Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кафедра фтизіопульмонології. Змістовий модуль 1. Загальні питання фтизіатрії



ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Модуль 1. Фтизіатрія.

Змістовий модуль 1. Загальні питання фтизіатрії.

Тема №1 Визначення туберкульозу як наукової та практичної проблеми. Історія розвитку фтизіатрії. Епідеміологія туберкульозу. Етіологія, патогенез туберкульозу. Імунітет при туберкульозі. Клінічна класифікація туберкульозу. Організація виявлення і діагностики туберкульозу. Роль протитуберкульозного диспансеру.

Методичні рекомендації з вивчення теми практичного заняття №1 студентами 4 курсу медичного факультету:

“Епідеміологія туберкульозу. Етіологія, патогенез туберкульозу. Клінічна класифікація туберкульозу.”

Затверджено

на методичній нараді кафедри

“___”___________20 р.

Протокол №

Зав. кафедрою

1. Тема заняття: “Епідеміологія туберкульозу. Етіологія, патогенез туберкульозу. Клінічна класифікація туберкульозу” – 2 год.

2. Актуальність теми:

Зважаючи на стрімке зростання захворюваності на туберкульоз та смертності від нього в усьому світі, поширення медикаментозної резистентності мікобактерій туберкульозу до основних протитуберкульозних препаратів із початку 90 років, ВООЗ у 1993 році проголосила глобальну небезпеку з туберкульозу.

Україна – друга після Росії країна в Європейському регіоні ВООЗ за кількістю випадків туберкульозу. В 1995 році ВООЗ зафіксувала в Україні епідемію туберкульозу, оскільки кількість хворих перевищувала 1 % населення. Епідемія невпинно прогресує і набуває погрозливих масштабів. Статистика свідчить про те, що в Україні щоденно реєструється 82 нових хворих на туберкульоз, а 30 хворих помирає. Захворюваність всіма формами туберкульозу в 2006 році складала 83,2 випадки на 100 тис. населення (в 2002 році – 75,6).

Основним шляхом зараження туберкульозом є аерогенний шлях. Знання шляхів зараження туберкульозом, основних джерел туберкульозної інфекції дозволяє успішно проводити профілактичні заходи.

Своєчасна діагностика туберкульозу можлива при знанні і володінні студентами навичок обстеження хворих, вмінні вірної інтерпретації одержаних даних, об’єктивного лабораторного і рентгенологічного обстеження, знань клінічної класифікації туберкульозу.

В боротьбі з туберкульозом в Україні велика увага приділяється питанням профілактики туберкульозу, яка охоплює як дитяче так і доросле населення країни





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 258 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...