Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації. При підготовці до першого питання слід виходити з положень Конституції України (ст.26) яка поширила на іноземців та осіб без громадянства національний



При підготовці до першого питання слід виходити з положень Конституції України (ст.26) яка поширила на іноземців та осіб без громадянства національний правовий режим, у тому числі і у сфері цивільного судочинства, але з особливостями, які закріплені в законодавстві України та міжнародних договорах, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України і які належать до джерел міжнародного цивільного процесу.

При підготовці до трьох останніх питань слід керуватися ЦПК та відповідними міжнародними договорами, згода на обов’язковість надана Верховною Радою України. У разі якщо при розгляді справи з іноземним елементом у суду виникає необхідність у врученні документів або отримання доказів, у проведенні окремих процесуальних дій на кордоном, суд може направити відповідне доручення компетентному органу іноземної держави в порядку, встановленому ЦПК або міжнародним договором.

Доручення судів України про вручення документів, отриманню доказів, проведенню окремих процесуальних дій на території іноземної держави виконуються іноземним судом за дорученням судів України відповідно до міжнародних договорів України або в іншому порядку, що не суперечить законодавству держави перебування.

Доручення судів України про вручення документів громадянам України, які постійно проживають за кордоном може бути виконано представниками дипломатичного представництва або консульською установою. Представництво та консульство можуть виконувати визначені процесуальні дії по відношенню до громадян України про що складається протокол за підписом особи по підношенню до якої здійснені процесуальні дії.

Судові доручення судів України повинні відповідати вимогам міжнародного договору, а якщо він не укладений, вимогам ч. 2 ст. 416 ЦПК. Судове доручення має бути складено українською мовою. До нього додається посвідчений переклад на офіційній мові відповідної держави. Судове доручення з доданими матеріалами посвідчується підписом судді та скріпляється гербовою печаткою. Якщо відсутній міжнародний договір, доручення суду направляється Міністерству юстиції України котре направляє доручення направляє доручення Міністерству іноземних справ України для передачі по дипломатичним каналам.

Суди України виконують доручення іноземних судів про надання правової допомоги щодо вручення викликів до суду чи інших документів, допиту сторін чи свідків, проведення експертизи чи огляду на місці, вчинення інших процесуальних дій, переданих їм у порядку, встановленому міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено – по дипломатичним каналам. Доручення іноземних судів не виконуються якщо це може привести до порушення суверенітету України або створити загрозу національній безпеці, не відноситься до юрисдикції суду або суперечить законам чи міжнародним договорам. Доручення іноземних судів виконуються за законодавством України. Винятки можуть бути лише у випадку, якщо іноземний суд прохає здійснити окремі процесуальні дії за своїм законодавством і це не суперечить законам України.

Питання для самоконтролю.

1. Що належить до предмету міжнародного цивільного процесу?

2. Перелічите законодавчі акти внутрішнього законодавства, в яких закріплені норми міжнародного цивільного процесу.

3. Чи відрізняється правове становище громадян України та іноземців у цивільному судочинстві України?

4. На кого поширюється судовий імунітет?

5. Яким законодавчим актом визначаються загальні правила підсудності цивільних справ з іноземним елементом?

6. Які справи з іноземним елементом відносяться виключно до підсудності судам України?

7. Яким чином розподіляються обов’язки по доведенню обставин при розгляді цивільних справ з іноземним елементом?

8. При наявності яких умов документи юридичних органів іноземних держав набувають сили письмових доказів?

9. Яким чином вирішуються питання стосовно надання правової допомоги судами різних країн?

10. У якому порядку може бути оскаржене рішення суду по справі з участю іноземного елемента?





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 177 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...