Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Л а б о р а т о р н а р о б о т а № 3



Вивчення тензометричного ПП переміщення

1. Мета роботи -вивчення принципу дії тензометричного перетворювача й одержання його номінальної статичної характеристики.

2. При виконанні лабораторної роботи студент повинен:

Знати: мету і зміст майбутньої роботи, порядок її виконання й основні теоретичні положення даної теми.

Вміти: користуватися вимірювальними приладами лабораторного стенда.

3. Загальні положення

У промисловості широко застосовуються різні ваги, дозатори, рівнеміри, манометри і т.д., основою роботи яких служить тензоперетворення – зміна електричного опору провідників і напівпровідників при розтяганні й стискуванні їх у межах пружних деформацій.

Для вимірювання малих переміщень, зусиль і деформацій застосовують провідникові (дротові й фольгові), напівпровідникові й плівкові тензоперетворювачі.

Провідникові тензоперетворювачі виготовляють з високоомного сплаву (константану, ніхрому, манганіну, вісмуту). При цьому дротові чутливі елементи (ЧЕ) тензоперетворювачів (рис. 6а) наклеюють з двох сторін на паперові підкладинки 1, захищаючи їх від ушкоджень і одночасно роблячи розвантажувальну петлю. До кінців дроту 2 ЧЕ пайкою або зварюванням приєднують виводи 3 з мідного дроту. Довжина отриманого в такий спосіб тензоперетворювача становить L=5…25 мм, при товщині дроту d=0,01…0,05 мм і номінальному опорі RП=20…500 Ом.

а) б)

Рис. 6. Провідникові тензоперетворювачі

а) – дротові; б) – фольгові

Конструкція фольгових тензоперетворювачів (рис.6б) аналогічна описаній, але розміри тут менші, і на виході – малопотужний сигнал (низький опір RФ£50 Ом). Це приводить до необхідності використання високоточних вторинних приладів при роботі з фольговими ПП. ЧЕ таких тензоперетворювачів з двох сторін звичайно захищені лаковою підкладинкою. Товщина фольги становить 0,01…0,02 мм.

Захищені підкладинкою провідникові тензоперетворювачі наклеюють на деталь (вимірювальну балку), яку деформують, утворюючи в такий спосіб тензодатчик.

Тензоперетворювачі включають за мостовою схемою в одне, два або чотири плеча. При цьому у два протилежні плечі включають перетворювачі, що реагують на ту саму деформацію, а у два інших плеча – реагують на ту ж деформацію, але протилежного знака.

Міст із двома й чотирма тензоперетворювачами має чутливість, відповідно в 2 і 4 рази більше, ніж міст із одним тензоперетворювачем.

4. Контрольні питання

4.1 Принципи дії й конструкції тензоперетворювачів.

4.2 Конструкція тензодатчиків.

4.3 Який вихідний сигнал має тензоперетворювач.

4.4 Характеристики дротових і фольгових тензоперетворювачі.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 217 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...