Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Електрони в атомі



Усі речовини складаються з дрібних часток — атомів. Атом складається з більш дрібних часток, основними з який є протони, нейтрони й електрони. Протони мають позитивний електричний заряд, електрони — негативний, рівний пі величині заряду протона, а нейтрони електрично нейтральні, їхній заряд дорівнює нулю.

Протони і нейтрони утворять ядро, у якому зосереджена практично вся маса атома. Навколо ядра під впливом його притягання рухаються по визначених замкнутих траєкторіях (орбітам) негативно заряджені електрони. У нормальному стані атом містить однакову кількість протонів і електронів і тому електрично нейтральний.

Кількість протонів, нейтронів і електронів в атомі залежить від типу хімічного елемента.

Наприклад, в атомі водню навколо ядра обертається тільки один електрон (рисунок 2.1), в атомі міді — 29, в атомі золота — 79.

Число електронів, що обертаються навколо ядра, завжди дорівнює порядковому номеру елемента в періодичній системі елементів Д. И. Менделєєва.

Електрони, що розташовані на зовнішніх орбітах атома, зв'язані з ядром слабкіше, ніж електрони, що знаходяться на внутрішніх орбітах. Тому під дією сусідніх атомів або внаслідок інших причин зовнішні електрони можуть залишити свою орбіту, що спричинить за собою зміну електричного стану атома.

Електрони, розташовані на зовнішніх орбітах атомів, називаються валентними електронами. Вони визначають хімічну активність речовини, тобто беруть участь у створенні хімічного зв'язку між атомами.

Електрони, що звільнилися від внутрішньоатомних зв'язків, одержали назву вільних електронів. Вони пересуваються усередині речовини між атомами в різних напрямках і з різними швидкостями. При наявності зовнішнього електричного поля безладний рух вільних електронів стає упорядкованим, спрямованим. У результаті виникає електричний струм. Чим більше вільних електронів має речовина, тим вище його електропровідність..

Втрачаючи або здобуваючи електрони, нейтральний в електричному відношенні атом стає зарядженим. Такий атом називається іоном. Процес відриву електрону від атома чи приєднання до атома зайвого електрона, і результаті якого утвориться позитивний чи негативний іон, зветься іонізацією атома. Іони, що мають різнойменні заряди, притягаючи друг до друга, утворюють молекули.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1130 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...