Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Захист курсового проекту. Виконаний курсовй проект повинен бути зданий на кафедру менеджменту, де він реєструється і передається керівникові для перевірки



Виконаний курсовй проект повинен бути зданий на кафедру менеджменту, де він реєструється і передається керівникові для перевірки.

На проект пишеться рецензія, в якій відмічаються позитивні і негативні моменти, рішення про допуск чи недопуск до захисту, місце і час захисту.

Якщо курсовий проект виконано невірно, з серйозними недоліками, він повертається (відповідно до рецензії). При насупній подачі на кафедру переробленого курсового проекту до нього має бути додано попередню рецензію, згідно з якою слід провести переробку (доробку) курсового проекту.

Під час підготовки до захисту курсового проекту студент повинен уважно ознайомитись зі змістом рецензії, підготувати відповіді на окремі зауваження.

Захист курсового проекту проходить у відповідності до графіка, перед комісією у складі не меньш як двох викладачів кафедри. Під час захисту студент коротко інформує про цілі дослідження, стан питання, недоліки, що мають місце, дає пропозиції та оцінює їх ефективність, відповідає на запитання викладача.

Оцінка курсового проекту залежить від застосованої методики дослідження, якості виконаного проекту, уміння студента пов’язувати теоретичні знання з практикою зовнішньоекономічної діяльності, вірності відповідей на запитання при захисті, а також оформлення роботи.

Захищені курсові проекти здаються на кафедру керівником.

8. Тематика курсових проектів

Комплексний курсовий проект присвячений формуванню стратегії валютно-фінансової діяльності суб’єкту ЗЕД.

Формування стратегії має бути виконано на підставі стратегічного аналізу та націлено на обрання одного з можливих варіантів стратегії, що в найбільшій мірі відповідає умовам зовнішнього та внутрішнього валютного та кредитного середовища.

На першому етапі необхідно виконати стратегічний аналіз зовнішнього та внутрішнього валютного та кредитного середовища.

Аналіз зовнішнього валютного та кредитного середовища містить аналіз стану світового та регіонального валютного та кредитного ринків, законодавчої бази з міжнародних розрахунків та валютного регулювання

Аналіз внутрішнього валютного та кредитного середовища конкретного підприємства або організації зі здійснення розрахунків за зовнішньоекономічними угодами (з урахуванням умов заданої угоди) має включати характеристику та аналіз доцільності використованих форм розрахунків, методів та валюти платежу,одержаних кредитів, стану валютних рахунків, надходження та використання валюти, обгрунтування необхідних інвестицій та джерел і валюти їх фінансування.

На другому етапі необхідно сформувати стратегію та показати її перевагу.

На третьому етапі слід розробити валютно-фінансовий механізм реалізації стратегії з урахуванням умов конкретної угоди та змін до них.

Серед питань, що можуть заслуговувати особливої уваги в теоретичному обгрунтуванні стратегії валютно-фінансової діяльності суб’єкту ЗЕД можуть бути наступні:

1. Види валютних систем, їх елементи. Конвертованість грошей.

2.Валютні резерви. Їх призначення. Склад та структура. Стабілізаційні валютні фонди.

3.Ціна (курс) валюти. Купівельна спроможність грошей. Роль попиту та пропозиції у визначенні валютного курсу. Чинники, що обумовлюють коливання валютних курсів.

4.Міжнародні рахункові грошові одиниці. Їх призначення та види. СДР (Special Drawing Rights. SDR – спеціальні права запозичення).Євро. Валюта корзини.

5.Еволюція валютних систем.

6.Міжнародний кредит. Його форми.

7.Кредитний ризик та засоби захисту від ноього.

8.Міжнародна заборгованість. Проблема заборгованості країн.

9.Особливості фінансового менеджменту підприємств з іноземними інвестиціями.

10.Організаційні основи міжнародного фінансового ринку. Контрагенти фінансового ринку. Фінансові центри.

11. Фінансовий менеджмент валютного відділу банку. Валютні операції банку. Валютна позиція банку, її оцінка. Валютний ризик. Страхування валютних ризиків банку.

12.Валютний ринок касових (поточних) операцій. Ринок “спот”. Види валютних операцій ринку “спот”. Порядок їх здійснення.

13.Механізм функціонування форвардного валютного ринку. Види форвардних валютних операцій, порядок їх здійснення.

14.Механізм функціонування ф’ючерсного валютного ринку. Його особливості.

15.Міжнародні ринки капіталу. Євроринок, його особливості та механізм функціонування.

16.Міжнародні ринки золота та іншіх валютних цінностей.

17.Баланси міжнародних розрахунків. Їх види та структура. Особливості платіжного та розрахункового балансів. Тимчасові та остаточні методи балансування платіжних балансів.

18.Державне регулювання національного валютного ринку України на сучасному етапі.

19.Порядок розрахунків України з країнами – членами СНД. Перспективи платіжного союзу держав – членів СНД.

20.Порядок здійснення в Україні операцій з валютними цінностями.

21.Діяльність комерційних банків на валютному ринку України.

22.Порядок ліцензування операцій комерційних банків України з валютними цінностями.

23.Порядок відкриття та ведення рахунків в іноземній валюті на території України.

24.Порядок переміщення валюти через кордони країни.

25.Механізм здійснення валютних операцій на міжбанківському валютному ринку України.

26.Механізм здійснення валютних операцій на Українській міжбанківській валютній біржі.

27.Система оподаткування в Україні доходів резидентів від зовнішньоекономічної діяльності.

28.Політика України щодо іноземних інвестицій у національну економіку.

29.Участь України у спеціалізованих міжнародних фінансових організаціях (МВФ, МБРР, МФК, СОТ), значення такої участі для національної економіки.

30.Порядок нарахування та утримання зборів за митне оформлення товарів, які переміщуються через митний кордон України.

31.Порядок використання в Україні надходжень в іноземній валюті.

32.Фінансові методи державного заохочення іноземних інвестицій в Україні.

33.Участь України у міжнародних кредитах.

34.Міжбанківські кореспондентські зв’язки. Участь комерційних банків України у міжнародній системі банківських комунікацій.

35.Інкассо у розрахунках по експортно-імпортних операціях.

36.Документарні акредитиви у розрахунках українських суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності по експортно-імпортних операціях.

37.Порядок розрахунків по операціях з давальницькою сировиною.

Розрахунково-практичною частиною курсового проекту є реалізація обраних стратегій, яка містить розробку валютно-фінансового механізму, щодо реальної угоди. Вона містить освітлення наступних питань:

1.Узагальнення раніш виконаного аналізу чинного національного та міжнародного законодавства з валютного регулювання, міжнародних розрахунків та кредитування (в тому числі Уніфіковані правила міжнародної торгівельної палати з інкасо та акредитиву, з порядку проведення безготівкових розрахунків в іноземній валюті, по правилам використання валюти, по санкціям за порушення валютного законодавства, по використанню товарно-супровідних документів).

2.Зпрогнозувати та скласти план реалізації експортної продукції або план імпорту в контрактних цінах та в національній валюті.

3.Відкрити валютний рахунок. Скласти план валютних надходжень або придбання валюти. Виконати розрахунки використання валюти.

4.Описати порядок продажу/купівлі іноземної валюти. Заповнити заявку на продаж/купівлю іноземної валюти.

5.Обгрунтувати та обрати форму розрахунків. Виконати розрахунки у відповідності до умов угоди.

6. Розробити усі необхідні для цього документи.

7.Обрати оптимальний спосіб хеджування валютних ризиків.

8.Розробити механізм контролю своєчасності розрахунків, в тому числі обгрунтувати та розробити штрафні санкції. Визначити можливі штрафні санкції органів податкової служби за порушення валютного законодавства.

9.Обгрунтувати необхідність кредитування, обрати його вид та розрахувати вартість і ефективність кредиту. Скласти угоду кредитування.

10.Визначити ефективність розробленого валютно-фінансового механізму.

Індивідуальні завдання

Вихідні умови індивідуальних завдань за варіантами наведені нижче. Студент має право, а це дуже бажано, самостійно, погоджуючи з викладачем-керівником, запропонувати свої вихідні реальні умови виконання міжнародної комерційної угоди за матеріалами виробничої практики.

Умови індивідуальних завдань:

Ситуаційна задача №1

Вихідні умови.

Фірма “У”, м.Габрово, Болгарія поставляє українському підприємству електротельфери у номенклатурі та за цінами, показаними в табл.1.

Таблиця 1.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 154 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...