Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок роботи на ЕККА



Робота на касовому апараті починається з реєстрації, що передбачає введення номера та, уразі потреби, пароля касира. Необхідна кількість

касирів програмується за допомогою команди "630". ____ _____

Наприклад, при реєстрації касир натискує клавіші: І ПС

У разі появи на індикаторі після виконання цієї операції знака питання, необхідно ввести пароль касира. Якщо пароль не передбачено на індикаторі, з'являється нуль, що вказує на готовність ЕККА до роботи.

Розреєстрація здійснюється з метою блокування роботи ЕККА після завершення касових та службових операцій, а також у випадках, коли апарат залишається без нагляду. Для розреєстрації касир натискує клавіші: о пс

Проведення касової операції після цього неможливе. На індикаторі з'являється повідомлення[ ПОМИЛКА 15|. Для її усунення потрібно натиснути клавішу VC\ та виконати реєстрацію командою

[ГЦпс.

Касові операції можуть виконуватися у такий спосіб:

- одиничний продаж за встановленою ціною;

- продаж по відділу з введенням вартості позиції.

- продаж по відділу із введенням кількості (ваги) та ціни товару

Кількість X

- продаж по запрограмованому відділу

- одиночний продаж по відділу

- продаж по запрограмованому коду товарів з введенням кількості (ваги)

- одиночний продаж по запрограмованому коду товару

- продаж по відкритому коду товару

При виконанні продажу по відділу необхідно ввести вартість позиції та натиснути клавішу потрібного відділу, перед завершенням операції натиснути клавішу ПС для виведення на індикатор загальної або проміжної суми.

Завершення касової операції клавішами І ОШІАТАІ. І ЧЕК І та | КРЕДИТІ виконується тільки після повного розрахунку з покупцем.

ЕККА обчислює суму здачі, якщо перед натисканням на клавіші

РПЛАТАІ. |ЧЕК | або КРЕДИТ ввести суму, одержану від покупця. У цьому випадку на індикаторі та на касовому чеку буде відображено розмір здачі.

Операції відміни виконуються тільки в межах відкритого чека. Після закриття чека операції часткової або повної відміни не дозво­ляються.

____Відміна від поточної позиції виконується за допомогою клавіші

АН у випадку, якщо після натискання клавіші відділу або коду товару не була натиснута будь-яка інша клавіша.

- відміна від поточної позиції по коду товару;

- відміна від поточної позиції по коду товару.

Якщо була натиснута будь-яка інша клавіша або необхідно відмінити попередню операцію, анулювання виконують за допомогою клавіші Q. Відміна попередньої позиції або всього відкритого чека виконується у такій послідовності:

Натисніть клавішу ПС для виведення проміжного підсумку, натисніть клавішу | - |, введіть вартість позиції або всю суму, від якої треба відмовитися, і натисніть клавішу відділу, по якому виконувався продаж. Натисніть клавішу І ПС І, щоб вивести на індикатор проміжну суму після відміни операції. У разі відміни по запрограмованому товару послідовність дій буде така: натисніть клавішу -, введіть код товару, від якого необхідно відмовитися і натисніть клавішу КОД ТОВ. Натисніть клавішу ПС, щоб вивести проміжну суму після відміни. Якщо здійснюється відміна загальної суми, необхідно закрити нульовий чек для завершення касової операції.

Виконання звітів. ЕККА виконує три групи звітів: поточні за командами 101-106, 109, 110; онулення - 501-506, 510; із фіскальної пам'яті-701-704.

Порядок виконання поточних звітів:

- поточний денний звіт

- поточний звіт по від­ділах

- поточний звіт по то­варах

Звіт по запрограмованих товарах потребує введення початкового та кінцевого номерів товарів, за якими виконується звіт, про що повідомляють запити з арті та по арті.

- поточний звіт за пе­ріод

- поточний звіт касира

- поточний звіт по го­динах

- звіт з електронного журналу за період і номерами чеків

- поточний звіт касира з електронного жур­налу (друк контро­льної стрічки)

Поточні звіти виводять на друк показання лічильників відповідних звітів без їх зміни. Поточні звіти можуть виконуватися у будь-який час роботи касового апарата.

Порядок виконання звітів з онуленням:

- денний звіт

- звіт по відділах

- звіт по товарах

- звіт за період

- звіт касира

- звіт по годинах

При виконанні звітів з онуленням інформація із внутрішніх лічильників виводиться на друк, а показники лічильників онулюються. Об'єм пам'яті електронного журналу достатній для запису 5000 чеків середньої довжини (чотири продажі в кожному) і може визначатися за командою 212 пс. На індикатор у відсотках виводиться значення об'єму, що залишився.

денний звіт з електронного журналу (друк контрольної стрічки)

Усі звіти з онуленням, окрім денного, не є фінансовими, тому і не містять відповідної податкової інформації, а виконують тільки допоміжні функції. При виконанні денного звіту з онуленням інформація з робочої пам'яті переноситься у фіскальну. Такі звіти нумеруються, починаючи з № 1, від моменту фіскалізації (переве­дення у фінансовий режим) і підклеюються у касовий журнал.

Після закінчення робочої зміни, крім звіту 501 необхідно виконати звіти 502 та 503 для онулення лічильників відділів і товарів. Звіт з електронного журналу з онуленням не є фінансовим звітом і друкує нефінансові чеки.

Для ЕККА MINI-500.02ME та MTNI-500.03ME додатково перед виконанням денного звіту з онуленням 501 необхідно виконати денний звіт з онуленням з електронного журналу 510.

ЕККА виконує такі звіти з фіскальної пам'яті:

- повний звіт із ФП

(Перервати виконання звіту можна клавішею С)

- звіт із ФП по датах.

(Звіт потребує введення початкової та кінцевої дати звіту)

- звіт із ФП за період з

накопиченням (Звіт потребує введення початкової та кінцевої дати звіту).

[71 0       ПС                       ПС

- звіт із ФП за номе­рами звітів з онуленням

Таблиця 4.5





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 3827 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...