Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні поради. В процесі опрацювання матеріалу теми необхідно засвоїти сутність



В процесі опрацювання матеріалу теми необхідно засвоїти сутність

забезпечення, оцінювання, контролю і управління якістю продукції з використанням таких форм організаційної, нормативної і контролюючої діяльності як стандартизація, метрологія і сертифікація.

Необхідно також засвоіти та законспектувати такі основні поняття як якість продукції, її технічний рівень і показники, види стандартизацїї і стандартів, види відповідальності за порушення вимог до якості продукції.

Якість продукції – це сукупність її властивостей, що зумовлюють міруїїпридатності задовольняти певні потреби споживачів відповідно до свого призначення.

При розробленні принципово нового виду продукції складається карта технічного рівня і якості продукції. Цей документ ведеться на всіх етапах життєвого циклу продукції аж до зняття її з виробництва і є обґрунтуванням рішень, що приймаються по забезпеченні якості продукції.

Висока якість продукції формується на всіх етапах виробничого циклу, в тому числі і під час виготовлення продукції. Управління якістю продукції на промисловому підприємстві здійснюється в рамках діючої комплексної системи управління якістю продукції (КС УЯП).

Структура такої системи складається з усіх підрозділів і служб, які приймають участь в управлінні і виробництві продукції. Елементами системи є функції, заходи, процеси, технічні засоби і нормативні документи, які формують та забезпечують функціонування системи. Отже, комплексна система УЯП включає процеси проектування, розробки конструкторської і технологічної документації, придбання сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, а також виготовлення, випробування, монтаж, налагодження та сервісне обслуговування. Існує певний міжнародний і вітчизняний досвід з розробки та впровадження КС УЯП, який детально описаний в спеціальній літературі. В результаті міжнародного досвіду були створені міжнародні стандарти ISO серії 9000 і 10000, які конкретизують вимоги до системи якості, порядок їх розробки, правила вибору і побудови елементів системи якості.

Важливою складовою КС УЯП є технічний контроль якості продукції на стадії її виготовлення, який покладається на відділ технічного контролю (ВТК) підприємства, співробітники якого у взаємодії з іншими працівниками послідовно проводять декілька видів технічного контролю у відповідності до карти технічного рівня і якості продукції.

Види технічного контролю: вхідний контроль, операційний контроль, приймальний контроль, інспекційний контроль, технічний контроль.

Продукція, виготовлена з відхиленнями від стандартів і технічних умов, належить до виробничого браку.

Виробництво функціонує згідно нормативних документів, які регламентують правила, процеси, методи виготовлення та контролю продукції.

Під стандартизацією розуміють встановлення й застосування єдиних правил з метою впорядкування діяльності в певній галузі.

Стандарт – це нормативний документ, який встановлює обов’язкові для загального і багаторазового застосування правила, загальні принципи або характеристики, які стосуються різних видів діяльності чи її результатів.

Існують три види стандартизації: міжнародна, регіональна і національна.

Національна стандартизація – це стандартизація, яка проводиться на рівні однієї країни.

В Україні організовує і координує роботи з стандартизації та функціонування державної системи стандартизації Державний комітет України з стандартизації, метрології та сертифікації (Держстандарт України).

Національні стандарти України поділяються на: державні стандарти України – ДСТУ; галузеві стандарти України – ГСТУ; стандарти науково-технічних та інженерних товариств і спілок України – СТТУ; технічні умови України – ТУУ; стандарти підприємств - СТП.

Вимірювання фізичних величин є невід'ємною операцією технологічних процесів, контролю та випробувань матеріалів, деталей, конструкцій і приймання готової продукції. Єдність вимірів досягається шляхом точного відтворення та зберігання встановлених одиниць фізичних величин і передачі їхніх розмірів робочим засобам вимірювання. Відтворення, зберігання і передачу розмірів одиниць здійснюють за допомогою еталонів і зразкових засобів вимірювання.

Еталон - це засіб вимірювання (або комплекс засобів вимірювання), що забезпечує відтворення та зберігання одиниці вимірювання з метою передачі її розміру для подальшого використання у перевірочній схемі засобам вимірювання, виконане за особливими правилами і затверджене у встановленому порядку.

Еталони згідно підпорядкованості поділяють на первинні (вхідні) і вторинні (підлеглі). Первинні еталони відтворюють одиниці і передають їхні розміри з найвищою точністю, досягнутою в даній області вимірів.

Повірочна схема - це затверджений в певному порядку документ, що встановлює засоби, методи і точність передачі розмірів одиниць від еталону або вихідного зразкового засобу вимірів робочим засобам.

Метрологічне забезпечення якості продукції включає:

- встановлення характеристик продукції, процесів, фізичних явищ, що підлягають кількісному визначенню з дотриманням вимог до точності їхнього вимірювання;

- визначення раціональної номенклатури засобів вимірювання і забезпечення єдності й правильності їхніх показань при створенні і експлуатації вимірювальної апаратури;

– забезпечення достовірності та співвідносності результатів вимірювання, що виконуються при розробці, виробництві, випробуваннях і експлуатації продукції, при вирішенні задач управління, охорони здоров'я, праці, техніки безпеки та ін.

Завдання Державної метрологічної служби – забезпечення єдності і достовірності вимірів в країні на основі нормативно-технічних документів Державної системи забезпечення єдності вимірів. Координуючим центром цієї служби є Державний комітет споживчої політики України. Метрологічним наглядом в галузях народного господарства керують міністерства (відомства) через органи відомчих метрологічних служб, що забезпечують єдність і достовірність вимірів в галузях.

Сертифікація являє собою дію, яка проводиться з метою підтвердження з необхідною достовірністю відповідності продукції конкретним стандартам або технічним умовам і видачі відповідного документа - сертифіката, тобто сертифікація закликана створювати споживачу певні гарантії якості продукції чи послуг.

Згідно з Законом України «Про підтвердження відповідності» сертифікація – це процедура, за допомогою якої визнаний в установленому порядку орган документально засвідчує відповідність продукції, систем якості, систем управління якістю, систем управління довкіллям, персоналу встановленим законодавством вимогам. Таким документом є сертифікат.

Підтвердження відповідності встановленим законодавством вимогам здійснюють в акредитованих випробувальних лабораторіях.

Свідоцтво про визнання відповідності - це документ, що засвідчує

визнання іноземних документів про підтвердження відповідності продукції вимогам, встановленим законодавством України;

Контрольні запитання

1. Що називають якістю продукції, які показники відображають її технічний рівень?

2. Стандартизація – визначення, призначення та різновиди.

3. Які види стандартів використовують в Україні?

4. В чому полягає сутність метрологічного забезпечення якості продукції?

5. В чому полягає сутність сертифікації продукції?

6. Що називають якістю продукції, які показники відоброжають ії технічний рівень?

7. Стандартизація, стандарт, технічні умови – визначення, призначення та різновиди.

8. Які види стандартів використовують в Україні?

9. В чому полягає сутність метрологічного забезпечення якості продукції?

10. Міжнародна система фізичних величин СИ, її основні одиниці.

11. В чому полягає сутність сертифікації продукції як форми підтвердження її відповідності конкретним міжнародним і державним нормам?

12. В чому полягає забезпечення єдиної державної технічної політики у сфері підтвердження відповідності продукції?

Література: основна [1-5];





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 372 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...