Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Додаткова. 1. Любімов А. Теоретичний підхід до визначення поняття адміністративного процесу // Підприємництво, господарство і право



1. Любімов А. Теоретичний підхід до визначення поняття адміністративного процесу // Підприємництво, господарство і право. – 2004. – № 11. – С. 89-91.

2. Старилов Ю.Н. Административный процесс в системе современных научных представлений об административной юстиции // Государство и право. – 2004. – № 6. – С. 5-14.

3. Мельникова В.И. Административно-процессуальные нормы: Общий обзор // Журнал российского права. – 2004. – № 3. – С. 109-113.

4. Кузьменко О. Структура юридичного процесу: проблемні питання // Вісник прокуратури. – 2003. – № 9. – С. 89-92.

Тема 2.2: «Загальні положення провадження у справах про адміністративні правопорушення»

Семінарське заняття – 2 години

Мета семінарського заняття:

- освітня (навчальна) – надати студентам допомогу в опрацюванні та засвоєнні теоретичного та нормативного матеріалу з питань здійснення адміністративних проваджень у справах про адміністративні правопорушення, а саме: розглянути характеристику поняття та змісту адміністративного провадження у справах про адміністративні правопорушення; класифікувати стадії провадження, етапи та окремі процесуальні дії; розкрити компетенцію органів, уповноважених здійснювати адміністративне розслідування, складати матеріали та розглядати справи і приймати по ним рішення, права й обов’язки інших учасників адміністративного провадження (потерпілих, правопорушників, експерта, спеціаліста, перекладача та ін.); опрацювати питання складення процесуальних документів в межах даного провадження, провести обговорення щодо правильності виконання та вирішення запропонованих ситуативних завдань і задач;

- розвиваюча – навчити орієнтуватися у структурі адміністративного провадження у справах про адміністративні проступки;

- виховна – формувати у студентів свідомість щодо визначальної ролі дотримання принципу законності в рамках адміністративного провадження.

Основні поняття: провадження, провадження у справах про адміністративні правопорушення, принципи провадження, учасники провадження, докази, джерела доказів, процес доказування, підвідомчість, стадії, адміністративне стягнення, попередження, штраф, конфіскація, оплатне вилучення предмета, виправні роботи, адміністративний арешт.

План семінарського заняття

1. Провадження у справах про адміністративні правопорушення, його поняття, особливості, види, завдання та принципи.

2. Суб’єкти провадження у справах про адміністративні правопорушення.

3. Стадії провадження у справах про адміністративні правопорушення.

4. Докази й доказування у справах про адміністративні правопорушення.

5. Заходи забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Методичні рекомендаії щодо підготовки до семінарського заняття

Під час підготовки до семінарського заняття доцільно ознайомитися з конспектом лекції, теоретичними джерелами і нормативно-правовими актами, що стосуються теми. Засвоїти поняття провадження у справах про адміністративні правопорушення та здійснити загальну характеристику і зміст зазначених проваджень. Знати задачі і принципи адміністративного провадження.

Використовуючи Кодекс України про адміністративні правопорушення засвоїти: коло та права й обов’язки учасників провадження; докази у справах про адміністративні правопорушення; стадії провадження у справах про адміністративні правопорушення; підвідомчість справ про адміністративні правопорушення. Знати: порядок порушення провадження у справах про адміністративні правопорушення; процес проведення адміністративного розслідування; загальну характеристику заходів забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення; порядок розгляду і ухвалення рішень у справах про адміністративні правопорушення; загальну характеристику стадії перегляду ухвал (рішень) у справах про адміністративні правопорушення; оскарження або опротестовування ухвали (рішення) по справі.

Звернути увагу на поняття адміністративних стягнень та знати їх види. На практиці уміти використовувати норми, якими визначаються: строки та порядок виконання постанов про накладення адміністративних стягнень; регулюється відстрочка виконання постанови про накладення адміністративного стягнення; давність виконання постанов та визначається порядок здійснення інших процесуальних дій. Знати порядок виконання постанов про накладення окремих видів адміністративних стягнень: про винесення попередження; про накладення штрафу; про оплатне вилучення предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення; про конфіскацію предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення; про конфіскацію грошей, одержаних внаслідок вчинення адміністративного правопорушення; про позбавлення спеціального права, наданого даному громадянинові (права керування транспортними засобами, права полювання); про застосування громадських робіт; про застосування виправних робіт; про застосування адміністративного арешту; про адміністративне видворення за межі України тощо.

Теми для повідомлень і рефератів

1. Зміст та особливості юрисдикційних адміністративних проваджень.

2. Докази в справі про адміністративне правопорушення.

3. Оскарження або опротестування рішення по адміністративній справі.

Питання для самоконтролю та самоперевірки

1. Наведіть поняття юрисдикційного провадження та розкрийте його зміст.

2. Охарактеризуйте види юрисдикційних адміністративних проваджень.

3. Здійсніть класифікацію стадій юрисдикційних проваджень та визначте їх особливості стосовно окремих видів проваджень.

4. Наведіть поняття етапів та охарактеризуйте на кожній стадії адміністративного провадження.

5. Наведіть поняття процесуальної дії та здійсніть їх класифікацію в залежності від цільового призначення.

6. Охарактеризуйте систему адміністративних стягнень в провадженні про адміністративні проступки.

7. Що являють собою заходи забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення?

8. Строки притягнення до адміністративної відповідальності.

9. Строки виконання рішення по справі про адміністративний проступок.

ЛІТЕРАТУРА

ОСНОВНА

Нормативно-правові акти:

1. Кодекс України про адміністративні правопорушення: Науково-практичний коментар / Р.А. Калюжний, А.Т. Комзюк, О.О. Погрібний. – К.: Всеукраїнська асоціація видавців “Правова єдність”, 2008.- 655 с.

2. Кодекс Украины об административных правонарушениях: Научно-практический комментарий / А.С. Васильев, Е.В. Додин, О.П. Подцерковный и др. Под общ. Ред А.С. Васильева, А.И. Миколенко. – Х.: ООО “Одиссей”, 2008. – 1024 с.

3. Кодекс України про адміністративні правопорушення: Введений в дію Постановою Верховної Ради Української РСР від 07.12.1984 // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1984. – Додаток до № 51. – Ст. 1122.

Теоретичні джерела:

1. Адміністративне процесуальне право України: навч. посіб. / Е.Ф. Демський. – К.: Юрінком Інтер, 2008. – 496 с.

2. Кузьменко О.В., Гуржій Т.О. Адміністративне процесуальне право України: Підручник. – К.: Атіка, 2007. – 416 с.

3. Комзюк А.Т., Бевзенко В.М., Мельник Р.С. Адміністративний процес України: Навч. посіб. – К.: Прецедент, 2007. – 531 с.

4. Адміністративний процес: Навчальний посібник / За заг. ред. доктора юридичних наук, професора І.П. Голосніченка. – К.: ГАН, 2003. – 256 с.

ДОДАТКОВА

1. Голосніченко І.П., Стахурський М., Золотарьова Н. Попередне адміністративне розслідування як стадія провадження в справах про адміністративні проступки // Право України. – 2002. – № 2. – С. 26.

2. Колпаков В. Теоретичний вимір законодавчого регулювання порушення справи про адміністративний проступок // Право України. – 2005. – № 2. – С. 10-11.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 229 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...