Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення загальної твердості води



Метод комплексометрії.

Визначення сумарного складу кальцію та магнію (загальної твердості) засновано на використанні трилона Б – кислої натрієвої солі, етилендіаміно-тетраоцтової кислоти, який в лужному середовищі з іонами Ca2+ i Mg2+ утворює комплекси:


 
 

Цей метод використовують при мінімальній сумарній концентрації кальцію та магнію в титруємій пробі до 0.5 ммоль-екв/л, з похибкою 1%.

Хід аналізу. Пробу води (5 мл – піпеткою) розбавляють дистильованою водою в конічній колбі (250 мл) приблизно до 100 мл; доливають 5 мл аміачного буферного розчину (суміш NH4Cl та NH4OH) та додають декілька крапель (»10 крапель) індикатору – еріохрому чорного Т до утворення винно-червоного кольору з фіолетовим відтінком і титрують (при енергійному перемішуванні) розчином трилону Б (з бюретки) до переходу забарвлення в синє з зеленуватим відтінком.

5.3.2 Очистка води за допомогою Н+-катіоніту від солей твердості

Очистка від солей твердості проводиться за допомогою Н+-катіонітної колонки. Пробу, що досліджується, пропускають через Н+-катіонітну колонку. Беруть пробу очищеної води (5 мл) та визначають твердість води вище зазначеним методом.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 287 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...