Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Б. Задачі для самоконтролю. Задача 1. Хворий 45-ти років скаржиться на підвищення температури до 38°С, біль у правому боці, що підсилюється при кашлі



Задача 1. Хворий 45-ти років скаржиться на підвищення температури до 38°С, біль у правому боці, що підсилюється при кашлі, глибокому вдиху. В останні 2 дні відмічає зменшення болю і наростання задишки. Клініко-рентгенологічно встановлено наявність рідини у правій плевральній порожнині. Проведено плевральну пункцію. Отримано серозну рідину, питома вага 1040, білок 55 г/л, лімфоцитів 92%, глюкоза 1,5 ммоль/л, МБТ і атипових клітин не виявлено. У II сегменті лівої легені визначається інфільтративна тінь з наявністю деструкції.

1. Яка етіологія плевриту у хворого? Які дані вказують на етіологію плевриту?

2. Яке лікування слід призначити хворому в інтенсивній фазі?

Задача 2. Підліток 14-ти років. Захворів 5 днів тому, коли з’явився біль у лівій половині грудної клітки, слабість, задишка, температура підвищилась до 38,8˚С. Об’єктивно: з лівого боку міжреберні проміжки випнуті. В середніх і нижніх відділах лівої легені: голосове тремтіння значно ослаблено, перкуторно - вкорочення легеневого звуку по лопатковій і пахвовим лініям, аускультативно – дихання різко ослаблене. Рентгенологічно: визначається інтенсивне затемнення правого легеневого поля від ІІ ребра до діафрагми. Тінь серця зміщена вліво. Проба Манту з 2 ТО ППД-Л – інфільтрат діаметром 22 мм.

1. Який найвірогідніший діагноз у підлітка?

2. Яке лікування слід призначити хворому в інтенсивній фазі?

Задача 3. Хворий 37-ми років впродовж тижня відмічає біль у правій половині грудної клітки, субфебрильну температуру, слабість, втрату апетиту, задишку. На оглядовій рентгенограмі у правій легені виявлено високої інтенсивності гомогенне затемнення - від ІІІ ребра до куполу діафрагми. Верхня межа тіні має вигляд косої лінії, нижня - зливається з куполом діафрагми.

Після проведення плевральної пункції і дослідження плевральної рідини хворому встановлено діагноз: ВДТБ (22.09.2008) правосторонній плеврит (ексудативний), МБТ+М+К+Резист0, РезистІІ0, Гіст0, Кат1Ког1(2008).

1. Які зміни плевральної рідини будуть характерними для ексудативного плевриту туберкульозної етіології у даного хворого?

Задача 4. Хвора 33-х років відмічає біль у правому боці, субфебрильну температуру, слабість, задишку, підвищену пітливість. Об’єктивно: права половина грудної клітки відстає в акті дихання, міжреберні проміжки випнуті. Перкуторно - вкорочення легеневого звуку по задній і бічній поверхні від кута лопатки донизу, аускультативно – дихання над цією ділянкою ослаблене.

Рентгенологічно: у правій легені, від IV ребра до діафрагми, виявлено гомогенне затемнення з косою верхньою межею, яке в нижніх відділах зливається з тінню серця. Діагноз: лівобічний ексудативний плеврит.

1. Яку маніпуляцію слід провести хворому з метою встановлення етіології плевриту?

2. Які зміни утворюються в легені у хворого після перенесеного ексудативного туберкульозного плевриту?

Задача 5. Хвора 40-ми років впродовж 8 днів відмічає слабість, підвищену втомлюваність, нездужання. День тому з’явився сильний біль у лівій половині грудної клітки, що посилюється на вдиху, сухий кашель, задишка при незначному фізичному навантаженні, підвищення температури до 38,0˚С.

Об’єктивно: дихання поверхневе, ліва половина грудної клітки відстає в акті дихання. Зліва, від IV ребра до діафрагми по середній пахвовій лінії, відмічається незначне притуплення легеневого звуку і вислуховується шум тертя плеври. Перкуторно визначено обмеження активної рухомості нижнього краю легень.

Рентгенологічно: у S 1-2 лівої легені виявлено інфільтративну 3х4 см в діаметрі, незначне потовщення костальної плеври.

1. Чим ускладнився перебіг туберкульозу у хворої?

2. На підставі яких даних можна стверджувати про наявність цього ускладнення у хворої?

Задача 6. Хворий 45-ти років. Впродовж 15 років працює забійником у шахті. Пред’являє скарги на задишку під час спокійної ходи, кашель з виділенням незначної кількості мокротиння. Температура тіла нормальна.

При перкусії та аускультації легень змін не виявлено.

Загальний аналіз крові: Л – 5,6х109/л, ШОЕ – 8 мм/год.

Рентгенологічно: в обох легенях, впродовж всіх легеневих полів, відмічаються дрібні, високої інтенсивності, чітко контуровані вогнищеві тіні. Легеневий малюнок підсилений, деформований.

Визначте попередній діагноз.

Задача 7. Хворий 43-х років, протягом 13 років працює піскоструйником. Скаржиться на задишку при незначному фізичному навантаженні, кашель з мокротинням. Протягом останнього місяця турбує субфебрильна температуру тіла, підвищена пітливість, втрата апетиту.

При об’єктивному обстеженні змін з боку легень не встановлено.

На оглядовій рентгенограмі: симетрично, впродовж всіх легеневих полів, наявні інтенсивні дрібновогнищеві тіні з чіткими контурами. Під правою ключицею відмічається ділянка затемнення з нечіткими контурами, середньої інтенсивності, з доріжкою до кореня легені.

Загальний аналіз крові: Л-10,6х109/л, п-7%, ШОЕ – 28 мм/год. В харкотинні МБТ не знайдені

1. Для яких захворювань характерні зміни, виявлені на рентгенограмі?

2. Вказати скарги і рентгенологічні прояви кожного з цих захворювань.

3. Як називається поєднання цих захворювань?

4. Яке лікування слід призначити хворому?

Задача 8. Хвора 20-ти років перебуває на обліку у центрі СНІДу протягом року. Скаржиться на болючість лімфатичних вузлів у правій пахвовій ділянці, підвищення температури тіла до 38º0 С впродовж 2-х міс., слабість, пітливість, втрату маси тіла.

Хворій проведено біопсію лімфатичного вузла правої пахвової ділянки. Дані біопсії: лімфовузол розплавлений, містить сир часті маси, мікроскопічно при забарвленню Цілем-Нільсеном у біоптаті виявлені кислотостійкі полички.

Імунологічний аналіз крові: 157 СD4 + клітин на 1 мкл.

1. Який клінічний діагноз слід встановити хворій?

2. Яка стадія ВІЛ-інфекції визначається у хворої?

3. Яку схему лікування туберкульозу слід призначити хворій?

4. З якими захворюваннями слід диференціювати лімфаденопатію у хворих на ВІЛ?

Задача 9. Хворий 25-ти років. Перебуває на обліку у центрі СНІДу. Скаржиться на слабість, підвищення температури тіла до 37,8º0 С, пітливість, втрату маси тіла, кашель з виділенням слизового мокротиння. Вказані скарги з’явились 1,5 міс. тому.

Оглядова рентгенограма: корінь правої легені безструктурний, розширений з перифокальною інфільтрацією навколо. На томограмах органів грудної порожнини відмічаються збільшені лімфатичні вузли в правій бронхопульмональній групі. Аналіз мокротиння: КУП - 2+.

Імунологічний аналіз крові: 8 СD4+ клітин на 1 мкл.

1. Встановіть клінічний діагноз.

2. Яка стадія ВІЛ-інфекції визначається у хворого?

3. Яке лікування слід призначити хворому?





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 714 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...