Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заняття № 7. Тема: Позов як процесуальний засіб порушення цивільної справи у суді



Практичне2 години.

Тема: Позов як процесуальний засіб порушення цивільної справи у суді.

Мета заняття:

- освітня: формування у слухачів уявлення про позов, заходи його забезпечення та процесуальний порядок відкриття провадження у справі;

- розвиваюча: закріплення знань про позов;

- виховна: всебічний розвиток у слухачів поваги до дотримання закону при забезпеченні судового захисту прав особи.

Міжпредметні зв’язки: цивільнеправо, господарський процес, адміністративний процес.

Основні поняття: позов, елементи позову, предмет позову, підстави позову, зміст позову.

Технічні засоби навчання: макети цивільних справ.

План

1. Поняття позову. Елементи позову.

2. Види позовів.

3. Право на позов.

4. Форма та зміст позовної заяви.

5. Забезпечення позову.

Тема реферату: «Зміни у позовному провадженні».

Задача №1

Визначте предмет, підстави та зміст позовів, а також ознаки тотожності позовів:

Гр. Радченко Н. 20 вересня 2009 р. звернулася в суд із позовом до гр. Григор’єва С. про встанов­лення батьківства і стягнення аліментів на дитину, яка народилася 9 червня 2008 р.

У заяві вона зазначила, що з відповідачем перебувала у фактичних шлюбних відношеннях із січня 2006 р. Потім він залишив її вагітною і жити до неї не повернувся. Після народження дитини матеріально не допомагав, хо­ча був її батьком.

Суддя відмовив у відкритті провадження у справі, виходячи з тих мотивів, що рішенням суду від 24 жовтня 2008 р. вимоги Радченко Н. про стягнення аліментів не були задоволені, тому вдруге з таким позовом до Григор’єва С. звер­татися в суд позивачка не має права.

Задача № 2

Визначте види наступних позовних заяв:

1. Позов житлового відділу до Никифорова про визнання відповідача, таким, що втратив право на житлову площу і про звільнення житлової площі від майна відповідача.

2. Позов Іванова про стягнення з Гуліної заборгованості по квартплаті у розмірі 1 500 гр.

3. Позов Сидорова про виділ частки будинку, що належить на праві сумісною власності йому та його дружині.

4. Позов органа опіки і піклування про позбавлення Клячко П.Р. батьків­ських прав через неналежне виховання дитини - сина Анатолія.

5. Позов Бєляєва до Бєляєвої про розірвання шлюбу.

6. Позов Бутенко до Мель про зниження розміру аліментів.

Задача № 3

Суддя повернув позовну заяву Нікольского К. про розірвання шлюбу та розподіл майна у зв’язку з тим, що він згідно рішення суду є обмеженим у дієздатності і заяву від його імені повинна подавати його дружина. Дружина рішенням суду призначена його піклувальником, тобто законним представником і згідно чинного законодавства Ні кольський К. не є процесуально дієздатним.

Проведіть юридичний аналіз.

Задача № 4

До Ленінського районного суду м. Луганська надійшла заява Педь про стягнення коштів на її утримання з падчерки Самсонової. Позивачка обґрунтовуючи свої вимоги стверджувала, що вона тривалий час виховувала Самсонову, а тепер сама є непрацездатною і потребує матеріальної допомоги.

Суддя повернув позовну заяву у зв’язку з тим, що до позовної заяви не додані докази, які підтверджують факт її непрацездатності та потреби в утриманні, а також документи про сплату судового збору та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Чи відповідають дії судді вимогам закону?





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 338 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...