Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Прилади автоматичного регулювання температури повітря у торговому холодильному устаткуванні



Прилади прямого регулювання температури повітря в охолоджуваному обсязі

Основним регульованим технологічним параметром у холодильному устаткуванні є температура повітря. Тому прилади, що регулюють температуру в охолоджуваному об'ємі і, відповідно, холодопродуктивність холодильної машини, називають приладами прямого регулювання.

У цих приладах чутливий елемент, що сприймає зміну температури повітря в охолоджуваному обсязі, має вигляд невеликого термобалона, заповненого холодильним агентом. Тиск холодильного агента в термобалоні пропорційний зміні температури повітря. Елемент, що сприймає зміну тиску в термобалоні, виконується у вигляді сильфона. Термобалон із сильфоном з'єднуються капілярною трубкою. Прилади подібного типу називають регуляторами темпе­ратури прямої дії.

Регулятори температури застосовують у малих холодильних установках для регулювання температури повітря в охолоджуваному обсязі шляхом включення і вимикання компресора холодильної машини. Термобалон розташовують усередині, а корпус регулятора температури з ручками настроювання - поза холодильною камерою.

Недоліком реле температури прямого регулювання є велика теплова інерційність приладу, внаслідок чого неможливо підтриму­вати температуру повітря в охолоджуваному обсязі точно на заданому рівні.

Реле температури, в яких втілено принцип непрямого регулювання температури в охолоджуваному обсязі, конструктивно

більш прості. Вони, як правило, не мають термобалона, оскільки реагують не на температуру повітря, а на температуру кипіння холодильного агента у випарнику холодильної машини, яка на Ю...17°С нижче за температуру повітря. У цьому випадку капілярна трубка приєднується безпосередньо до поверхні випарника.

Такий метод з позиції вимог до збереження продуктів має значні переваги перед розглянутим вище. При великій амплітуді коливань температури кипіння холодильного агента у випарнику амплітуда коливань температури повітря значно менша. Наприклад, при амплітуді коливань температури кипіння холодильного агента у випарнику -25°С амплітуда коливань температури повітря на відстані 0,05 м від поверхні випарника складає менше 4°С.

Рис. 3.22. Реле температури: 1 - термобалон; 2 - капілярна трубка; 3 - сильфон; 4 - електричні контакти

Реле температури використовують в однокамерних побутових компресійних холодильниках.

Діапазон настроювання такого реле на температуру роз'єднання контактів складає від -18,5 до -7,5°С. Диференціал приладу, що визначає величину амплітуди коливань температури, нерегульований і складає в середньому 6-10°С. Це означає, що компресор холодильної машини при даній величині диференціала вмикається при температурі на 6-10°С вище від температури роз'єднання електричних контактів реле.

Реле температури, що використовується в торговому холо­дильному устаткуванні, призначене для керування роботою холодильної машини (залежно від температури у випарнику) і напівавтоматичного відтавання шару інею з поверхні випарника.

Для цього варто натиснути на кнопку відтавання і компресор холодильної машини припиняє роботу. Після завершення відтавання компресор автоматично включається.

Рис. 3.23. Реле температури:

1 - капіляр; 2 - сильфон; 3 - важіль; 4,22 - пружини; 5 - повзун;

б - двоплечовий важіль; 7 - кнопка відтавання; 8 - ручка настроювання;

9, 14 - перекидні пружини; 10,12,15,19 - гвинти; 11,18- важелі;

13 — шток; 16 - клема; 17 - рухомий контакт; 20 — корпус; 21 - вісь

Реле температури (рис.3.22) за своїм функціональним призна­ченням практично не відрізняється від іншого реле температури, однак має менші габаритні розміри, що дозволяє вбудовувати прилад в обмежений обсяг холодильного устаткування.

Сучасне холодильне устаткування комплектується переважно не механічними, а електронними регуляторами температури.

Незалежно від того, яка система регулювання температури повітря в холодильному устаткуванні використовується, в основу регулювання холодопродуктивності холодильних машин, встановле­них у холодильному устаткуванні, покладений принцип пуску і зупинки компресора. При цьому неминучі зміни температури кипіння холодильного агента у випарнику і відповідно повітря в охолоджува­ному об'ємі. Виключити подібні зміни в разі потреби можна, використовуючи вентиль постійного тиску "до себе", що підтримує кипіння холодильного агента у випарнику і тим самим - температуру повітря в холодильній камері.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 803 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...