Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Реанімація постраждалого



У випадках зупинки дихання та серцебиття (клінічної смерті) у людини є 5-6 хвилин до настання незворотних змін в організмі (біологічної смерті), коли починають відмирати клітини головного мозку. У цьому випадку необхідно швидко надавати реанімаційні процедури.

До реанімаційних процедур відносять штучне дихання та непрямий масаж серця. Перед наданням реанімаційних процедур постраждалого вкладають спиною на тверду поверхню із розстібанням одягу, якщо необхідно очищають рот від сторонніх предметів (крові, залишків блювоти, мулу тощо) пальцем на який намотані бинт, марля, чиста хустинка. З метою гігієни рекомендується прикрити рот потерпілого хустинкою, якщо вдих робиться через рот (при цьому ніс необхідно затискати пальцями, а шию трохи підіймають з низу до верху). При наданні допомоги однією людиною після двох швидких сильних вдихів повітря у легені потерпілого, проводять 15 здавлювань грудної клітини вглиб на 4-5 см. Якщо допомогу надають дві людини, то на один вдих повинно приходитися п’ять здавлювань грудної клітини. При ефективному наданні масажу серця та штучного дихання шкіра набуває рожевого кольору, зіниці реагують на світло, з’являється пульс та самостійне дихання.

Шок.

Шок це гострий розлад життєво важливих функціональних систем організму: серцево-судинної, дихальної, нервової, який розвивається внаслідок дії на людину важкої механічної травми, опіку, інтоксикації та інших екстремальних факторів. Шок може виникнути безпосередньо після травми або через деякий час після неї.

Необхідні дії:

· припинення дії на постраждалого травмуючого фактору;

· при необхідності надання долікарської допомоги (зупинка кровотечі, іммобілізація кінцівки тощо);

· прийом знеболювального, заспокійливого, гарячого напою.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 156 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...