Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оператор покрокового циклу for



В операторі for використовуються три вирази, що керують роботою циклу; вони розділені символами “; ”.

Синтаксис:

for ([< ініціалізація>]; [<умовний вираз>]; [<корекція>])

<oператор>

Тіло оператора циклу for виконується до тих пір, поки <умовний вираз> не стане false або рівним 0. Якщо він із самого початку false, то тіло циклу не буде виконано жодного разу. < Ініціалізація> і <корекція> використовуються для ініціалізації і модифікації параметрів циклу чи інших значень.

Ініціалізуючий вираз (якщо він є) обчислюється тільки один раз до початку виконання якого-небудь із операторів циклу. Потім обчислюється умовний вираз і проводиться його оцінка наступним чином:

1) Якщо вираз що перевіряється true (не рівний нулю), то тіло циклу виконується один раз. Потім обчислюється величина виразу що коректується, і значення виразу що перевіряється визначається знову.

2) Якщо <умовний вираз> пропущений, то його значення приймається за істину і процес виконання продовжується. В цьому випадку оператор циклу for пердставляє собою безкінечний цикл, який може завершитись тільки при виконанні в його тілі операторів break, goto, return.

3) Якщо умовний вираз не істинний, то виконання оператора for завершується і управління передається наступному за ним оператору в програмі.

Оператор for – це цикл з передумовою: рішення, виконати в черговий раз тіло циклу чи ні, приймається до початку його проходження. Тому може бути так, що тіло циклу не буде виконано ні разу.

Оператор, що утворює тіло циклу, може бути як простим (приклад 1), так і складеним (приклад2)

Приклад1:

for (n = 0; n < 10; n++)

printf (“%d”, n);

Приклад2:

for (n = 0; n < 10; n++)

{

k = 5 * b;

printf (“%d”, k);

}

В даних прикладах тіло циклу виконується до тих пір, поки умова що перевіряється (n < 10), не стане false чи рівна нулю.

Операція “, ” пов’язує два вирази в один і гарантує, що самий лівий вираз буде обчислюватись першим.

Приклад:

for (а = 1, в = 0; в < 10; a * = 2)

b + = a;

ОПЕРАТОР ЦИКЛУ З ПІСЛЯУМОВОЮ DO WHILE.

Оператор do while визначає дії, які циклічно виконуються до тих пір, поки вираз не стане false, чи рівним 0. Оператор do while – цикл з післяумовою; рішення, виконувати чи не виконувати в черговий раз тіло циклу, приймається після його проходження. Тому тіло циклу буде виконуватись по крайній мірі один раз. Оператор, що утворює тіло циклу, може бути як простим, так і складеним.

Форма запису:

Do

<оператор>

while ( вираз )

Виконання оператора повторюється до тих пір, поки вираз не стане false, чи рівним 0.

Наприклад:

Do

scanf (“%d”, &number);

while ( number! = 20 )

КЛЮЧОВІ СЛОВА: BREAK, CONTINUE, GOTO

Ці три команди викликають перехід від одного оператора програми до іншого, розташованого в іншому місці (в тілі програми).

Break

Оператор break можна використовувати з любою із трьох форм циклу і з оператором switch. Вона приводить до того, що управління програмою “ігнорує” залишок циклу чи оператор switch, що містить цей залишок, і поновлює виконання програми з оператора, що знаходиться за циклом чи оператором switch (див. попередній приклад). Якщо оператор break знаходиться в середині деякої сукупності вкладених структур, його дія розповсюджується тільки на саму внутрішню структуру, в якій він безпосередньо знаходиться.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 843 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...