Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рівновага на грошовому ринку та процент



Якщо дві криві – попиту і пропозиції – накласти одну на другу в одній системі координат, то одержимо завершину графічну модель грошового ринку. У ній попит і пропозиція подаються у взаємодії і визначається результат цієї взаємодії рівень їх урівноваження та норма рівноважної ставки процента, що відповідає цьому рівню.

Рис. 7.1. Графічна модель ринку грошей.

Криві попиту (Md) і пропозиції (М1) перетинаються в точці А, якій адекватні маса грошей в обороті на суму 4,0 млрд. грн. та ставка очікуваного доходу (номінального проценту) на рівні 8 %. Це значить, що економічні суб’єкти в даній економічній ситуації бажають мати у своєму розпоряджені грошей на суму 4,0 млрд. грн.; а банківська система може забезпечити пропозицію грошей на цьому ж рівні, щоб урівноважити попит і пропозиції. За цієї умови ставка процента стабілізується на рівні 8 %. Цей рівень є рівноважною ставкою процента, яка буде задовольняти вимоги обох сторін ринку: покупці зможуть сформувати потрібний їм запас грошей, що дорівнює 4,0 млрд. грн. і будуть його тримати на руках, а продавці зможуть розмістити наявний у них запас за прийнятою ставкою процента.

Ні за якої іншої ставки процента подібна зрівноваженість попиту і пропозиції неможлива. Припустимо, що якимось чином вдалося в цій ситуації встановити ставку процента на рівні 6 %, тобто нижчі від рівноважної. Реакцією на цю зміну буде зниження альтернативної вартості зберігання грошей і зростання попиту на гроші – точка попиту зміститься по кривій попиту вправо в положення А1 (при тому, що точка пропозиції залишиться в попередньому положенні А). Збільшення попиту на гроші виявляється в посиленні вимог економічних суб’єктів до банків надати їм грошові позички. Проте банки не зможуть задовольнити цих вимог, оскільки їх резерви залишилися незмінними.

Окремі банки спробують закупити дадткові резерви на міжбанківському ринку, і між банками посилиться конкурентна боротьба за ресурси. Наслідком цієї боротьби стане зростання процентної ставки доти, доки вона не досягне попереднього (рівноважного) рівня. Але в міру наближення ставки до цього рівня буде зростати альтернативна вартість грошей і скорочуватися попит на гроші. Як тільки ставка досягне 8 %, увесь додатковий попит на гроші зникає і всі показники займуть рівноважне положення: попит і пропозиція – 4 млрд. грн., ставка процента – 8 %.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 289 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...