Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність громадянськості як інтегрованої якості особистості



Провідними цінностями національного виховання в Україні, згідно з найбільш важливими державними документами з освітньо-виховних питань, є патріотизм, громадянськість, гуманізм, толерантність, совість, працелюбство, честь, любов, дружба.

Як про це пише О.В.Сухомлинська, в основу сучасного розуміння ідеї громадянськості в Україні покладено такі фундаментальні цінності: 1.Людина – найвища цінність. 2. Сім'я – природне середовище розвитку людини, основа її духовності. 3. Праця – основа людського життя; 4. Знання – багатство особистості та надія народу на виживання. 5. Батьківщина – наріжний камінь того, що єднає тисячі поколінь етносу в єдине ціле. 6. Земля – спільний дім, батьківщина всього людства: цілого і неподільного. 7. Мир – головна умова існування Землі, Батьківщини, сім'ї, людини [26].

Для сучасної педагогічної теорії і практики провідних країн світу характерним є такий підхід: розуміння громадянськості як цінності особистості, формування громадянина держави. Нації при всіх специфічних особливостях, характерних для кожної з країн, мають спільні риси. У зв'язку з цим експерти Ради культурного співробництва Ради Європи виробили концепцію виховання європейської громадянськості, в якій виділили три провідних складових: знання, цінності та практичні навички.

До знань, необхідних для повноцінного життя як в умовах окремої демократичної держави, так і єдиної Європи, були віднесені відомості про:

1. функціонування демократії та її інститутів;

2. політичні, юридичні та фінансові аспекти життя держави, регіону;

3. громадянські права, свободи й обов'язки у визначенні державних і міжнародних документів;

4. розуміння поняття "демократичне громадянство" у тому суспільстві, в якому живуть громадяни;

5. європейський і міжнародний контекст демократичного громадянства.

Найбільш важливими спільними цінностями громадянського виховання, що випливають з філософії прав людини, були названі:

1. рівноцінність кожного людського життя;

2. повага до себе й інших;

3. свобода;

4. солідарність;

5. етнічна, расова, політична, культурна та релігійна толерантність;

6. взаєморозуміння;

7. громадянська мужність.

Виховання громадянськості порівнюється з вивченням іноземної мови: без постійної практики навички швидко втрачаються. Тому кожному громадянину Європи необхідні навички для того, щоб:

1. розв'язувати конфлікти в неагресивній манері;

2. аргументувати та захищати власну точку зору;

3. інтерпретувати аргументи іншого;

4. розуміти та приймати інші, відмінні від власних погляди;

5. здійснювати вибір, піддавати моральному аналізові альтернативні позиції;

6. нести спільну відповідальність;

7. розвивати конструктивні стосунки з іншими людьми;

8. уміти критично осмислювати, порівнювати позиції та істину [28, 205-206].

У громадянському вихованні світова школа приділяє значну увагу вихованню політичної культури. Мета громадянського виховання в провідних країнах світу, як і в Україні, полягає у формуванні свідомого громадянина, патріота, професіонала своєї справи. Із цією метою в навчальні програми з загальноосвітніх предметів включено рольові ігри ("Вибори", “Суд” тощо). У навчальному процесі як середньої, так і вищої школи велика увага приділяється й вивченню суспільно-політичних дисциплін. Наприклад, в окремих країнах світу (Німеччина, Франція, Японія, США) до програм середньої та вищої школи включено спеціальний курс з основ громадянознавства. На початку ХХІ століття подібні курси почали з’являтися і в Україні.

Вивчення досвіду функціонування середньої та вищої школи в провідних країнах світу дозволяє стверджувати, що зміст громадянського виховання також передбачає й підготовку до національних свят, виконання патріотичних пісень, щоденну клятву на вірність прапору. Серед методів і форм громадянського виховання перевага надається “активним методам”, а саме: методу соціограми; відкритої трибуни; соціально-психологічним тренінгам, які навчають школярів і студентів правильно спілкуватися, розв’язувати дискусійні питання мирним шляхом; аналізу соціальних ситуацій; іграм-драматизації тощо. Також використовуються й традиційні методи – бесіди, диспути, лекції, семінари та деякі інші.

Постійна увага приділяється і проблемі виховання в процесі навчання. Зокрема, навчальні програми з різних дисциплін, особливо дисциплін гуманітарного циклу (історія, іноземна мова тощо), передбачають і розв’язання завдань морального, інтелектуального, фізичного та трудового виховання молоді.

У відповідь на життєві проблеми в навчальних програмах ВНЗ з’являються й нові дисципліни, пов’язані з антинаркотичною, антиалкогольною тематикою та природоохоронною діяльністю.

Вивчення й узагальнення науково-педагогічних джерел свідчить, що ідея гуманізації суспільства спричинилася до переоцінки цінностей. На перший план вийшли завдання формування в молоді, замість індивідуалізму і суперництва, вміння співпрацювати, допомагати один одному, поважати людей незалежно від їх раси, національності тощо. Варто підкреслити, що в країнах Сходу (Китай, Японія) велике значення приділяється питанням виховання молоді в громаді (розробка групових проектів, туристські походи тощо).





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1173 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...