Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ситуаційні задачі. 1. У хворого спостерігається пропасниця, збільшення розмірів селезінки і печінки, встановлено зменшення кількості еритроцитів в крові



1. У хворого спостерігається пропасниця, збільшення розмірів селезінки і печінки, встановлено зменшення кількості еритроцитів в крові. Мікроскопування мазків пунктату грудини показало, що в клітинах кісткового мозку знаходиться велика кількість мілких одноклітинних безджутикових паразитів, в цитоплазмі розташовано одно ядро. Помітний паличкоподібний блефаропласт. При культивуванні паразита в штучному середовищі він перетворюється в джгутикову форму.

Яке захворювання можна прогнозувати в даному випадку?

2. Хвора звернулася до лікаря з симптомами запального процесу сечостатевих шляхів. У мазку, взятому з слизової оболонки піхви, виявлено великі найпростіші овально-грушоподібної форми з вістрям в кінці тіла у вигляді шила, великім ядром, ундулюючою мембраною.

Який це вид паразитуючого найпростішого? Назвіть захворювання, яке воно викликає.

3. У пацієнтки виявили піхвові трихомонади. Чи слід також дослідити чоловіка, у якого нема ніяких скарг?

4. Дитячий гінеколог дослідив дівчину 5 років із запаленням сечостатевих шляхів. У виділеннях виявлено піхвові трихомонади. Від кого і як заразилася дитина?

5. У студента, що повернувся до Києва з Туркменії, де він знаходився на практиці, на обличчі з’явилася багрова папула. Через 10 днів папула почала перетворюватися на виразку. Яке протозойне захворювання можна запідозрити у студента? Як він міг заразитися?

6. До студентської поліклініки Одеси звернувся студент із Індії. У нього було запідозрено вісцеральний лейшманіоз. Чи є він епідеміологічно небезпечним для оточуючих?

7. У зоопарк Одеси привезли антилопу. У мазках крові, взятої у неї, виявлено трипаносоми. Чи є ця антилопа епідеміологічно небезпечною?

8. У кардіологічне відділення поступив хворий з симптомами гострої недостатності серця. Виявлено, що хворий протягом року працював у одній із південноамериканських країн. Яке протозойне захворювання слід припустити в даному випадку? Чи є цей хворий небезпечним для оточуючих?





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 597 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...