Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Метод Ньютона



Метод Ньютона – високоефективний метод розв’язання нелінійних рівнянь. Ідея цього методу полягає в послідовній заміні на кожній ітерації нелінійної системи рівнянь деякою лінійною, розв’язання якої дає значення невідомих. Ці значення ближчі до розв’язання нелінійної системи, ніж вихідне наближення. Ідею методу легко зрозуміти на прикладі розв’язання рівняння з однією невідомою.

Алгоритм методу Ньютона для рівняння з однією невідомою ( )

1 Розв’язок даного рівняння - це точка, в якій крива проходить через нуль. Беремо початкове наближення . Замінюємо поблизу точки лінійним рівнянням (2.5).

. (2.5)

Ліва частина якого - це два перших члена розкладеної функції в ряд Тейлора.

2 Розв’яжемо лінійне рівняння (2.5) і знайдемо поправку до початкового наближення:

. (2.6)

3 Наближення визначаємо згідно 2.7:

. (2.7)

4 Ітераційний процес збігається, якщо функція наближається до нуля. Збіжність вважається досягнутою, якщо величина нев’язки менша заданої, тобто

. (2.8)

Геометричне пояснення: один крок методу Ньютона зводиться до заміни кривої на пряму , яка є дотичною до кривої в точці . Тому метод Ньютона називають також методом дотичних. Наближення є точкою перетину дотичної до кривої в точці з віссю Х.

Алгоритм методу Ньютона для системи нелінійних алгебраїчних рівнянь

Розглянемо розв’язання за методом Ньютона системи нелінійних алгебраїчних рівнянь.

(2.9)

1 Застосуємо вектор-стовпчик Х і вектор функцію W(X), де

, . (2.10)

Систему (2.9) представимо у вигляді матричного рівняння

. (2.11)

2 Нехай , , - початкові наближення невідомих. Замінимо кожне з нелінійних рівнянь системи (2.9) лінеаризованим. Перше рівняння після лінеаризації матиме вигляд

(2.12)

3 Запишемо матрицю Якобі, тобто матрицю похідних систем функцій за змінними .

(2.13)

4 Представимо систему лінеаризованих рівнянь у матричному вигляді

. (2.14)

Дана система лінійна відносно поправок .

5 Розв’яжемо лінійну систему (2.14) і визначимо поправки, наприклад, за методом Гауса і визначимо перше наближення змінних.

(2.15)

Отже, кожний крок ітераційного процесу складається із розв’язання лінійної системи

і визначення наступного наближення невідомих

.

6 Контроль збіжності виконуємо за вектором нев’язок, тобто умова

(2.16)

має виконуватись для всіх нев’язок.

2.5 Градієнтний метод з постійним кроком

Градієнтні методи розв’язку нелінійних оптимізаційних задач використовують поняття градієнта функції. Градієнтом функції називається вектор

, (2.17)

де - одиничні вектори.

Величина вектора визначається за виразом

. (2.18)

З (2.17) і (2.18) видно, що функція, градієнт якої визначається, повинна бути такою, що диференціюється по всіх п змінних.

Фізична суть градієнта функції в тому, що він показує напрям (2.17) і швидкість (2.18) найбільшої зміни функції в даній точці. Якщо в деякій точці , то ця точка є екстремумом функції.

Алгоритм градієнтного методу з постійним кроком

1 Відповідно до граничних умов, областю допустимих значень змінних буде перший квадрант системи координат. У цій області довільно виберемо початкове (нульове) наближення - точку з координатами . Значення цільової функції в цій точці рівне Z0.

2 Згідно з виразом (2.18) обчислимо в цій точці величину градієнта функції Z. Виконаємо крок одиничної довжини (λ=1) у напрямі екстремуму функції Z. В результаті чого отримаємо перше наближення - точку з координатами . Значення цільової функції в цій точці рівне Z1.

3 Далі обчислювальна процедура повторюється: послідовно отримуємо 2-е, 3-є і 4-е наближення - точки з координатами, . Значення цільової функції в цих точках приймають значення Z2,Z3,Z4.

4 В результаті обчислювального процесу послідовно здійснюється наближення до екстремуму функції. Обчислювальна процедура закінчується, коли відносна зміна цільової функції на попередньому і-му і подальшому (і+1)-му кроках буде меншою заданої точності обчислень ε:

У цьому методі всі кроки виконувалися однакової довжини λ=1. Метод достатньо простий. Основний його недолік - велика вірогідність зациклення обчислювального процесу в околиці мінімуму функції Z. При цьому як шуканий розв’язок слід прийняти одну з останніх точок.

Для отримання точнішого результату необхідно вибрати крок меншої довжини. При цьому об'єм обчислень (кількість кроків) збільшиться.

Таким чином, точність і об'єм обчислень в градієнтному методі з постійним кроком визначаються величиною даного кроку.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 444 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...