпня 2001 р. №637/2001 // Урядовий кур’єр. – 2001. – 18 серпня.

9. Комплексна програма забезпечення реалізації Стратегії подолання бідності: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2001 р. № 1712 (зі змінами).

10. Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 р. № 250. (зі змінами).

11. Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення: Пост. Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2000 р. № 656.

12. Державний класифікатор соціальних стандартів і нормативів: Затв. наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 17 червня 2002 № 293.

13. Методика обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги: Затв. наказом Міністерства праці та соціальної політики від 15 листопада 2001 р. (зі змінами).

14. Про затвердження плану заходів щодо реалізації в 2009 р. Стратегії подолання бідності: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2009 р. № 192-р // Урядовий кур’єр. – 2009. – 3 березня.

15. Про затвердження Програми подання громадянам гарантованої державою безоплатної медичної допомоги: Постанова Кабінету Міністрів України від 11 липня 2002 року № 955.

16. Перелік платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров'я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 р. № 1138 (в редакції Постанови КМ У № 989 від 11 липня 2002 р., зі змін. і доп.).

Література

1. Болотіна Н.Б. Право соціального захисту України: навчальний посібник. – – 2-е вид., перероб. і доп. – К.: Знання, 2008. – Глава 6. “Державні соціальні стандарти і гарантії у сфері соціального захисту”.

2. Кир’ян Т., Шаповал М., Вітер В. Світовий досвід застосування соціальних стандартів // Соціальний захист. –1999. - № 3. – С. 66 – 73.

3. Лібанова Л. Подолання бідності: погляд науковця // Україна: аспекти праці. – 2—3. - № 7. – С. 26-32.

4. Лібанова Л. Бідність: визначення, критерії та показники // Україна: аспекти праці. – 1997. - № 7. – С. 8.

5.Лібанова Е., Палій О. Ринок праці та соціальний захист: навч. посібник. К., 2004;

6. Колот А., Григорович С. Теоретичні і прикладні аспекти підвищення доходів працюючих як передумови збереження та розвитку людського капіталу // Україна: аспекти праці. – 2005. – № 8. – С. 19 –7.

9. Мазурок П. Державні заходи щодо регулювання диференціації доходів населення і зниження бідності // Україна: аспекти праці. – 2004. – № 6. – С. 21–25.

10. Моніторинг соціальної ситуації в Україні: аналіз та проноз за січень 2008 р.- К., 2008.

11. Соціальний захист населення України: Стат. збірник /Державний комітет статистики України. К. – 2007.

12. Баранова Н.П., Новикова Т.В. Соціальні стандарти та гарантії в системі соціальної політики України: Центр перспективних соціальних досліджень Мінпраці та НАН України / 3 лютого 2009 р. // http://www.cpsr.org.ua/

13. Мінімальна зарплата – ключова соціально-трудова гарантія. – Праця і зарплата. – 2009. - № 10. – 11 березня.

2-й модуль. Загальнообов’язкове державне

соціальне страхування

Тема 5. Організаційно-правові основи загальнообов’язкового

державного соціального страхування

Основні питання теми

1. Загальнообов’язкове державне соціальне страхування як організаційно-правова форма соціального захисту в Україні.

2. Суб’єкти соціального страхування: застраховані особи, страхувальники, страховики.

3. Страховий ризик і страховий випадок: поняття і загальна характеристика.

4. Види соціальних виплат та послуг за соціальним страхуванням.

5. Джерела коштів соціального страхування та порядок їх утворення.

Додаткові запитання і завдання для самостійної роботи

1. Визначить поняття загальнообов’язкового державного соціального страхування. Які завдання та принципи здійснення соціального страхування?

2. Назвіть основні законодавчі акти, які регулюють відносини у сфері соціального страхування.

3. Назвіть суб’єктів соціального страхування та схарактеризуйте їх статус.

4. Проаналізуйте основні засади управління соціальними страховими фондами.

5. В чому полягають особливості сучасного становища Пенсійного фонду України?

6. Що таке страховий випадок? Назвіть страхові випадки, з настанням яких надаються матеріальне забезпечення і соціальні послуги з відповідних фондів.

7. Які соціальні грошові допомоги та соціальні послуги надаються за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням?

8. Назвіть підстави припинення виплат за соціальним страхуванням.

9. Яким чином здійснюється наповнення страхових соціальних фондів? Які суб’єкти сплачують страхові внески на соціальне страхування?

10. Проаналізуйте співвідношення таких понять як „соціальні внески” і „податки”.

Питання для дискусії

1. Проблема оптимізації управління соціальними страховими фондами в Україні.

2. Проблема упровадження єдиного соціального внеску в Україні.

3. Медичне страхування та проблеми його упровадження в Україні.

Теми наукових повідомлень і рефератів

1. Загальнообов’язкове державне соціальне страхування в Україні: загальна характеристика.

2. Досвід Російської Федерації щодо упровадження єдиного соціального податку.

3. Зарубіжний досвід медичного страхування.

4. Історичний досвід соціального страхування: Україна і зарубіжні країни.

Вирішити задачі

Задача 1

Товариство з обмеженою відповідальністю „Чиста вода”, розпочинаючи свою діяльність, планувало оформити 8 працівників за трудовим договором і 10 працюючих – за цивільно-правовим договором. Виконавчий директор ТОВ звернувся за роз’ясненням щодо обов’язків ТОВ в системі обов’язкового соціального страхування. Зокрема, його цікавило питання постановки на облік у соціальних страхових фондах, розміру страхових внесків, обрахунку страхового стажу для персоналу. Він також просив надати перелік необхідних правових актів, які врегульовують зазначені питання.

Надайте юридичну консультацію з посиланням на відповідне законодавство.

Задача 2

Громадянка України жителька м. Рівного Куценко протягом п’яти років періодично працювала в Італії домашньою служницею за легально неоформлених трудових відносини. Після невдалих спроб працевлаштуватися у рідному місті, вона звернулася за юридичною консультацією стосовно її прав на працевлаштування та на отримання допомоги по безробіттю, отримання у майбутньому допомоги по вагітності і пологах, допомоги при народженні дитини.

Надайте правову допомогу.

Задача 3

Приватний підприємець – платник єдиного податку Руденко звернувся за консультацією з приводу сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України.

Надайте правову консультацію з посиланням на відповідне законодавство.

Задача 4

Кожухова, яка мала намір зареєструватись як підприємець, попередньо звернулася до адвоката за консультацією, які обов’язкові збори та у якому розмірі до страхових соціальних фондів вона повинна буде сплачувати? Одночасно вона просила роз’яснити, її права щодо користування соціальними виплатами та послугами. Зокрема, її цікавило, чи буде їй оплачуватись лікарняний листок, якщо вона захворіє? Допомога по вагітності і пологах? Чи матиме вона право на безоплатну путівку до санаторію і хто має її надавати? На грошову допомогу в разі настання безробіття? З якого доходу будуть вираховуватись внески? Який порядок реєстрації підприємців як платників соціальних страхових фондів? Нарешті її цікавило, чи буде забезпечено зв’язок між розміром її внесків та розміром її майбутньої пенсії за віком?

Надайте правову консультацію.

Задача 5

Автомобілебудівний завод у зв’язку із фінансовою кризою та скороченням обсягів виробництва вдався до скорочення штату та чисельності працівників. 18 працівників було попереджено про наступне вивільнення та скорочення.

16 працівникам було запропоновано звільнитися за власним бажанням або за угодою сторін, на що працівники погодились, 9 працівників було звільнено за власним бажанням, 7 працівників – за угодою сторін. Усі звільнені звернулися до державної служби зайнятості, де дізналися, що їм як звільненим без поважних причин виплата допомоги по безробіттю буде скорочена до 90 днів.

Підготуйте роз’яснення з посиланням на відповідне законодавство та рішення Конституційного Суду України.

Задача 6

Фролов, зареєстрований як фізична особа-підприємець, найняв за трудовим договором 5 працівників. Під час вантажно-розвантажувальних робіт у стався нещасний випадок, внаслідок якого отримали тяжкі травми сам підприємець Фролов і вантажник Петрів. Виникло питання про страхування від нещасного випадку на виробництві Фролова і Петріва та про відшкодування шкоди, завданої їх здоров’ю.

Підготуйте юридичну консультацію з посиланням на норми відповідного законодавства.

Нормативно-правові акти

1. Конституція України. Ст. 46.

2. Основи законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування: Закон України від 14 січня 1998 року // Офіційний вісник України. – 1998. – № 6. – Ст. 219.

3. Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності: Закон України від 23 вересня 1999 р. №1105 // Офіційний вісник України. – 1999. – № 42. – Ст. 2080.

4. Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням: Закон України від 18 січня 2001 року // Відомості Верховної Ради України. - 2001. - № 14. – Ст. 71.

5. Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття: Закон України від 2 березня 2000 року // Офіційний вісник України. – 2000. – № 13. – Ст. 503.

6. Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування: Закон України від 9 липня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. - № 49-51. – Ст. 376.

7. Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування: Законом України від 26 червня 1997 року № 400/97-ВР // Відомості Верховної Ради України. - 1997. - № 37. - Ст. 237.

8. Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування: Закон України від 11 січня 2001 року // Відомості Верховної Ради України. - 2001. - № 11. - Ст. 47.

9. Про страхові тарифи на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності: Закон України від 22 лютого 2001 року № 2272-III // Відомості Верховної Ради України. – 2001. - № 17. - Ст. 80.

11. Положення про обчислення середньої заробітної плати для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності: затверджене постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 14 вересня 2004 р. № 66.

12. Порядок видачі та зразок свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування: затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2000 р. N 1306.

Тема 6. Загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття

Основні питання теми

1. Загальна характеристика соціального страхування на випадок безробіття та його принципи.

2. Поняття безробітного та його правовий статус.

3. Допомога по безробіттю та умови її призначення.

4. Матеріальна допомога у період професійної підготовки безробітного.

5. Припинення та відкладення соціальних виплат на випадок безробіття.

6. Порядок забезпечення незастрахованих осіб на випадок безробіття.

Додаткові запитання і завдання для самостійної роботи

1. Охарактеризуйте завдання та принципи загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

2. Які категорії осіб підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття?

3. Визначте поняття безробітного та проаналізуйте порядок його визнання.

4. Які особи не можуть бути визнані безробітними?

5. Права членів особистих селянських господарств та членів фермерських господарств у сфері зайнятості.

6. Що таке часткове безробіття? Чи передбачено законодавством виплату соціальної допомоги при частковому безробітті?

7. Які матеріальні виплати та соціальні послуги передбачено законодавством України для соціального захисту безробітних та членів їх родини?

8. Охарактеризуйте основні умови та порядок надання грошових допомог безробітним.

9. В якому порядку здійснюється професійна підготовка та перепідготовка безробітних?

10. Чи надаються Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття грошові виплати та соціальні послуги незастрахованим особам?

Теми рефератів та наукових повідомлень

1. Поняття безробітного та його правовий статус за законодавством України.

2. Допомога по безробіттю та порядок її надання.

3. Одноразова допомога безробітному для організації підприємницької діяльності.

4. Конвенція МОП № 159 про професійну реабілітацію та зайнятість інвалідів (ратиф. Україною 6.03.2003 р.) і законодавство України.

5. Досвід зарубіжних країн щодо соціального забезпечення безробітних.

Письмові завдання

Варіант 1

1. Поняття, види, завдання та принципи загальнообов’язкового державного соціального страхування.

2. Категорії осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття.

Варіант 2

1. Суб’єкти загальнообов’язкового державного соціального страхування, їх права та обов’язки.

2. Поняття безробітного та його правовий статус.

Варіант 3

1. Страховий ризик і страховий випадок за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

2. Особи, які не можуть бути визнані безробітними згідно з законодавством.

Варіант 4

1. Види соціальних виплат послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

2. Умови надання допомоги при частковому безробіттю.

Варіант 5

1. Підстави припинення виплат за соціальним страхуванням.

2. Матеріальні виплати та соціальні послуги для безробітних за законодавством України.

Варіант 6

1. Управління фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

2. Допомога по безробіттю, умови та тривалість її виплати.

Варіант 7

1. Нагляд і контроль у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування.

2. Розмір та тривалість виплати допомоги по частковому безробіттю.

Варіант 8

1. Страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

2. Підстави припинення виплат допомоги по безробіттю.

Варіант 9

1. Порядок скорочення та відкладення виплат допомоги по безробіттю.

2. Матеріальне забезпечення безробітного на період його професійного навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації.

Варіант 10

1. Правовий статус Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

2. Визначення розміру допомоги по безробіттю залежно від страхового стажу.

Вирішити задачі

Задача 1

До районного центру зайнятості звернулася Дроздова, віком 18 років, яка закінчили у цьому році середню загальноосвітню школу. Дроздова просила видати їй направлення на навчання до інституту харчових технологій за спеціальністю інженер–технолог, з денною формою навчання на умовах контракту.

Чи законні вимоги заявниці? Надайте правову допомогу із належним обґрунтуваннями.

Задача 2

До районного центру зайнятості звернувся Прокопенко, віком 17 років, який закінчив середню загальноосвітню школу. Заявник просив видати йому направлення на навчання до юридичного інституту за спеціальністю правознавство, з денною формою навчання на умовах контракту. Прокопенко заявив, що він ознайомився із законодавством і вважає, що державна служба зайнятості зобов’язана видати йому таке направлення, а також оплатити навчання, оскільки він є особою, яка вперше шукає роботу і не має професійної освіти, а для таких осіб підходящою є така робота, яка вимагає попереднього професійного навчання.

Чи законні вимоги заявників? Надайте правову допомогу із належним обґрунтуваннями.

Задача 3

Войнович працювала бухгалтером у товаристві з обмеженою відповідальністю протягом трьох років. Заробітна плата в неї складала в еквіваленті 400 $США. Згодом у зв'язку із ліквідацією товариства Войнович була звільнена з роботи за п. 1 ст. 40 КЗпП. Вона звернулася до центру зайнятості для пошуку підходящої роботи і реєстрації її як безробітної. Їй запропонували роботу бухгалтера на одному з державних підприємств із заробітною платою на рівні мінімальної, встановленої Законом. Войнович від такої пропозиції відмовилася, вважаючи, що заробітна плата значно нижче за колишню, і вимагала призначити їй допомогу по безробіттю.

Проаналізуйте справу. Яка робота згідно законодавства України вважається підходящою для працівника? Надайте правову консультацію

Задача 4

Бокова, пенсіонерка за віком, звернулася до адвоката з проханням пояснити її права на працевлаштування. Оскільки розмір пенсії був низьким, Бокова збиралася звернутися до районного центру зайнятості, щоб знайти якусь легку роботу, або просити призначення допомоги по безробіттю. Адвокат пояснив Боковій, що оскільки вона є пенсіонеркою за віком і отримує пенсію, вона не має права вимагати від державної служби зайнятості послуг з приводу працевлаштування.

Проаналізуйте консультацію адвоката на предмет відповідності її чинному законодавству. Виступіть самі у ролі адвоката. і надайте належну правову допомогу пенсіонерці Марковій.

Задача 5

15-річний Кожухар, отримавши згоду батьків щодо влаштування на роботу, звернувся до центру зайнятості для отримання роботи. Йому було запропоновано пройти професійну підготовку у ПТУ, оскільки він не мав професійної освіти. Кожухар відмовився і вимагав надати йому статус безробітного з виплатою йому допомоги по безробіттю.

Проаналізуйте справу і складіть правовий висновок із посиланням на відповідне законодавство.

Задача 6

Шамова у віці 53 роки 6 місяців була звільнена за скороченням штату. Через два місяці після звільнення вона звернулася до державної служби зайнятості з заявою про призначення їй достроково пенсії за віком. Загальний трудовий стаж Шамової становив 30 років.

Чи буде задоволена заява Шамової? Надайте правову консультацію.

Задача 7

Савицький, який мав намір зареєструватись як підприємець, попередньо звернувся до адвоката за консультацією, які обов’язкові збори та у якому розмірі до страхових соціальних фондів він повинен буде сплачувати? Одночасно він просив роз’яснити його права щодо користування соціальними виплатами та послугами. Зокрема, його цікавило, чи матиме він право на грошову допомогу в разі настання безробіття, якщо справа його „прогорить”? Як довго виплачуватиметься така допомога? В якому розмірі?

Надайте правову консультацію.

Нормативно-правові акти

1. Конституція України. Ст. 46.

2. Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття: Закон України від 2 березня 2000 року // Офіційний вісник України. – 2000. – №13. – Ст. 503.

3. Про зайнятість населення: Закон України від 1 березня 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1991. - № 14. – Ст. 181.

4. Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються із служби у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України, та членів їхніх сімей: Закон України від 15 червня 2004 року № 1763-IV // Відомості Верховної Ради України. – 2004. - № 36. - Ст.444 (зі змін. і доп.).

5. Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення: Закон України від 25 грудня 2008 р. № 799-VI.

6. Порядок реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 р. № 219 (зі змін. і доп.).

7. Положення про порядок організації та проведення оплачуваних громадських робіт: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2008 р. № 839 (зі змін. і доп.).

8. Положення про порядок організації загальнодержавних оплачуваних громадських робіт: Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2009 р. № 610.

9. Деякі питання визначення сукупного доходу сім’ї для окремих видів соціальної допомоги: Постанова Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2008 р. № 1084.

10. Порядок надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності: Затв. наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 20 листопада 2000 р. № 307(зі змін. і доп.).

11. Порядок надання матеріальної допомоги у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного: Затв. наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 20 листопада 2000 № 308 (із змін. і доп.).

12. Порядок надання матеріальної допомоги по безробіттю, одноразової матеріальної допомоги безробітному та непрацездатним особам, які перебувають на його утриманні, допомоги на поховання у разі смерті безробітного: Затв. Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 20 листопада 2000 р. № 309 (зі змін. і доп.).

13. Положення про порядок надання Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття послуг з професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації. затверджене Наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства освіти і науки України від 13 лютого 2001 р. № 53/59. (зі змін. і доп.).

14. Порядок надання роботодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних, затверджено Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 10 січня 2001 р. № 1. (зі змін. і доп.).

15. Перелік причин тимчасового припинення виробництва, що призводять до часткового безробіття: Затв. наказом Міністерства праці та соціальної політики від 7 лютого 2009 р. № 45.

16. Про мінімальний розмір допомоги по безробіттю у 2009 р.: Постанова Правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття від 29 січня 2009 р. № 98.

17. Про розмір допомоги по частковому безробіттю у 2009 р.: Постанова правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття від 29 січня 2009 р. № 97.

18. Інструкція про порядок обчислення і сплати внесків на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття: Затв. наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 339 від 18 грудня 2000 р. (зі змін. і. доп.).

Тема 7. Загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням

Основні питання теми

1. Загальна характеристика соціального страхування у зв’язку з

тимчасовою втратою працездатності.

2. Допомога по тимчасові непрацездатності, умови та порядок її надання.

3. Допомога по вагітності і пологах.

4. Санаторно-курортне лікування.

5. Допомога на поховання.

6. Порядок надання матеріального забезпечення та соціальних послуг.

Додаткові запитання і завдання для самостійної роботи

1. Визначить поняття, суб’єкти та об’єкти загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням.

2. Які категорії громадян мають право на добровільну участь у соціальному страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності?

3. Які страхові випадки підлягають забезпеченню за цим видом соціального страхування?

4. Які види матеріального забезпечення та соціальних послуг передбачено законодавством при соціальному страхуванні з тимчасової втрати працездатності?

5. З яких причин може виникати тимчасова непрацездатність? Чи відображуються ці причини на розмірі допомоги з тимчасової непрацездатності?

6. В яких випадках допомога з тимчасової втрати працездатності не надається?

7. В якому розмірі призначається допомога з тимчасової втрати працездатності?

8. Який встановлено законодавством порядок видачі листка непрацездатності? Проаналізуйте Інструкцію. Хто має право видавати листок непрацездатності? В якому порядку засвідчується тимчасова непрацездатність студента?

9. Які максимальні строки тимчасової непрацездатності встановлено законодавством? Обґрунтуйте відповідь посиланням на конкретні норми.

10. Повноваження комісії (уповноваженого) з соціального страхування на підприємстві.

Теми для наукових повідомлень і рефератів

1. Соціальні ризики в системі соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та їх забезпечення за законодавством України.

2. Гарантії у зв’язку з материнством за законодавством України.

3. Допомога по вагітності і пологах: Україна і зарубіжний досвід.

4. Порядок забезпечення працівників санаторно-курортними путівками.

5. Сімейні соціальні допомоги у європейських країнах.

Вирішити задачі

Задача 1

Після закінчення медичного університету Заринова була направлена для проходження інтернатури в районну лікарню, де її було зараховано на посаду лікаря-інтерна із виплатою заробітної плати. Через місяць після початку роботи, народивши дитину, Заринова звернулася до юридичного відділу районного відділу охорони здоров’я з такими запитаннями. Чи підлягає вона загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності? Чи має вона право на виплату допомоги при народженні дитини як застрахована особа? Куди потрібно звертатися і які документи подавати? Чи матиме вона право на виплату допомоги по догляду за дитиною з одночасною виплатою заробітної плати, якщо вийде на роботу?

Надайте юридичну консультацію з таких питань

Задача 2

Арсенко – одинока мати отримала на підприємстві, де вона працює інженером, відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років з виплатою допомоги по догляду за дитиною Під час перебування у відпустці Арсенко зареєструвалася як суб’єкт підприємницької діяльності. Бухгалтерія підприємства, довідавшись про це, відмовила їй у подальшій виплаті допомоги по догляду за дитиною. Арсенко звернулася із скаргою до Фонду.

Вирішіть справу.

Задача 3

Крюков, який працював за строковим трудовим договором, під час щорічної відпустки захворів. У період тимчасової непрацездатності закінчився термін строкового трудового договору. Після одужання та отримання листка з тимчасової непрацездатності Крюков звернувся на підприємство із заявою про оплату листка непрацездатності за весь час хвороби, але отримав відмову.

Надайте консультацію, чи має право Крюков на оплату листка непрацездатності за період після закінчення чинності строкового трудового договору? Якщо так, то за рахунок яких коштів? Чи пов’язана виплата за листком про тимчасову непрацездатність із датою звільнення працівника?

Задача 4

Працівниця статистичного управління Кравців, народивши дитину та використавши відпустку по догляду за дитиною до трьох років, перебувала у відпустці без збереження заробітної плати по догляду за цією дитиною до досягнення нею шестирічного віку. Кравців звернулася за юридичною консультацією з таких питань: чи зараховується до страхового стажу для отримання допомоги з тимчасової непрацездатності період перебування її у таких відпустках?

Підготуйте юридичну консультацію.

Задача 5

Яцола, який працює теслярем і проживає на території села Верховина Бистра В. Березнянського району Закарпатської області, що має статус гірського, звернувся до органу праці та соціального захисту з проханням роз’яснити його соціальні права у зв’язку з такими обставинами. Під час пологів померла його дружина. Чи має право Яцола оформити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років? На які соціальні виплати він має право і в якому розмірі? Чи передбачені законодавством якісь пільги для одинокого батька, який самостійно доглядає і виховує дитину, і проживає у гірському районі?

Підготуйте юридичну консультацію.

Задача 6

Студентка 3 курсу денної форми навчання приватного вищого навчального закладу народила дитину. Вона звернулася до юрисконсульта навчального закладу з проханням роз’яснити її соціальні права в зв’язку з народженням дитини. Зокрема, її цікавило питання, чи має вона право на допомогу при народженні дитини? В якому розмірі? Чи має право на відпустку по догляду за дитиною до 3 років? Чи зберігатиметься за нею право на отримання стипендії і допомоги по догляду за дитиною? Яким законодавством регулюються ці питання?

Надайте юридичну допомогу з посиланням на відповідні норми права.

Задача 7

Сапожкова під час щорічної відпустки доглядала за хворою дитиною 5 років. Після закінчення відпустки Сапожкова просила відділ кадрів продовжити їй щорічну відпустку на число днів хвороби дитини, а також оплатити їй листок з тимчасової втрати працездатності. Адміністрація підприємства відмовила Сапожковій у задоволенні її вимог. Працівниця звернулася зі скаргою до юрисконсульта підприємства.

Підготуйте правову консультацію.

Нормативно-правові акти

1. Конституція України.

2. Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням: Закон України від 18 січня 2001 р. (зі змін. і доп.).

3. КЗпП України, ст. ст. 178, 179, 180, 181, 182, 182-1, 185, 186, 186-1.

4. Про відпустки: Закон України від 15 листопада 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1997. – № 2. – Ст. 4. (зі змін. і доп.).

5. Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян: Затв. наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13 листопада 2001 р. № 455(зі змін. і доп.).

6. Інструкція про порядок планування, обліку, видачі путівок на санаторно-курортне лікування та оздоровлення застрахованих осіб і членів їх сімей, придбаних за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності: Затв. пост. правління Фонду від 24 грудня 2001 р. № 51 (зі змін. і доп.).

7. Положення „Про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації”: Затв. пост. правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23 червня 2008 р. № 25.

8. Порядок отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності: Затв. пост. Правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25 лютого 2009 р. № 12.

9. Угода між Урядом України і Урядом Російської Федерації про трудову діяльність і соціальний захист громадян України і Росії, які працюють за межами кордонів своїх країн (від 14 січня 1993 р.).

10. Щодо застосування норми Закону „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням” про обмеження розміру допомоги по тимчасовій втраті працездатності та по вагітності і пологах: Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 18 липня 2008 р. № 01-43-1524.

11.Щодо застосування законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами на поховання: Лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 26 лютого 2009 р. № 04-29-352.

Тема 8. Загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання

Основні питання теми

1. Загальна характеристика соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

2. Нещасний випадок та професійне захворювання як об’єкт соціального страхування.

3. Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві.

4. Порядок встановлення ступеня втрати працездатності потерпілим.

5. Відшкодування шкоди, заподіяному застрахованому ушкодженням його здоров’я.

6. Порядок призначення та надання соціальних виплат і послуг.

Додаткові запитання та завдання для самостійної роботи

1. Визначте поняття та завдання загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

2. Які принципи покладено в основу цього виду соціального страхування?

3. Які особи підлягають обов’язковому соціальному страхуванню від нещасного випадку на виробництві?

4. Які особи можуть укласти добровільно укласти договір з Фондом про соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві?

6. Дайте визначення наступних понять: „нещасний випадок на виробництві”, „професійне захворювання”. В якому нормативно-правовому акті встановлено перелік обставин, за яких нещасний випадок вважається таким, що трапився на виробництві?

7. В якому нормативно-правовому акті встановлено перелік професійних захворювань?

8. Назвіть основні обов’язки Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

9. Який встановлено порядок розслідування нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві? На яких суб’єктів поширюється такий порядок? За яким нормативно-правовим актом провадиться розслідування?

10. Які нещасні випадки визнаються пов’язаними з виробництвом? Які нещасні випадки визнаються не пов’язаними з виробництвом? Які правові наслідки має такий зв’язок?

11. Який порядок встановлення втрати працездатності? Яким суб’єктам надано право це встановлювати? Хто має право встановлювати факт спричинення моральної шкоди при нещасному випадкові?

12. Проаналізуйте нові нормативні акти - Положення про медико-соціальну експертизу та Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затверджені постановою Кабінету Міністрів від 3 грудня 2009 р. № 1317. Що змінилося у підходах до формування медико-соціальних експертних комісій?

13. Ознайомтесь із законодавством і знайдіть, де саме закріплено визначення наступних понять: „інвалідність”, „обмеження життєдіяльності”, „трудове каліцтво”, „категорії (критерії) життєдіяльності”, „здатність до спілкування (комунікативна здатність)”, „здатність до трудової діяльності”, „порушення професійної працездатності”?

14. Чи передбачає чинне законодавство про соціальне страхування право потерпілого на відшкодування моральної шкоди? Зробіть відповідні посилання.

Теми рефератів та наукових повідомлень

1. Соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання як організаційно-правова форма соціального захисту.

2. Права та обов’язки застрахованої особи, роботодавців і Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

3. Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві.

4. Порядок встановлення ступеня втрати працездатності потерпілим на виробництві.

5. Відшкодування шкоди, заподіяної застрахованому ушкодженням його здоров’я.

Практичні завдання





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 883 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.04 с)...