Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Електробезпека (ГОСТ 12.1.030-81. ССБТ)



Електробезпека на підприємстві являє собою систему організаційних, технічних заходів та засобів, що забезпечують захист людей від шкідливого та небезпечного впливу електричного струму, електричної дуги, електромагнітного поля і статичної електрики. Основними причинами електротравматизму являються грубі порушення правил безпеки. Електробезпека нормується згідно з ГОСТ 12.1.030-81. ССБТ «Электробезопасность. Защитное заземление, зануление».

Для захисту робітників від ураження електричним струмом на підприємстві здійснюють заземлення обладнання, його огородження, встановлюють захисні вимикачі. Використовують засоби індивідуального захисту: діелектричні рукавиці, ізолюючі рукоятки, гумові килими. Для попередження загорання ізоляції в результаті короткого замикання чи переривання проводу, використовується автоматичне відключення.

Організаційними заходами, які забезпечують безпеку під час проведення робіт із електроустановками є оформлення робіт нарядом чи розпорядженням, нагляд за виконанням роботи.

Електронебезпека в цеху спричинюється роботою насоса, пастеризаційно-охолоджувальної установки, сепаратора.

4.8. Забезпечення санітарно-побутовими приміщеннями (СНиП 2.04.09-87)

На підприємстві передбачені санітарно-побутові приміщення згідно з СНиП 2.04.09-87:

- гардероб для верхнього одягу і взуття;

- душові;

- туалети з умивальниками;

- місця зберігання санітарного і спецодягу;

- їдальні;

- кімната медогляду.

Роздягальні для зберігання домашнього чи робочого одягу (за винятком легкого і дрібного) повинні бути обладнані ланками шириною 0,3 м, розміщеними в шафах на всій довжині рядів. Відстань між рядами шаф в роздягальнях, обладнаних лавками, повинна бути 2,0 м, а в роз­дягальнях, не обладнаних лавками, – 1,5 м.

Душові повинні бути обладнані відкритими кабінами. Розміри відкритих душових кабін (в осях перегородок) 0,9х0,9 м, а закритих – 1,8x0,9 м. Ширина проходу між рядами душових кабін в плані приймають не менше 2,0 м, а між рядами душових кабін і стіною чи перегородкою – не менше

1,2 м.

Умивальні розміщують в окремих приміщеннях, суміжних з роздягальнями, чи в приміщеннях роздягалень. Відстань між кранами умивальників повинна бути не менше 0,65 м Ширина проходу між рядами умивальників передбачається 2,0 м а між крайнім рядом умивальників і стіною чи перегородкою – 1,5 м.


4.9. Заходи з пожежної безпеки (ГОСТ 12.1.004-91.ССБТ)

Пожежна безпека підприємства значною мірою обумовлена правилами розташування на території підприємства будинків, споруд, раціонального планування автошляхів. Пожежна безпека нормується згідно з ГОСТ 12.1.004-91.ССБТ «Пожарная безопасность. Общие требования»

Цех відповідно до норм технічного проектування НАПБ Б.03.002-2007 відносяться до категорії Д.

Для гасіння пожеж в цеху для виготовлення кисломолочних продуктів є порошковий вогнегасник ВП-3 та вуглекислотний вогнегасник ВВ 5 (1 вогнегасник на S= 20 м2) вмонтовані на стінах на висоті 1,35 м. Навколо будівель повинен бути передбачений пожежний водопровід на глибині 2 м. Для сигналізації про виникнення пожежі підприємство оснащене зв’язком оповіщення (гучномовці) та телефонним зв'язком з виходом на центральний міський пункт пожежної охорони.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 715 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...