Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні положення. До виконання дипломних проектів



Міністерство освіти і науки України

Університет «Україна»

Коледж «Освіта»

Методичні вказівки

до виконання дипломних проектів

для студентів ВНЗ І – ІІ рівнів акредитації

спеціальності 5.05010201 “Обслуговування комп’ютерних систем і мереж ”

(проект)

Київ


Зміст

Вступ

1 Загальні положення

1.1 Мета виконання дипломного проекту

1.2 Тематика дипломних проектів

1.3 Виконання дипломного проекту

1.4 Порядок проведення захисту дипломних проектів

2 Постановка та оформлення технічного завдання

3 Пакет документів, які супроводжують дипломний проект

4 Зміст і обсяг пояснювальної записки

4.1 Структура і склад пояснювальної записки

4.2 Допоміжні елементи пояснювальної записки

4.3 Основна частина пояснювальної записки

5 Розробка програмного забезпечення

6 Вимоги до оформлення пояснювальної записки

6.1 Оформлення аркуша “Зміст”

6.2 Оформлення специфікації

6.3 Оформлення текстової частини пояснювальної записки

6.4 Оформлення програмних документів

6.5 Оформлення додатків

6.6 Оформлення списку літератури

6.7 Оформлення схем алгоритмів

7 Розробка та оформлення економічної частини

7.1 Загальні вимоги

7.2 Характеристика роботи та її призначення

7.3 Розрахунок витрат на створення програмного продукту

7.4 Висновки щодо економічної доцільності розробки та впровадження проекту

8 Розробка та оформлення охорони праці

9 Критерії оцінювання дипломних проектів

Список літератури

Додаток А – Зразок оформлення обкладинки пояснювальної записки до дипломного проекту

Додаток Б – Зразок оформлення титульного аркуша пояснювальної записки до дипломного проекту

Додаток В – Зразок оформлення технічного завдання на дипломне проектування

Додаток Д – Зразок оформлення змісту пояснювальної записки до дипломного проекту

Додаток Е – Зразок оформлення відгуку на дипломний проект

Додаток Ж – Зразок оформлення рецензії на дипломний проект

Дипломне проектування є завершальним етапом процесу підготовки молодшого спеціаліста, логічним продовженням теоретичного навчання, практичних і лабораторних циклів, курсового проектування, навчальних практик. Це – самостійна, творча робота, під час якої студент має змогу продемонструвати знання, набуті протягом навчання, вміння користуватися науково-технічною літературою, математичними методами, володіння комп’ютерними інформаційними системами і технологіями.

Дипломний проект орієнтує студента на систематизацію та розширення теоретичних знань і практичних навичок зі спеціальності, їх застосування при розв’язанні конкретних задач; розвиток навичок ведення самостійної роботи та творче застосування методів дослідження, інноваційний підхід до розробки теми; підвищення загальної культури професійної діяльності, вміння робити обґрунтовані висновки, практичні пропозиції та рекомендації.

Дані методичні вказівки визначають вимоги до тематики, змісту, обсягу, структури та оформлення дипломних проектів молодших спеціалістів зі спеціальності 5.080405 “Програмування для електронно-обчислювальної техніки та автоматизованих систем” та 5.05010301 “Розробка програмного забезпечення”.

Загальні положення

1.1 Мета виконання дипломного проекту

Метою виконання дипломного проекту зі спеціальності 5.080405 “Програмування для електронно-обчислювальної техніки та автоматизованих систем” є:

- узагальнення і закріплення знань, отриманих за період навчання та навчання їх використанню для реалізації конкретних програмних засобів;

- прищеплення знань, вмінь і навичок проектування і реалізації програмних засобів;

- придбання досвіду в оформленні проектних і графічних матеріалів, складанні програмної документації.

1.2 Тематика дипломних проектів

1.2.1 Тематика дипломних проектів повинна відповідати сучасному стану і перспективам розвитку комп’ютерних інформаційних технологій. Дипломний проект молодшого спеціаліста являє собою проектну розробку, в якій розв’язується актуальна задача для напрямку 0804 “Комп’ютерні науки”. Вимоги до змісту, обсягу і структури дипломного проекту визначаються навчальним закладом на підставі Державного освітнього стандарту для напрямку підготовки молодших спеціалістів спеціальності 5.080405 (5.05010301), Положення про випускні (дипломні) роботи (проекти) випускників ПЕК НАУ і даних методичних вказівок.

1.2.2 Рекомендується вибирати теми дипломних проектів, що зв’язані з автоматизацією математичних та інженерних розрахунків, автоматизацією проектування, комп’ютерним моделюванням, візуалізацією, прогнозуванням, керуванням, розробкою автоматизованих робочих місць, інформаційних та інформаційно-пошукових систем, баз даних, WEB-технологіями, програмною підтримкою апаратного забезпечення ЕОМ та ін.

1.2.3 Студент має право вибрати тему дипломного проекту з переліку, що пропонується цикловою методичною комісією, а також може запропонувати власну тему.

1.2.4 Назва теми дипломного проекту повинна бути короткою (не більше дванадцяти слів), лаконічною, але такою, яка відбиває мету проекту та основний його зміст.

1.2.5 Назва теми дипломного проекту починається з предмету розробки (“Програма…”, “Програмна система…”, “Програмний комплекс…”, “Автоматизоване робоче місце…”, “Інформаційно-пошукова система…”, “WEB-портал…”) або з процесу, який передбачається дипломним проектуванням (“Програмна реалізація…”, “Програмне моделювання…”).

1.3 Виконання дипломного проекту

1.3.1 На початку сьомого семестру студентам видається перелік тем дипломних проектів, які пропонує циклова методична комісія, та перелік викладачів, які можуть бути керівниками дипломних проектів.

1.3.2 Протягом двох перших календарних місяців сьомого семестру керівники дипломних проектів проводять консультації для студентів з метою визначення спільних науково-професійних інтересів.

1.3.3 В першій декаді третього місяця сьомого семестру на закритому засіданні циклової методичної комісії виконується остаточне закріплення студентів за керівниками. Результати закріплення оголошуються в робочому порядку.

1.3.4 До початку восьмого навчального семестру студент повинен остаточно визначити тему майбутнього дипломного проекту та узгодити її з керівником.

1.3.5 Дипломний проект виконується студентом протягом близько чотирьох календарних місяців. Не більше ніж за дві перші декади восьмого семестру керівник разом із студентом формулює технічне завдання за темою дипломного проекту та затверджує його у голови циклової методичної комісії.

1.3.6 Разом із студентом керівник складає календарний графік виконання дипломного проекту, рекомендує необхідну літературу, електронні джерела, інші довідникові матеріали тощо. Протягом періоду роботи над дипломним проектом студент звітує про виконання етапів проекту перед своїм керівником у встановлений в календарному графіку термін.

1.3.7 Керівник дипломного проекту спрямовує і контролює роботу студента, рекомендує необхідні інформаційні джерела, вказує на помилки, надає студентові можливість самостійно працювати.

1.3.8 Уся відповідальність за прийняті рішення, виконані розрахунки, оформлення текстової частини лягає на студента – виконавця роботи.

1.3.9 Під час виконання дипломного проекту студент не повинен обмежуватись знаннями, отриманими протягом навчання. Обов’язком студента є опрацювання вітчизняної та закордонної літератури, періодичних і нормативних видань, електронних інформаційних джерел і систематизація матеріалу, який стосується теми дипломного проекту.

1.3.10 За час виконання дипломного проекту студент зобов’язаний підготувати:

- робочий варіант програмного засобу;

- чистовий варіант пояснювальної записки;

- доповідь про виконану роботу;

- слайд-презентацію для супроводження доповіді.

1.3.11 Дипломний проект вважається виконаним, якщо розроблений програмний засіб відповідає вимогам технічного завдання, а пояснювальна записка оформлена відповідно до вимог нормоконтролю, що приведені нижче. Первинну перевірку правильності оформлення проекту здійснює керівник дипломного проекту і ставить свій підпис на пояснювальній записці.

1.3.12 Завершений дипломний проект підписується керівником і консультантами з окремих розділів, після чого направляється на нормоконтроль. Нормоконтролю підлягають всі документи, що розробляються в дипломному проекті. Призначення нормоконтролю – забезпечення в розроблюваній документації дотримання норм і вимог, встановлених у діючих державних стандартах та інших нормативно-технічних документах. Виправляти та змінювати підписані нормоконтролером документи без його відома не дозволяється.

1.3.13 На підписаний нормоконтролером дипломний проект керівник складає відгук (Див. додаток Е), в якому:

- дає загальну характеристику проекту;

- робить висновки про ступінь відповідності проекту технічному завданню на дипломне проектування;

- відмічає позитивні риси та недоліки проекту;

- виконує оцінку студента-виконавця, ступінь його самостійності, дисциплінованості, індивідуальні риси;

- пропонує оцінку дипломного проекту.

1.3.14 Після отримання відгуку керівника проект направляється на рецензування. Склад рецензентів затверджується директором навчального закладу за представленням голови циклової методичної комісії та завідувачем відділенням.

Рецензент надає письмову рецензію (Див. додаток Ж), в якій:

- дає загальну характеристику дипломного проекту, оцінює актуальність теми, відповідність технічному завданню;

- відмічає позитивні риси проекту (використання новітніх технічних ідей, орієнтація на сучасний рівень розвитку обчислювальної техніки та програмного забезпечення, математичне обґрунтування теоретичних положень проекту та ін.), техніко-економічну обґрунтованість прийнятих рішень, а також можливість практичного впровадження розробок, які містить проект;

- вказує на недоліки в теоретичному обґрунтуванні, алгоритмічних рішеннях, висновках, а також у викладенні та оформленні проекту;

- дає оцінку за чотирьохбальною шкалою;

- робить висновок про можливість присвоєння студенту-виконавцю кваліфікації “технік-програміст”.

Студент може ознайомитись з рецензією до захисту проекту. Після рецензування жодні виправлення в пояснювальній записці не допускаються.

1.3.15 Завершена пояснювальна записка до дипломного проекту разом із вкладеними в неї відгуком керівника та рецензією складається на відділення не пізніше ніж за три доби до дати проведення захисту.

1.4 Порядок проведення захисту дипломних проектів

1.4.1 За умови успішного складання останньої навчальної сесії, наявності позитивної оцінки з технологічної практики, стопроцентного виконання індивідуального графіка дипломного проектування та наявності позитивного відгуку і рецензії студент допускається до захисту дипломного проекту.

1.4.2 Дата, час і місце проведення захисту призначаються завідуючою відділенням відповідно до заздаледігь розробленого графіку, який висвітлюється у робочому порядку.

1.4.3 Порядок захисту дипломних проектів молодших спеціалістів визначається Положенням про Державні кваліфікаційні комісії вищих навчальних закладів та Положення про випускні (дипломні) роботи (проекти) випускників ПЕК НАУ.

1.4.4 Захист дипломних проектів молодших спеціалістів проводиться на відкритому засіданні Державної кваліфікаційної комісії (ДКК).

1.4.5 Загальноприйнятим є наступний порядок захисту:

- доповідь студента, що супроводжується слайд-презентацією: висвітлення сучасного стану предметної області, з якою пов’язана тема дипломного проекту, постановка проблеми, мета і задачі дипломного проектування, прийняті рішення, основні результати, особистий внесок в розробку та реалізацію проекту;

- демонстрація розробленого програмного засобу;

- відповіді на запитання членів ДКК та присутніх;

- зачитування відгуку керівника дипломного проекту та рецензії.

1.4.6 Тривалість захисту одного дипломного проекту складає тридцять хвилин. Тривалість доповіді студента не повинна перевищувати десять хвилин.

1.4.7 З метою економії часу дозволяється за згодою членів ДКК проводити демонстрацію роботи розробленого програмного засобу програванням відеозапису дисплейного зображення, підготовленого заздалегідь за допомогою спеціального програмного забезпечення.

1.4.8 Відповіді на запитання членів ДКК та інших присутніх на захисті повинні бути чіткими, зрозумілими та лаконічними.

1.4.9 Після зачитування рецензії студенту надається можливість відповісти на зауваження, зроблені рецензентом.

1.4.10 На закритому засіданні ДКК приймає рішення про оцінки дипломних проектів відповідно до критеріїв оцінювання. Якщо оцінка дипломного проекту позитивна, то ДКК присвоює студенту кваліфікацію молодшого спеціаліста.

1.4.11 Оцінка виставлена ДКК за результатами захисту дипломного проекту зміні не підлягає!





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 514 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...