Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 7. Правове регулювання зовнішнього економічної діяльності підприємців



Практичне заняття

План

1. Зовнішньоекономічна діяльність та її правове регулювання.

2. Форма та зміст зовнішньоекономічних контрактів.

3. Правовий режим вільних економічних зон (ВЕЗ)

4. Відповідальність за порушення законодавства про зовнішньоекономічну діяльність

Література

1. Про зовнішньоекономічну діяльність: Закон України під 16.04.91 // ВВРУРСР- 1991 -№21

2. Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон. Закон України від 13.10.92 // ВВРУ - 1992 № 50

3. Про концепцію створення спеціальних (вільних) економічних зон в Україні. Постанова КМУ від 14.03.94 // збірник постанов України. - 1994. - № 7

4. Положення про порядок реєстрації окремих видів зовнішньоекономічних договорів (контрактів). Затверджено УП України від 04.10.94 // Урядовий кур'єр. - 1994. - № 154-155

5. Положення про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів). Затверджено наказом МЗЕЗторга України від 05.10.95. - № 75 // Урядовий кур'єр від 02.11.95 року

6. Правові аспекти здійснення зовнішньоекономічної діяльності в Україні. // Право України – 1998. - № 4.

Методичні рекомендації

Перш за все студент повинен відмітити, що зовнішньоекономічну діяльність підприємців регулюють безліч нормативних актів, головним серед яких є Закон України "Про зовнішньоекономічну діяльність" від 16 квітня 1991р.

Даний Закон дає визначення зовнішньоекономічної діяльності, визначає коло її суб’єктів та види зовнішньоекономічної діяльності.

Вивчаючи даний Закон студентові потрібно звернути увагу на державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності (ліцензування та квотування.)

Студент повинен уяснити, що комерційна сторона зовнішньоекономічної діяльності заснована на договірних відносинах, що потребує від сторін обов'язкового узгодження та оформлення письмових договорів.

Згідно зазначеного Закону у ст. 1 дано таке визначення зовнішньоекономічної договору (контракту), яке можна тлумачити, як матеріально оформлену угоду двох або більше суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх іноземних контрагентів, що спрямована на встановлення, зміну або припинення взаємних прав та обов'язків в зовнішньоекономічній діяльності.

Аналізуючи наслідки додержання форми контракту та порядку його підписання, слід мати на увазі положення ч.2 ст.568 ЦК України, яка встановлює, що форма зовнішньоторговельних угод, що складаються вітчизняними організаціями і порядок їх підписання, незалежно від місця укладення цих угод, визначаються національним законодавством України. До цього слід додати, що відповідно до ч.2 ст.45 ЦК України, недоде­ржання форми зовнішньоторговельних угод та порядку їх підписання (ст.568 ЦК) тягне за собою недійсність угоди.

Студентам необхідно звернути увагу на такі моменти: предмет і сторони контракту; зміст контракту; види контрактів.

Розкриваючи, правовий режим ВЕЗ, студент в першу чергу повинен відмітити, що правовий режим ВЕЗ в Україні визначається Законом України від 13 жовтня 1992р. "Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон", дати визначення ВЕЗ, та охарактеризувати види ВЕЗ. Звернути увагу, яким чином створюються ВЕЗ та їх управління.

Завдання для самостійної роботи

1. Дати відповідь:

1) Які зовнішньоекономічні контракти потребують обов’язкового обліку реєстрації?

2) Який порядок та термін реєстрації зовнішньоекономічних контрактів?

3) В чому схожість та відмінність ФОБ та КАФ?

4) Порівняйте умови СІФ і КАФ.

5) Чи можливо створити ВЕЗ, вид якої не передбачено діючим законодавством?

Вирішити письмово задачу

Громадяни України Іванов та Петров, володіючи пасіками в Херсонській області, добуваючи мед в домашніх умовах, за пропозицією турецької фірми «АN» заключили контракт з цією фірмою на експорт меду в Турцію

Контракт був складений юристом при додержанні усіх необхідних умов і підписаний громадянами Івановим, Петровим і директором фірми «АN».

Які подальші дії повинен виконати юрист для реалізації цього контракту?

Чи являється гр-ни Іванов і Петров учасниками зовнішньо економічної діяльності? Якщо ні, то яким чином вони можуть набути цей статус?





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 225 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...