Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ознайомитися із препаратами учбової колекції по темі, визначити їх приналежність до фармакологічної групи і показання до використання



5.3. Обгрунтувати вибір препарату, його лікарську форму, дозування, концентрацію і шлях введення:

1. Препарат для лікування пневмонії при наявності алергії до пеніцилінів.

2. Препарат для лікування менінгіту.

3. Препарат для лікування черевного тифу.

4. Препарат для лікування сифілісу.

5. Препарат з групи цефалоспоринів для внутрішнього застосування.

6. Ото- та нефронтоксичний антибіотик.

7. Препарат, що викликає мієлотоксичність.

6. Матеріали для самоконтролю:

6.1. Завдання для самоконтролю:

Заповніть таблицю “Фармакологічні характеристики антимікробних засобів”.

Фармакологічні характеристики Бензилпеніцилі- ну натрієву сіль Амоксиклав   Цефтриаксон Гентаміцину сульфат Тетрациклін Лінкоміціну гідрохлорид Левоміцетин
Спектр антимікробної дії а) на грампозитивну мікрофлору; б) на грамнегативну мікрофлору; в) широкого спектра дії.              
Кислотостійкість              
Пеніциліназостійкість              
Проникають через ГЕБ              
Остеостропність              
Гепатотоксичність              
Нефротоксичність              
Гематотоксичність              

6.2. Задачі для самоконтролю:

ЗАДАЧА 1

Пре­па­рат, що є ком­бі­на­ці­єю пре­па­ра­ту з гру­пи пе­ні­ци­лі­нів і кла­ву­ла­но­вої ки­с­ло­ти. Ефе­к­ти­в­ний при рі­з­них ба­к­те­рій­них ін­фе­к­ці­ях, зо­к­ре­ма за­хво­рю­ван­нях ди­ха­ль­них, се­чо­ви­ві­д­них шля­хів, шкі­ри і м'я­ких тка­нин, одо­н­то­ген­них і гі­не­ко­ло­гі­ч­них ін­фе­к­ці­ях.

А) Ви­зна­чи­ти пре­па­рат.

Б) Ре­жим до­зу­ван­ня.

ЗА­ДА­ЧА 2

Це­фа­ло­с­по­рін IIIго по­ко­лін­ня. За­сто­со­ву­єть­ся при ін­фе­к­ці­ях се­чо­во­го тра­к­ту і че­ре­в­ної по­ро­ж­ни­ни, ба­к­те­рій­но­му ме­ні­н­гі­ті та ін­ших за­хво­рю­ван­нях. При­зна­ча­єть­ся до­ро­с­лим і ді­тям у ві­ці ста­р­ше 12 ро­ків до 2 г на до­бу.

А) Ви­зна­чи­ти пре­па­рат.

Б) Ме­ха­нізм ді­ї.

ЗА­ДА­ЧА 3

Пре­па­рат схо­жий по ан­ти­ба­к­те­рі­а­ль­ній дії з ан­ти­бі­о­ти­ка­ми гру­пи ма­к­ро­лі­дів. Ін­гі­бі­рує си­н­тез бі­л­ків в мі­к­ро­ор­га­ні­з­мах. Ефе­к­ти­в­ний від­но­с­но збу­д­ни­ків га­зо­вої га­н­г­ре­ни і прав­ця. За­сто­со­ву­ють при лі­ку­ван­ні го­с­т­рих і хро­ні­ч­них ос­тео­мі­є­лі­тів та ін­ших ін­фе­к­цій кі­с­ток і су­г­ло­бів.

А) Ви­зна­чи­ти пре­па­рат.

Б) Ре­жим до­зу­ван­ня.

ЗА­ДА­ЧА 4

Ан­ти­бі­о­тик, який мо­же за­сто­со­ву­ва­ти­ся для лі­ку­ван­ня ту­бе­р­ку­льо­зу, бру­це­льо­зу та ін­ших не­без­пе­ч­них ін­фе­к­цій. Ду­же по­га­но всмо­к­ту­єть­ся в ки­ше­ч­ни­ку, то­му за­сто­со­ву­єть­ся тіль­ки ін'є­к­цій­но. Най­се­р­йо­з­ні­ши­ми ускла­д­нен­ня­ми є ве­с­ти­бу­ля­р­ні роз­ла­ди і по­ру­шен­ня слу­ху (ото­то­к­си­ч­ність).

А) Ви­зна­чи­ти пре­па­рат.

Б) Ме­ха­нізм ді­ї.

ЗА­ДА­ЧА 5

Ан­ти­бі­о­тик ши­ро­ко­го спе­к­т­ру ді­ї. Від­но­сить­ся до гру­пи на­пів­си­н­те­ти­ч­них те­т­ра­ци­к­лі­нів. По­ка­за­ний при го­с­т­ро­му і хро­ні­ч­но­му бро­н­хі­ті, пне­в­мо­нії, пле­в­ри­ті, го­но­ре­ї. За­сто­со­ву­єть­ся 1-2 ра­зи на до­ба в до­бо­вій до­зі 0.1-0.2 р.

А) Ви­зна­чи­ти пре­па­рат.

Б) По­бі­ч­ні ефе­к­ти.

6.3. Те­с­ти для са­мо­ко­н­т­ро­лю:

1. Хво­рій 33 ро­ків з ме­тою се­зон­ної про­фі­ла­к­ти­ки за­го­с­т­рен­ня ре­в­ма­ти­з­му один раз в чо­ти­ри ти­ж­ні вво­ди­ли пре­па­рат з гру­пи біо­си­н­те­ти­ч­них пе­ні­ци­лі­нів. Вка­жіть цей пре­па­рат.

A. Бі­ци­лін-5 B. Ок­са­ци­лін C. Ам­пі­ци­лін D. Бе­н­зи­л­пе­ні­ци­лі­ну на­трі­є­ва сіль E. Бе­н­зи­л­пе­ні­ци­лі­ну ка­лі­є­ва сіль

2. Хво­рий 60 ро­ків, го­с­пі­та­лі­зо­ва­ний в хі­ру­р­гі­ч­не від­ді­лен­ня, в зв’я­з­ку з ін­фе­к­ці­єю ви­кли­ка­ною си­ньо­г­ній­ною па­ли­ч­кою, чу­т­ли­вою до ан­ти­бі­о­ти­ка пе­ні­ци­лі­но­во­го ря­ду. Вка­жіть який з пе­ре­ра­хо­ва­них пе­ні­ци­лі­нів, во­ло­діє ви­ра­же­ною ак­ти­в­ні­с­тю по від­но­шен­ню до Psedomonas aeruginosa (си­ньо­г­ній­ної па­ли­ч­ки)?

A. Бе­н­зи­л­пе­н­ці­ци­лін B. Ка­р­бе­ні­ци­лін C. Фе­но­к­си­ме­ти­л­пе­ні­ци­лін D. Ок­са­ци­лін E. Ам­пі­ци­лін

3. Жі­н­ці 30 ро­ків, яка зна­хо­дить­ся на 32 не­ді­лі ва­гі­т­но­с­ті, в скла­ді ком­пле­к­с­ної те­ра­пії на ви­ра­з­ко­вої хво­ро­би шлу­н­ка лі­кар при­зна­чив ан­ти­бі­о­тик. Вка­жіть, який з пе­ре­ра­хо­ва­них пре­па­ра­тів мо­же бу­ти ре­ко­ме­н­до­ва­ним за да­них об­ста­вин?

A. Те­т­ра­ци­к­лін B. Ле­во­мі­це­тин C. Кла­ри­т­ро­мі­цин D. До­к­си­ци­к­лін E. Ге­н­та­мі­цин

4. Хво­ро­му 30 ро­ків з ді­а­г­но­зом го­с­т­рий ос­тео­мі­є­літ при­зна­чи­ли ан­ти­бі­о­тик який до­б­ре про­ни­кає в кі­с­т­ко­ву тка­ни­ну. На про­тя­зі трьох ти­ж­нів за­сто­су­ван­ня да­но­го за­со­бу стан хво­ро­го по­кра­щи­в­ся. Який пре­па­рат був за­сто­со­ва­ний?

A. Лі­н­ко­мі­цин B. Бі­ци­лін-3 C. Бе­н­зи­л­пе­ні­ци­лін D. По­лі­мі­к­син-М E. Ам­пі­ци­лін

5. Хво­ро­му 40 ро­ків, який стра­ж­дає хро­ні­ч­ним оти­том та пів­ро­ку то­му на­зад пе­ре­ніс ге­па­тит, не­об­хід­но про­ве­с­ти курс ан­ти­бі­о­ти­ко­те­ра­пі­ї. Який з пе­ре­ра­хо­ва­них пре­па­ра­тів мо­ж­на при­зна­чи­ти хво­ро­му?

A. Те­т­ра­ци­к­лінB. Ме­та­ци­к­лін C. Ге­н­та­мі­цин D. Ам­пі­окс E. До­к­си­ци­к­лін

6. Хво­ро­му на го­с­т­рий ту­бе­р­ку­льоз ле­гень при­зна­чи­ли стре­п­то­мі­цин. Який ме­ха­нізм дії цьо­го пре­па­ра­ту?

A. Спри­яє втра­ті амі­но­ки­с­лот та ну­к­ле­о­ти­дів

B. При­гні­чує си­н­тез му­ре­ї­ну.

C. По­ру­шує про­ни­к­ність ци­то­пла­з­ма­ти­ч­ної мем­бра­ни

D. Зв’я­зу­єть­ся з двох­ва­ле­н­т­ни­ми ка­ті­о­на­ми

E. При­гні­чує си­н­тез бі­л­ку в клі­ти­нах чу­т­ли­вих мі­к­ро­ор­га­ні­з­мів

7. Хво­ро­му 42 ро­ків для лі­ку­ван­ня ба­к­те­рі­а­ль­ної пне­в­мо­нії при­зна­че­но ам­пі­ци­лін. Вка­жіть, який ме­ха­нізм ба­к­те­ри­ци­д­ної дії пре­па­ра­ту?

A. По­ру­шен­ня про­ни­к­ли­во­с­ті ци­то­пла­з­ма­ти­ч­ної мем­бра­ни

B. При­гні­чен­ня вну­т­рі­ш­ньо­клі­тин­но­го си­н­те­зу бі­л­ка

C. При­гні­чен­ня си­н­те­зу клі­тин­ної сті­н­ки мі­к­ро­ор­га­ні­з­мів

D. При­гні­чен­ня SH-груп фе­р­ме­н­тів мі­к­ро­ор­га­ні­з­мів

E. Ан­та­го­нізм із па­ра­а­мі­но­бе­н­зой­ною ки­с­ло­тою

8. Хво­рій 38 ро­ків для лі­ку­ван­ня го­с­т­ро­го ре­в­ма­ти­з­му при­зна­че­но бе­н­зи­л­пе­ні­ци­лі­ну на­трі­є­ву сіль. Яка три­ва­лість дії пре­па­ра­ту?

A. 14 діб B. 7 діб C. 3 до­би D. 12 год E. 4 год

9. У хво­ро­го 56 ро­ків з го­с­т­рої пне­в­мо­ні­єю ви­яв­ле­но пе­ні­ци­лі­на­за­п­ро­ду­ку­ю­чий штам ста­фі­ло­ко­ку. Для лі­ку­ван­ня бу­ло при­зна­че­но пре­па­рат із гру­пи пе­ні­ци­лі­нів. На­звіть цей пре­па­рат.

A. Бе­ни­з­л­пе­ні­ци­лі­ну на­трі­є­ва сіль B. Ок­са­ци­лін C. Ам­пі­ци­лін D. Ти­ка­р­ци­лін E. Ме­з­ло­ци­лін

10. Хво­ро­му на го­с­т­ру пне­в­мо­нію лі­кар при­зна­чив β-ла­к­та­м­ний ан­ти­бі­о­тик, по­яс­ни­в­ши свій ви­бір чи­се­ль­ни­ми їх пе­ре­ва­га­ми. Вка­жіть, що для це­фа­ло­с­по­ри­нів не при­та­ман­но?

A. Це­фа­ло­с­по­ри­ни на від­мі­ну від пе­ні­ци­лі­нів ма­ють ба­к­те­рі­о­с­та­ти­ч­ний ефект

B. Це­фа­ло­с­по­ри­ни ре­зи­с­те­н­т­ні до бе­та-­ла­к­та­маз

C. Пе­ні­ци­лі­ни і це­фа­ло­с­по­ри­ни да­ють пе­ре­хре­с­т­ну гі­пер­чу­т­ли­ву ре­а­к­цію

D. Це­фа­ло­с­по­ри­ни за­зви­чай за­сто­со­ву­ють­ся пе­ро­ра­ль­но

E. Це­фа­ло­с­по­ри­ни на від­мі­ну від пе­ні­ци­лі­нів по­си­лю­ють про­ни­к­ність клі­тин­ної сті­н­ки ба­к­те­рій

11. У хво­ро­го ін­фе­к­ція мо­з­ко­вих обо­ло­нок. Яка з на­зва­них ре­чо­вин ство­рить най­бі­ль­ші кон­це­н­т­ра­ції в це­ре­б­ро­с­пи­на­ль­ній рі­ди­ні при вну­т­рі­шньо­м’я­зо­во­му (або пе­ро­ра­ль­но­му) вве­ден­ні?

A. Бе­н­зи­л­пе­ні­ци­лін B. Ле­во­мі­це­тин C. Ге­н­та­мі­цин D. Це­фа­зо­лін E. Ок­са­ци­лін

12. У хво­ро­го ін­фе­к­ція се­чо­ви­ві­д­них шля­хів. Яка з на­зва­них ре­чо­вин за­без­пе­чить най­бі­ль­ші кон­це­н­т­ра­ції лі­кар­сь­ко­го за­со­бу в ак­ти­в­ній фо­р­мі в їх про­сві­ті?

A. Ери­т­ро­мі­цин B. Те­т­ра­ци­к­лін C. Ле­во­мі­це­тин D. Ри­фа­м­пі­цин C. Ге­н­та­мі­цин

13. Бе­та-­ла­к­та­м­ні ан­ти­бі­о­ти­ки во­ло­ді­ють ви­со­кою про­ти­мі­к­ро­б­ною ак­ти­в­ні­с­тю, але до них шви­д­ко ви­ни­кає стій­кість мі­к­ро­ор­га­ні­з­мів, оскі­ль­ки во­ни про­ду­ку­ють фе­р­ме­н­ти бе­та-­ла­к­та­ма­зи. Під­ви­щу­ють стій­кість і ак­ти­в­ність ан­ти­бі­о­ти­ків спе­ци­фі­ч­ні ін­гі­бі­то­ри бе­та-­ла­к­та­маз. Яка з на­зва­них ре­чо­вин на­ле­жить до гру­пи ін­гі­бі­то­рів бе­та-­ла­к­та­маз?

A. Ки­с­ло­та ка­р­бо­ло­ва B. Ки­с­ло­та ме­фе­на­мо­ва C. Ки­с­ло­та бо­р­на D. Ки­с­ло­та кла­ву­ла­но­ва E. Ки­с­ло­та бен­зо­йна

14. У хво­рої 35 ро­ків ді­а­г­но­с­то­ва­но го­с­т­рий ци­с­тит. Які пре­па­ра­ти мо­ж­на ви­ко­ри­с­то­ву­ва­ти для лі­ку­ван­ня уро­ло­гі­ч­них ін­фе­к­цій?

A. Си­н­то­мі­цин, стре­п­то­цид, бі­ци­лін-3

B. Ки­с­ло­ту на­лі­ді­к­со­ву, ба­к­т­рим, ме­т­ро­ні­да­зол

C. Ри­фа­м­пі­цин, фу­ра­ци­лін, са­ла­зо­пі­ри­да­зин

D. Су­ль­фа­цил-­на­т­рій, те­т­ра­ци­к­лін, йо­ди­нол

E. Ета­к­ри­ди­ну ла­к­тат, фта­ла­зол, це­фа­то­к­сим

15. У хво­ро­го 35 ро­ків, який не­що­да­в­но по­ве­р­ну­в­ся з Се­ре­д­ньої Азії, вста­но­в­ле­но ді­а­г­ноз че­ре­в­но­го ти­фу. Який пре­па­рат най­більш до­ці­ль­но за­со­су­ва­ти для лі­ку­ван­ня че­ре­в­но­го ти­фу?

A. Ок­са­ци­лін B. Ле­во­мі­це­тин C. Це­фа­ле­к­син D. Бе­н­зи­л­пе­ні­ци­лін E. Ери­т­ро­мі­цин

16. Для якої гру­пи ан­ти­бі­о­ти­ків ха­ра­к­те­р­ним є на­йшви­д­кі­ший роз­ви­ток су­пе­рін­фе­к­ції і під­ви­щен­ня у зв’я­з­ку з цим то­к­си­ч­но­с­ті?

A. Ери­т­ро­мі­цин B. Бе­н­зи­л­пе­ні­ци­лін C. Ме­з­ло­ци­лін D. Те­т­ра­ци­к­лін E. Фу­зи­дин на­трію

17. Хво­рий про­чи­тав ін­стру­к­цію на при­зна­че­ний ан­ти­бі­о­тик, де роз­ді­лі не­ба­жа­них ефе­к­тів за­зна­че­на мо­ж­ли­вість мі­о­ре­ла­к­са­н­т­н­го, ото­то­к­си­ч­но­го, те­ра­то­ген­но­го, му­та­ген­но­го ефе­к­тів. Який пре­па­рат бу­ло при­зна­че­но?

A. Стре­п­то­мі­цин B. Пе­ні­ци­лін C. Те­т­ра­ци­к­лін D. Ле­во­мі­це­тин E. Ди­к­ло­к­са­ци­лін

18. Жі­н­ці на 12 не­ді­лі ва­гі­т­но­с­ті у зв’я­з­ку з го­с­т­рим хо­ле­це­с­ти­том не­об­хід­но про­ве­с­ти курс ан­ти­бі­о­ти­ко­те­ра­пі­ї. Чо­му де­які ан­ти­бі­о­ти­ки, зо­к­ре­ма те­т­ра­ци­к­лін, не ре­ко­ме­н­ду­ють при­зна­ча­ти ва­гі­т­ним жі­н­кам?

A. В зв`я­з­ку зі зда­т­ні­с­тю пре­па­ра­ту під­ви­щу­ва­ти то­нус ма­т­ки

B. В зв`я­з­ку з при­гні­чу­ю­чим впли­вом на ди­хан­ня пло­ду

C. В зв`я­з­ку з те­ра­то­ген­ною ді­єю пре­па­ра­ту

D. У зв`я­з­ку з ото­то­к­си­ч­ні­с­тю пре­па­ра­ту

E. У зв`я­з­ку зі зда­т­ні­с­тю ви­кли­ка­ти ане­мію у ва­гі­т­ної

19. Хво­рий при­ймав ан­ти­бі­о­тик для лі­ку­ван­ня хро­ні­ч­но­го бро­н­хі­ту. На фо­ні при­йо­му ви­ни­к­ли ну­до­та, блю­ван­ня, сто­ма­тит, де­р­ма­тит на шкі­рі об­лич­чя і рук (фо­то­се­н­си­бі­лі­за­ція), бо­лі в об­ла­с­ті пе­чі­н­ки. Який пре­па­рат при­ймав хво­рий?

A. Ам­пі­ци­лінB. Те­т­ра­ци­к­лін C. Ери­т­ро­мі­цин D. По­лі­мі­к­син E. Ка­на­мі­цин

20. Пре­па­рат має ши­ро­кий спектр про­ти­мі­к­ро­б­ної ді­ї. Є ан­ти­бі­о­ти­ком ви­бо­ру для лі­ку­ван­ня че­ре­в­но­го ти­фу та ін­ших са­ль­мо­не­льо­зів. По­бі­ч­ні ефе­к­ти: при­гні­чен­ня кро­во­тво­рен­ня (мі­є­ло­то­ки­си­ч­ність, ди­с­пе­п­си­ч­ні роз­ла­ди, дис­ба­к­те­рі­оз. На­зва­ти пре­па­рат.

A. Те­т­ра­ци­к­лін B. Фта­ла­зол C. Бе­н­зи­л­пе­ні­ци­лі­ну на­трі­є­ва сіль D. Нео­мі­ци­ну су­ль­фат E. Ле­во­мі­це­тин





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1210 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...