Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Актуальність теми. на методичній нараді кафедри патологічної фізіології Завідувач кафедри професор М.В.Кришталь “___”__________2009 р



МІНІІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВЯ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

«Затверджено»

на методичній нараді
кафедри патологічної фізіології
Завідувач кафедри
професор М.В.Кришталь
“___”__________2009 р.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ
ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна «ПАТОЛОГІЧНА ФІЗІОЛОГІЯ»  
Модуль № 1 Загальна патологія    
Змістовий модуль №2 Типові патологічні процеси
Тема заняття 101 Пошкодження клітини  
Курс 3-й
Факультет Медичний

Київ – 2007


Актуальність теми

Порушення периферичного, або органного, кровообігу (артеріальна та венозна гіперемія, ішемія, стаз, тромбоз, емболія) широко поширені при різних видах патології органів і систем. Зміни в судинах діаметром менш ніж 100 мкм (артеріолах, метартеріолах, капілярах, венулах, артеріоло-венулярних анастомозах) відносяться до порушень мікроциркуляторного русла.

Під впливом різних патогенних факторів, в тому числі при порушенні нервово-гуморальної регуляції кровоплину, в судинах виникають місцеві порушення кровообігу. При цьому тканини недостатньо забезпечуються киснем і споживчими речовинами, а також з них погано видаляються вуглекислий газ та метаболіти. Все це може привести до важких функціональних та структурних порушень в органах і тканинах.

Знання патогенезу типових порушень периферичного кровообігу та мікроциркуляції дозволить лікарю їх попередити та ефективно лікувати.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 347 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...