Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання на дипломну роботу



Конкретний склад розділів, їхня кількість, коло розглянутих у них питань (підрозділів) і зразковий обсяг кожного розділу визначаються студентом разом з викладачем-керівником дипломної роботи й відображаються в індивідуальному завданні на дипломну роботу (додаток Б).

Індивідуальне завдання на дипломну роботу розробляється керівником спільно зі студентом. У ньому вказується: найменування теми, об'єкт дослідження, структура роботи, коротка анотація до кожного розділу, необхідні вихідні дані, календарний графік написання дипломної роботи та деякі інші. Завдання підписується керівником дипломної роботи, затверджується завідувачем кафедрою й приймається (підписується) студентом до виконання.

Невиконання календарного графіка написання дипломної роботи є підставою для позбавлення права студента-заочника на додаткову оплачувану відпустку, надану йому відповідно до законодавства для цієї мети, виклику студента на засідання кафедри для пояснення, застосування інших мір дисциплінарного характеру, аж до недопуску дипломної роботи до захисту.

7. ВИХІДНІ ДАНІ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

Ними є:

- положення економічної теорії з питань функціонування ринкової економіки і забезпечення достатнього рівня ефективності виробництва з метою стабільної роботи підприємства в умовах конкуренції;

- законодавчі, нормативні й інструктивні матеріали, методики й методичні вказівки органів керування економікою республіки і її окремих галузей, зокрема, промисловістю;

- концепції й програми стабілізації економіки, виходу її із кризи й переходу на ринкові відносини;

- спеціальна література по проблемі дослідження відповідно до теми дипломної роботи;

- проекти й інші розробки досліджуваного підприємства, спрямовані на визначення перспектив роботи підприємства, підвищення ефективності виробництва, стабілізацію фінансового стану, відновлення виробництва й т.д.;

- статистичні збірники, огляди й інший статистичний матеріал, які публікуються у відкритій пресі (монографіях, журналах, газетах);

- фактичний матеріал (розрахунковий, звітний, нормативний) про детальність підприємства (цеху) об'єкту дослідження.

8. РОБОТА СТУДЕНТА НАД ТЕМОЮ ДОСЛІДЖЕННЯ

Вона починається зі складання бібліографії по темі. Для цього варто користуватися каталогами бібліотек, а також стежити за публікаціями (монографії, наукові журнали) вітчизняних, і закордонних економістів по досліджуваній проблемі. При складанні списку використаних джерел необхідно відзначати (указувати) прізвище й ініціали автора монографії, її видавництво, місце й рік видання. По журнальних статтях відзначається прізвище й ініціали автора, назва статті, журналу, рік видання й номер журналу. (див. зразки в додатку Г).

При вивченні літератури доцільно робити на окремих аркушах, (або картках) виписки із вказівкою джерела й позначкою, до якого розділу дипломної роботи вони відносяться (розділ, підрозділ). Такий порядок вивчення літератури полегшує оформлення й текстовий виклад дипломної роботи.

9. ОФОРМЛЕННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

Дипломна робота повинна бути правильно оформлена. Якість оформлення - свідоцтво культури праці студента, а в значній мірі і його загальної культури.

Текст роботи друкується через 1,5 інтервал до тридцяти рядків на сторінці на одній стороні аркуша білого паперу формату А4. Шрифт Times New Roman, 14 пт. У додатках можна також подати таблиці й ілюстрації на аркушах формату А3.

Текст розміщається на сторінці, що обмежується полями: лівим - не менш чим 30 мм; правим - не менш 10 мм, верхнім- не менш чим 20 мм.; нижнім - не менше чим 25 мм. Розподіл основного тексту викладу матеріалу за шириною аркуша, з дотриманням абзаців. Відстань між заголовком і текстом може бути в границях 15-20 мм.

Нумерація сторінки проставляється арабськими цифрами в правому верхньому куті. На титульному аркуші номер сторінки не ставиться.

У змісті роботи позначаються початкові сторінки кожного розділу й підрозділу. Назва розділів і їхніх підрозділів у тексті роботи повинні строго відповідати їхній назві в структурі (плані) роботи. Кожний розділ повинен починатися з нового аркуша (для підрозділів цього не потрібно). Розділи позначаються арабськими цифрами, а підрозділи нумеруються цифрою розділу й підрозділу через крапку 1.1., 1.2., 1.3., 2.1., 2.2. і т.д.).

Особливу увагу варто звернути на правильне (у відповідності зі стандартом) оформлення табличного й графічного матеріалу.

Цифровий матеріал оформляється, як правило, у вигляді таблиць. Кожна таблиця повинна мати тематичний заголовок, що відображає її зміст. Всі таблиці варто нумерувати. Праворуч над тематичним заголовком із прописної букви пишуть слово “Таблиця” і її порядковий номер. Знак “№” перед цифрою не ставиться. Номер таблиці складається з номера розділу й порядкового номера таблиці в даному розділі (наприклад, таблиця 1.3. - третя таблиця першого розділу).

При оформленні таблиці варто дотримуватися встановлених правил. Окремо вертикальні графи таблиці нумерують тільки в тих випадках, коли в тексті на них є посилання або таблицю частково переносять на наступний аркуш. У цьому випадку на другому аркуші робиться позначка праворуч, вгорі над таблицею «продовження таблиці 1.3»

Якщо всі показники таблиці мають однакові одиниці виміру, їх виносять у заголовок таблиці, якщо різні - вказують збоку.

Таблицю розміщають після першого посилання на неї в тексті. Посилання повинні бути в тексті на всі таблиці. Таблиця повинна бути розміщена в довжину сторінки або поперек з відповідним поворотом її проти годинникової стрілки.

Формули, які приводяться в роботі, варто нумерувати арабськими цифрами. Порядковий номер позначається в круглих дужках праворуч від формули. Він повинен складатися з номеру розділу й порядкового номеру формули, які розділені крапкою. Наприклад: (1.3.) – третя формула першого розділу.

Список використаних джерел включає складений за діючими правилами (за вибором) перелік використаних літературних джерел (50-80 джерел): по мірі використання джерела у тексті й посилання на нього або за алфавітом. Сторінки списку використаних джерел нумеруються.

Посилання в тексті на першоджерела (використану літературу) необхідно вказувати у квадратних дужках після відповідної фрази: порядковий номер джерела в списку використаної літератури у випадку цитати - номер сторінки (наприклад, [4, с. 8-9]; [5, с. 123]; [18,19] і т.д.).

10. ПІДГОТОВКА ВІДГУКУ ТА ДОПУСК ДО ЗАХИСТУ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

Оформлена відповідно до вимог і підписана студентом дипломна робота представляється керівникові на відгук (додаток Д).

Якщо керівник дипломної роботи не допускає її до захисту, то його рішення є остаточним і тягне повторне виконання дипломної роботи (по цій же або іншій темі) і її захист на наступний рік.

Після одержання відгуку робота направляється на зовнішнє рецензування (додаток Є). Зовнішнім рецензентом можуть бути керівники економічних служб підприємств, на матеріалах якого написана дипломна робота; фахівці науково-дослідних інститутів, викладачі економічних дисциплін інших вищих навчальних закладів, що займаються аналогічною проблемою, а також викладачі Кримського економічного інституту КНЕУ, що працюють на інших кафедрах.

Зовнішня рецензія повинна бути написана на бланку відповідно до вимог, підписана рецензентом із вказівкою займаної посади, вченого ступеня й звання. Підпис рецензента повинно бути завірено печаткою, призначеної для цих цілей на підприємстві (в установі, організації).

Після одержання зовнішньої рецензії дипломна робота разом з відгуком керівника подається завідувачеві кафедрою для рішення питання про допуск до захисту.

Важливим етапом є підготовка до захисту дипломної роботи. Вона містить у собі наступні основні роботи:

1) підготовка доповіді. Вона повинна бути розрахована на 8-10 хвилин. Це вимагає стислого викладу найбільш істотних результатів проведеного дослідження.

Доповідь повинна містити:

- коротку характеристику проблеми, який присвячена дипломна робота і її актуальності, у т.ч. для даного підприємства;

- результати аналізу досліджуваних питань. Тут повинні бути наведені конкретні цифрові дані, що відображають фактичний стан цієї проблеми на підприємстві, охарактеризована методика аналізу й показані виявлені позитивні й негативні моменти і причини, що викликали незадовільну роботу підприємства в досліджуваній області;

- пропозиції дипломника по вдосконалюванню діяльності підприємства по досліджуваній проблемі. Це найбільш відповідальна частина доповіді. Тут повинні бути чітко сформульовані запропоновані організаційно-технічні й економічні заходи, показані шляхи їхньої реалізації й наведена розрахована економічна ефективність від їхнього впровадження;

2) підготовка ілюстративного матеріалу. Успішність захисту дипломної роботи багато в чому залежить від наявності ілюстративного матеріалу і його відповідності змісту доповіді дипломника. Ілюстративний матеріал повинен висвітлювати основні положення доповіді: фактичний стан досліджуваної проблеми, результати аналізу, прогнозоване поліпшення техніко-економічних показників підприємства і величини економічного ефекту від реалізації пропонованих заходів.

Не допускається включення в доповідь інформації, що не міститься в дипломній роботі.

Ілюстраційний матеріал може бути представлений у вигляді таблиць, графіків і діаграм, що містяться в основній частині дипломної роботи. Виключення становлять таблиці кінцевих результатів аналізу різних сторін досліджуваної проблеми або кількісних показників ефекту від реалізації пропозицій дипломника.

Ілюстраційний матеріал може бути виконаний на окремих аркушах формату А4 (скріплених у папку) або у вигляді слайдів для використання мультимедійного проектору.

Ілюстрації до доповіді повинні бути виконані акуратно, тому що це є наочним свідоцтвом відносин дипломника до справи. Ілюстрації бажано виконати в кольорі.

Захист дипломної роботи проводиться в наступному порядку. Спочатку студент коротко викладає основний її зміст, найважливіші положення й висновки, до яких він прийшов у результаті дослідження. Потім відповідає на задані питання, що виникли в комісії в ході обговорення, а також на зауваження, що містяться у відгуках керівника й зовнішнього рецензента. Після цього науковий керівник і рецензент у своїх виступах характеризують дипломну роботу з погляду її теоретичної й практичної цінності. При відсутності їх на захисті відгук й рецензія зачитуються ДЕК.

Обговорення результатів захисту дипломних робіт проводиться комісією на закритому засіданні. Оцінку дипломної роботи, виставлену по п'ятибальній системі, а також рішення комісії про присвоєння студентові кваліфікації повідомляє голова ДЕК у присутності її членів і студентів.

Дипломники, які одержали під час захисту незадовільні оцінки, відраховуються з університету. Вони одержують академічну довідку. До повторного захисту дипломна робота може бути прийнята не раніше чим через рік і не пізніше, ніж протягом трьох років після завершення навчання в інституті.

Дипломна робота після захисту передається в архів інституту.

11. ТЕМАТИКА ДИПЛОМНИХ РОБІТ

1. Економічне обґрунтування проекту реструктуризації підприємства (об'єднання).

2. Економічне обґрунтування проекту розширення виробництва.

3. Економічне обґрунтування ринкової політики підприємства.

4. Економічне обґрунтування товарної політики підприємства.

5. Економічне обґрунтування цінової політики підприємства.

6. Економічне обґрунтування ресурсної політики підприємства.

7. Економічне обґрунтування комерційної політики підприємства.

8. Економічне обґрунтування комплексу заходів щодо підвищення продуктивності праці.

9. Економічне обґрунтування комплексу заходів щодо зниження собівартості продукції.

10. Оптимізація виробничої потужності підприємства.

11. Управління якістю продукції.

12. Управління конкурентоспроможністю продукції.

13. Методи стратегії й оперативної діагностики в системі планування діяльності підприємства.

14. Прибутковість підприємства й стратегія її забезпечення.

15. Внутріфірмове планування в ринкових умовах.

16. Організація створення системи контролінгу на підприємстві.

17. Обґрунтування пріоритетних напрямків діяльності розвитку підприємства.

18. Обґрунтування заходів щодо підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

19. Шляхи використання внутрішніх резервів підвищення продуктивності праці.

20. Обґрунтування заходів щодо підвищення ефективності використання трудового потенціалу підприємства.

21. Пропозиції по вдосконалюванню мотиваційного механізму високопродуктивної праці персоналу підприємства.

22. Ефективність використання основних фондів підприємства й резерви її підвищення.

23. Обґрунтування й оцінка ефективності різних форм відтворення основних виробничих фондів підприємства.

24. Оцінка, шляхи й резерви підвищення соціально-економічної ефективності природоохоронної діяльності підприємства.

25. Шляхи й резерви поліпшення використання виробничих потужностей підприємства.

26. Розробка програм (проекту) використання на підприємстві вторинних матеріальних ресурсів.

27. Розробка комплексної програми ресурсозбереження на підприємстві.

28. Удосконалення системи управління технічним розвитком підприємства.

29. Обґрунтування проекту (програми) організаційного розвитку підприємства.

30. Обґрунтування стратегії розвитку підприємства.

31. Шляхи й резерви підвищення якості й конкурентоспроможності продукції.

32. Удосконалювання управління якістю продукції на підприємстві.

33. Удосконалювання системи управління витратами на підприємстві.

34. Розробка заходів щодо підвищення ефективності інноваційно-інвестиційної діяльності підприємства.

35. Обґрунтування заходів соціального розвитку трудового колективу підприємства.

36. Обґрунтування шляхів виходу підприємства із кризового стану.

37. Шляхи підвищення ефективності використання персоналу підприємства.

38. Резерви й основні напрямки зниження матеріаломісткості продукції.

39. Інвестиційна діяльність підприємства й заходи щодо її вдосконалення.

40. Розробка інноваційної політики підприємства.

41. Оцінка й діагностика фінансового стану підприємства.

42. Ефективність функціонування підприємства.

43. Господарські ризики на підприємстві й заходи щодо їхньої ліквідації.

44. Обґрунтування системи антикризових заходів на підприємстві.

45. Еколого-економічна безпека підприємства й методи її забезпечення.

46. Диверсифікованість виробничої діяльності підприємства і її ефективність.

47. Обґрунтування напрямків прискорення обіговості оборотних коштів на підприємстві.

48. Обґрунтування проекту вдосконалення підприємницької діяльності підприємства.

49. Шляхи й резерви зниження собівартості продукції.

50. Проектування й впровадження системи контролінгу на підприємстві.

51. Оцінка й напрямки підвищення ефективності економічної безпеки підприємства.

52. Підвищення ефективності управління інформаційною безпекою підприємства.

53. Організація оплати праці на підприємстві й шляхи підвищення її ефективності.

54. Ефективність організації оплати праці працівників підприємства й шляхи її вдосконалювання.

55. Аналіз оплати праці й шляхи її вдосконалювання на підприємстві.

56. Ефективність кадрової політики і системи управління персоналом підприємства, резерви їхнього вдосконалювання.

57. Ефективність використання персоналу й шляхи вдосконалення цього напрямку діяльності підприємства.

58. Підприємництво як сучасна форма господарювання.

59. Шляхи підвищення ефективності діяльності підприємницької структури.

60. Управління конкурентоспроможністю підприємства.


Додаток А

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДВНЗ «КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ. В. ГЕТЬМАНА»

КРИМСЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Кафедра економіки підприємства

Допускається до захисту

Зав. Кафедрою, д.е.н., проф.

_________ С.П. Наливайченко

«___» ______________ 20__ р.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 441 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.015 с)...