Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 14. Суспільство та соціальні зміни



Суспільство як об'єкт соціологічного вивчення. Поняття країни та держави. Системний підхід до аналізу суспільства. Поняття соціальної системи. Основні характеристики суспільства як соціальної системи. Основні ознаки суспільства. Основні рівні, сфери та функції суспільства.

Поняття соціальних змін. Поняття соціального розвитку. Основні види соціальних змін (структурні, процесуальні, функціональні, мотиваційні) та типи соціальних змін (еволюційні та революційні; прогресивні та регресивні; імітаційні та інноваційні зміни). Основні фактори розвитку.

ТЕМА 15. Основні концепції соціальних змін.

Еволюційний, революційний та циклічний типи розвитку. Соціальний еволюціонізм. Теорія общини та суспільства Ф.Тьоніса. Теорії індустріального та постіндустріального суспільства. Основні характеристики доіндустріального, індустріального та постіндустріального суспільств.

Революційна теорія соціальних змін К.Маркса. Основні типи формацій. Поняття соціальної революції. Критерії прогресу.

Циклічні теорії змін. Теорії М.Данилевського, А.Тойнбі.

Поняття та види модернізації суспільства.

ТЕМА 16. МЕТОДОЛОГІЯ І МЕТОДИ СОЦІОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Особливості соціологічного дослідження. Специфіка методології та методів соціологічного дослідження. Типи соціологічних досліджень. Етапи соціологічного дослідження.

Програма соціологічного дослідження. Вибірковий метод у соціології. Поняття генеральної та вибіркової сукупностей. Проблеми репрезентативності вибірки. Типи вибірок.

Методи збору соціологічної інформації. Класифікація за різними підставами – кількісні та якісні. Методи опитування. Спостереження. Аналіз документів. Експеримент.


ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 301 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...