Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги до вступу



Вступ розкриває сутність і стан наукової проблеми та її значущість.

У вступі до МДР студент повинен чітко і лаконічно висвітлити такі питання:

— чому обрано дану тему дослідження.

Розкривається сутність, значущість та обґрунтування доцільності проведення дослідження за обраною темою;

— обґрунтувати актуальність теми.

Шляхом критичного аналізу обґрунтовується актуальність і доцільність досліжєення за обраною тематикою. Визначення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне – сутність поставленого в МДР завдання;

— сформулювати мету і завдання дослідження.

Формується мета роботи та завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети;

— обґрунтування об’єкту та предмету дослідження.

Об’єкт дослідження – це процес або явище, що попроджує проблемну ситуацію й обране для вивчення.

Предмет дослідження міститься в межах об’єкту;

— обґрунтування основних наукових результатів дослідження.

Визначаються основні наукові результати дипломної роботи.

Наводиться коротка анотація одержаних у результаті дослідження нових наукових результатів (2-3 пункти), вказавши на ступінь новизни (удосконалено, дістало подальший розвиток). Наукові результати можуть містити теоретичні положення (удосконалення чи подальший розвиток визначень, формулювань, показників, класифікацій, методик тощо), а також рекомендації щодо удосконалення порядку відображення в обліку (аналізу, аудиту) обʼєкту дослідження на конкретному підприємстві.

Кожне наукове положення має бути чітко сформульовано, не мітити двозначності, вказавши на виокремлення особливостей наукових та практичних результатів, а також їх результативність.

Визначення наукових результатів не допускається у формі анотацій проведених робіт та вказівок на виконання окремих видів робіт;

— обґрунтування практичного значення одержаних результатів дослідження.

Практичне значення дипломної роботи визначається відомостями про можливе практичне застосування одержаних результатів або рекомендаціями щодо їх використання в практиці діяльності економічних суб’єктів.

— навести перелік застосованих методів дослідження.

Наводиться перелік використаних методів дослідження для досягнення поставленої в роботі мети. Дані методи перераховуються не відірвано від змісту МДР, а коротко та змістовно визначаючи, що саме досліджувалось тим чи іншим методом;

— пояснити, які джерела інформації використано, на матеріалах якої організації (підприємства) виконувалось дослідження, надати коротку характеристику підприємства;

— вказати, чи відбулась апробація або впровадження результатів дослідження, у якій організації чи підприємстві. За наявності вказується, на яких наукових конференціях, симпозіумах оприлюднено результати дослідження, що викладені в МДР.

Орієнтовний обсяг вступу має бути в межах 3—5 сторінок.

Вимоги до основної частини МДР

Основна частина МДР складається з розділів, підрозділів.

Кожний розділ починають з нової сторінки. Основному тексту кожного роздіду передує передмова з коротким описом вибраного напряму й обґрунтуванням застосованих методів досліджень.

У кінці кожного розділу формулюються висновки зі стислим викладенням наведених у розділі наукових і практичних результатів.

У розділах основної частини подають:

- огляд літератури за темою та вибір напрямів досліджень;

- виклад загальної методики й основних методів досліджень;

- експериментальну частину та методику досліджень;

- відомості про проведені теоретичні та практичні дослідження;

- аналіз і узагальнення результатів досліджень.

В огляді літератури студент окреслює основні етапи розвитку наукової думки за своєю проблемою. Загальний обсяг огляду та цитування літератури не повинен перевищувати 20% обсягу основної частини МДР.

Перший розділ (орієнтовно 25-30 с.) структурно складається з 3-4 підрозділів. У ньому слід розкрити стан теоретичних напрацювань з обраної теми, проаналізувати існуючі різноманітні погляди на ті чи інші аспекти, виявити питання, які потребують розв’язання в теоретичному, методичному та прикладному плані.

У другому розділі (орієнтовно 25-30 с.) має бути викладена загальна методика проведення дослідження, наводитися методи вирішення завдань і їх порівняльні оцінки. Студент повинен провести ґрунтовний аналіз фактичного стану досліджуваного об’єкта виключно на матеріалах конкретного підприємства.

У цьому розділі можна виділити 3 – 5 відносно самостійних підрозділів, що містять аналіз і оцінку конкретних сфер діяльності об’єкта дослідження.

Розділ повинен бути максимально насиченим фактичною інформацією (таблиці, графіки, діаграми, схеми), що відображають відповідні результати діяльності підприємств за останніх 3 – 5 років.

Слід чітко розмежувати джерела походження використаної при аналізі інформації: що запозичене з літератури, що одержано з документів підприємства, а які дані здобуті шляхом власних спостережень, експериментів, розрахунків, опитувань тощо.

Розділ завершується оцінкою одержаних результатів.

Третій розділ (орієнтовно 20 – 25 с.) структурно вміщує 3- 4 підрозділи. Важливе місце в даному розділі посідає викладення методики аналізу або аудиту визначених об’єктів. Автор має продемонструвати свою обізнаність з методами аналізу, контролю/аудиту і на основі їхнього критичного огляду обґрунтувати вибір найпридатнішого для обраного напряму дослідження. В розділі мають міститися обґрунтовані пропозиції студента, спрямовані на досягнення мети, поставленої у вступі. Особлива увага приділяється конкретизації аналізу або аудиту щодо конкретного об’єкта дослідження. Визначаються напрями підвищення ефективності діяльності об’єкта або варіанти запобігання помилок та шахрайства.

Може бути передбачено інші розділи дипломної роботи, які визначаються навчальним закладом (наприклад, з охорони праці). Зміст наступних розділів визначається завданнями дослідження.

Характер і зміст заходів, що пропонуються, повинні підпорядковуватися одній провідній ідеї, що визначена назвою магістерської дипломної роботи, базуватися на аналізі результатів отриманих в кожному розділі МДР.

За результати розрахунків та зроблені на цій основі висновки відповідальність несе студент- автор магістерської дипломної роботи.

Однією з ознак високої якості дипломної магістерської роботи є застосування економіко-математичних методів та інформаційних систем в обліку, аналізі та аудиті, інформаційних технологій як під час аналізу, так і при обґрунтуванні запропонованих заходів.

Всі частини дипломної роботи необхідно органічно пов’язати між собою: теоретичні та методичні положення мають бути відправними моментами для аналізу. Структура та зміст розділів визначаються метою і завданнями, конкретними потребами розробки тих чи інших питань теми для даного об’єкта (підприємства, організації, установи тощо). Кожний з розділів дипломної роботи залежно від обсягу матеріалу, що викладається, може складатися з декількох параграфів (як правило, 3 - 4 параграфи).

При підготовці кожного розділу МДР студент має застосувати і довести свої професійні контрольно-обліково-аналітичні компетенції.

Кожний розділ МДР має містити конструктивний підрозділ де обґрунтовані пропозиції студента, спрямовані на досягнення мети, визначеної у вступі. Характер і зміст пропонованих заходів мають базуватися на теоретичному дослідженні в першому підрозділі та аналізі, проведеному у другому та третьому розділах МДР. Невід’ємною частиною обґрунтування запропонованих студентом заходів має бути розрахунок їх економічної ефек­тивності.

В разі, якщо третій розділ МДР присвячений аудиту тематичного дослідження, обов’язково має розглядатися аналітичний підхід до оцінки основних економічних показників за темою дослідження.

За результати розрахунків і зроблені на цій основі висновки відповідальність несе студент — автор магістерської дипломної роботи.

Однією з ознак високої якості МДР є застосування економіко-математичних методів та АРМ бухгалтера як під час аналізу, так і при обґрунтуванні запропонованих заходів.

Кожний розділ магістерської дипломної роботи повинен містити висвітлення конструктивного підходу щодо виокремлення проблемних моментів та напрямів і шляхів їх вирішення.

При вирішення проблемних питань, що окреслені темою МДР варто акцентувати увагу на таких питаннях:

— логічності зв’язку заходів, що пропонуються для вирішення проблеми, із проведеним аналізом статистичних та фактичних матеріалів, що характеризують діяльність організації;

— обґрунтуванні та розрахункам ефективності запропонованих рішень;

— використанні зарубіжного досвіду у процесі проектування авторських пропозицій та рекомендацій.

Вимоги до висновків

Викладають найважливіші наукові та практичні результати, що отримані при написанні МДР. Загальний обсяг висновків до МДР близько 3 – 5 сторінок. Висновки до розділу не більше 3 сторінок.

Текст висновків має підтвердити здатність автора диплом­ної роботи успішно реалізувати поставлену мету і завдання. Загальні висновки не можуть відтворювати текст висновків до розділу, вони лаконічно узагальнюють результати дослідження всієї МДР. Висновки подаються у формі нумерованого списку.

Студент повинен стисло охарактеризувати проведений аналіз діяльності організації, узагальнити власні пропозиції, оцінити їх практичне значення та ефективність, виокремити власний внесок в економічну теорію та практику господарювання.

1.4. Вимоги до оформлення магістерської дипломної роботи

Текст

Важливим етапом виконання МДР є оформлення її тексту. Від того, наскільки вимогливо поставиться автор до форми своєї роботи, суттєво залежатиме її якість, а отже, і підсумкова оцінка.

Магістерська дипломна робота має бути виконана з додержанням усіх вимог, що висуваються до наукових публікацій.

Текст виконується українською мовою на комп’ютері, друкується за допомогою принтера з однієї сторони листа білого паперу формату А4. Робота друкується у Word 6.0 (7.0, 8.0) for Windows. Розміри полів: верхнє і нижнє — 20 мм, праве — 10 мм, ліве — 25 мм. Тип шрифту — Times New Roman, розмір шрифту 14 пт, міжрядковий інтервал — 1,5. Номер сторінки проставляється внизу, по центру сторінки.

Використовується науковий стиль із дотриманням усталених термінів. Не допускається використання спрощеного або публіцистичного стилю, чи надто складних словесних конструкцій, відступів від загальноприйнятої термінології.

Матеріал повинен викладатися в логічній послідовності. Думки і пропозиції слід формулювати чітко і зрозуміло. Слід уникати надмірної описовості, зайвої інформації, не пов’язаної з темою дослідження, необґрунтованих тверджень і висловів, повторів думок. Висновки і пропозиції мають бути конкретними, аргументованими і базуватися на аналізі законодавства, наукових джерел та практики господарювання організації.

Дипломна робота починається з титульного аркуша, який оформляється за зразком, наведеним у додатку В.

За титульним аркушем послідовно розташовуються: індивідуальне завдання на МДР, відгук наукового керівника, зовнішня рецензія, вступ, перший, другий, третій розділи, висновки, список джерел, додатки.

У змісті дипломної роботи зазначають початкові сторінки кож­ного розділу і параграфа. Назви розділів і параграфів у змісті та тексті мають бути тотожними.

Вступ, кожний розділ і висновки розпочинаються з нової сторінки.

Розділи позначаються римськими цифрами, а параграфи — двома арабськими, перша з яких відповідає номеру розділу, друга — номеру параграфа (наприклад, 1.1; 1.2 або 2.1; 2.2 і т.д.).

Заголовки основних структурних частин роботи «ЗМІСТ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ...», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ», «ДОДАТКИ» друкують великими літерами симетрично (по центру) до тексту напівжирним. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) напівжирним.

Усі заголовки формулюються лаконічно. Вони повинні розкривати зміст відповідної структурної частини роботи. У заголовках не можна робити переноси слів. Відстань між заголовком та текстом має дорівнювати 2—3 інтервалам. У кінці заголовків крапок не ставлять.

Таблиці

Цифровий матеріал, як правило, подається в табличній формі. Кожна таблиця повинна мати тематичний заголовок, що відображає її зміст і розміщується по центру таблиці. Усі таблиці слід нумерувати. Праворуч і вище від назви таблиці пишуть слово «Таблиця» та її порядковий номер. Знак № перед цифрою не ставиться.

Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці в даному розділі (наприклад: Таблиця 1.3 — третя таблиця першого розділу).

У разі перенесення частини таблиці на іншу сторінку правруч над перенесеною частиною пишуть слова «Продовження табл.» і вказують її номер, наприклад: «Продовження табл. 1.2».

Оформлюючи таблицю, слід дотримуватися певного співвідношення її частин. Ширина боковика має бути не більше 1/3 загальної ширини таблиці, а висота головки таблиці — не більше 1/3 висоти таблиці. Стовпці нумеруються тільки в тих випадках, коли у тексті на них є посилання або таблицю розташовують на кількох сторінках. Висота рядків має бути не менше 8 мм. Якщо рядки або стовпці таблиці виходять за межі формату сторінки, таблицю поділяють на частини, розміщуючи одну частину під одною, або поруч, або переносячи частину таблиці на наступну сторінку, повторюючи в кожній частині таблиці її головку та боковик. При поділі таблиці на частини допускається її головку заміняти відповідними номерами стовпців.

Якщо всі показники таблиці мають однакові одиниці виміру, їх вносять у заголовок таблиці, якщо різні — вказують у боковику. Позначення одиниць виміру має відповідати вимогам стандартів.

Таблицю розміщують після першого посилання на неї в тексті. Посилання в тексті мають бути на всі таблиці.

Зразок конструкції таблиці

Таблиця _______ (номер)

Назва таблиці

  Головка таблиці     Рядки

    Заголовки стовпців
        Підзаголовки стовпців
           
 

         
         

Боковик Стовпці

Ілюстрації

Ілюстрації (рисунки, схеми, графіки, карти, креслення тощо) слід розміщувати безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше. На всі ілюстрації мають бути посилання.

Якщо ілюстрація створена не автором МДР, необхідно дотримуватися вимог чинного законодавства про авторські права.

Креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми повинні відповідати вимогам стандартів «Єдиної системи конструкторської документації» та «Єдиної системи програмної документації».

Ілюстрації повинні мати назву, яку розміщують під ілюстрацією з абзацного відступу. За необхідності під ілюстрацією розміщують пояснювальні дані (підрисунковий текст).

Ілюстрації позначаються словом «Рис.» і нумеруються послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, поданих у додатках. Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка. Наприклад:
«Рис. 3.1.» (перший рисунок третього розділу). Номер ілюстрації, її назва і пояснювальні підписи розміщують послідовно під ілюстрацією. Наприклад:

     

8 12 13 17

традиційний графік роботи

             

7 9 11 12 13 14 17 19

гнучкий графік роботи

  — змінний (гнучкий) час
   
  — фіксований час
   
  — обідня перерва

Рис. 3.1. Варіанти традиційного та гнучкого графіка роботи





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 402 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...