Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення необхідного обсягу та джерел фінансування виробничих інвестицій



Інвестиційні потреби підприємства визначаються його потребами у підвищенні ефективності господарської діяльності обмеженими ризиками капіталовкладень. Інвестиційний попит складається з великої множини інвестиційних проектів, кожному з яких відповідає певний обсяг необхідних вкладень. При цьому загальний обсяг необхідних інвестицій буде фінансуватися за рахунок як власних, так і запозичених коштів.

Встановлення ж необхідного обсягу капіталовкладень залежить від економічної ситуації, пов’язаної з попитом на продукцію підприємства, яка може бути такою:

1) Ринковий попит на продукцію підприємства задовольняється повністю, і це не вимагає нарощування обсягів виробництва. У такому випадку повинно здійснюватись лише просте відтворення основних фондів за рахунок амортизаційних відрахувань. Розмір капіталу визначається на основі даних про потребу в новому устаткуванні та його первісної вартості.

2) Попит на продукцію підприємства зростає, і тому доцільно нарощувати обсяги виробництва продукції з метою збільшення приросту прибутку. У такому випадку необхідно розширене відтворення основних фондів і нарощування виробничої потужності підприємства шляхом реконструкції, технічного переоснащення, розширення виробництва за попередньо розробленим проектом.

3) Попит на продукції підприємства падає, що визначає необхідність виведення та перенесення капіталу у інші сфери господарської діяльності. У такому випадку мова йтиме не про інвестиції у діюче виробництво, а про спрямування коштів на реалізацію інвестиційних проектів в інших галузях економіки. При цьому головним питанням залишається правильність визначення перспектив діючого виробництва, якщо у найближчій термін зростання попиту не передбачається, то кошту можуть бути виведені остаточно. У іншому випадку підприємство повинно модернізувати виробництво або організувати виробництво оновленої продукції, тобто значні розміри капітальних витрат будуть спрямовані на маркетингові дослідження та стимулювання збуту.

Головне завдання підприємства в процесі здійснення інвестиційної діяльності – оптимізувати структуру інвестиційних ресурсів з мінімізацією використання інвестиційних ресурсів із зовнішніх (державних і недержавних) джерел фінансування інвестицій. Тому, насамперед, необхідно з'ясувати, чи достатньо у підприємства власних коштів для реалізації проекту. У разі достатності підприємство саме фінансує проект. Якщо ж власних коштів недостатньо або фінансування з власних джерел не планується в силу нераціональність їх використання, то даний проект необхідно розглядати як потенційний для зовнішніх інвестицій.

Відтак джерелами фінансування капітальних витрат можуть бути:

власні кошти у вигляді залучення частини нерозподіленого прибутку, доходи від реалізації цінних паперів, амортизаційні відрахування, іммобілізована в інвестиції частина надлишкових оборотних активів, реінвестована в результаті продажу частина основних фондів;

позикові кошти у формі довгострокових та короткострокових кредитів банків, емісії облігацій підприємства, цільових державних кредитів тощо;

залучені кошти у формі централізованих капіталовкладень, вкладів іноземних інвесторів, створення спільних підприємств, вкладів вітчизняних інвесторів та державних коштів до статутного фонду підприємства (класичним прикладом є емісія акцій).





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 2053 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...