Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дезінсекція



Для боротьби з членистоногими, які є переносниками збудників інфекційних хвороб чи наносять шкоду людині, застосовують комплекс заходів, який називається дезінсекцією, що складається з профілактичних та винищувальних заходів. Метою ПфЗ є створення умов, що несприятливі для життя і розмноження членистоногих на об’єктах чи в умовах, де вони становлять епідеміологічну чи народногосподарську небезпеку. Для винищення членистоногих застосовують декілька методів.

Механічний метод – механічне видалення комах із об’єктів за допомогою липкого паперу, порохотяга, щіток, прибирання території та інших механічних засобів.

Фізичний метод – застосування впливу високих температур: кип’ятіння, обробка насиченою водяною парою в камерах; струм ультрависокої частоти, ультразвук тощо.

Біологічний метод полягає у використанні біологічних ворогів членистоногих: мікроорганізмів, птахів, риб.

Хімічний метод, що найчастіше використовується, передбачає використання хімічних речовин, що знищують комах (інсектициди), кліщів (акарициди), личинок (ларвіциди), яйця комах (овоциди). Хімічні речовини, що призначені для відлякування комах, називаються репелентами, а ті, що приваблюють, – атрактантами. За способом проникнення в організм і дією на комах вони поділяються на кишкові (проникають у кишківник), фуміганти (проникають у дихальну систему), контактні (проникають через кутикулу) і системні.

Комбінований метод передбачає проведення дезінсекції з одночасним застосуванням декільком зазначених вище методів.

Ефективність дезінсекції оцінюють за щільністю комах на об’єктах довкілля.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 269 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...