Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

м. Сторожинець



Для створення картографічної моделі для спортивного орієнтування потрібні вихідні, допоміжні данні. У даному досліджені для створення картографічної моделі допоміжною основою є викопіювання з топографічного плану масштабу 1: 2500. Висота перерізу рельєфу на викопіюванні проведена через 1 метр.

Рис. 3.10. Викопіювання з топографічного плану

Перед виконанням польових робіт було проведено рекогностування території. Під час рекогностування були визначені чіткі межі майбутньої карти. Межами карти з різних сторін є автомобільні дороги з асфальтовим покриттям. Враховуючи те що карта створюється для того щоб в подальшому по ній організовувати і проводити змагання, а також її використання в навчально-тренувальному процесі, були визначені можливі місця розміщення учасників змагань, а також центру змагань старту і фінішу. Важливим є також наскільки цінна місцевість для орієнтування. Дана місцевість добре придатна для проведення на ній таких дистанцій зі спортивного орієнтування як спринт, коротких та над коротких дистанцій.

В процесі рекогностування було проведено оцінку якості топографічного плану, а саме проведено контрольні заміри на місцевості. Враховуючи те що топографічний план є дещо застарілим багато об’єктів відсутні на ньому, в основному це забудова, з’явились нові дороги, також змінилось покриття доріг. По закінченню рекогностування всю інформацію зібрану і виявлену потрібно зберегти і врахувати під час проведення польових робіт.

Під час проведення польових робіт, з топографічної основи на планшет були нанесені такі основні об’єкти:

- асфальтові та ґрунтові дороги;

- межі та огорожі приватних територій;

- одно поверхові та багато поверхові будинки;

- рельєф місцевості.

Рис. 3.11. Оригінал виконаних польових робіт мікрорайону м. Сторожинець

По завершенню виконання польових робіт польовий (авторський) оригінал потрібно сканувати. Рекомендується задавати такі значення роздільної здатності при скануванні оригіналів польових робіт:

Ø 150 – 200 DPI для польових оригіналів;

Ø 300 DPI для карт віддрукованих типографським способом.

Сканування польових оригіналів можна виконати напряму із OCAD. Для цього потрібно:

v Із меню Background Map вибрати під команду Scan (Сканувати) потім вибрати команду Acquire. Після вибору цих команд відкриється стандартне вікно програми для роботи зі сканером;

v Далі потрібно сканувати зображення і закрити вікно програми для роботи зі сканером;

v Відкриється вікно діалогу для збереження файлу зображення. В цьому вікні потрібно ввести ім’я і зберегти зображення;

v Після збереження зображення відкриється вікно Background map. В якому потрібно встановити дані масштабу основи (Draft scale) 1: 2500, кут повороту шару основи (Angle) -45°, для того щоб в подальшому легко стикувати перехрестя сітки координати основи з сіткою в програмі та масштаб завершеної карти (Map scale) 1: 5000, для збереження налаштування натиснути OK.

Рис. 3.12. Вікно налаштування параметрів шару основи

Файл буде збережений, а скановане зображення з’явиться в області креслення.

Рис. 3.13. Скановане зображення основи в області креслення

Для того щоб узгодити перехрестя сітки координат основи з сіткою програми потрібно спочатку налаштувати відстань сітки.

Рис. 3.14. Налаштування відстані сітки координат

З панелі меню обрати меню Map (Карта), в даному меню обрати під меню Scale and Coordinate System (Масштаб і система координат). У робочому вікні Scale and Coordinate System змінити значення Grid distance (Відстань сітки). В залежності від масштабу і відстані перехресть сітки координати на основі потрібно змінити значення на 45 мм.

Для узгодження сканованої основи з сіткою в програмі потрібно:

1) З панелі меню обрати команду Background Map далі вибрати Adjust (Узгодити) або клавішу F9;

2) Даним інструментом потрібно натиснути спочатку на точку перетину ліній сітки основи, що виведена в області креслення, а потім на точку перетину ліній сітки в програмі;

3) Дану операцію потрібно повторити 2 або 3 рази для з’єднання інших точок перехрестя сітки. Натиснувши клавішу Enter основа буде узгоджена з сіткою в програмі.

Рис. 3.15. Перехрестя ліній сітки на топографічній основі і в програмі

Рис. 3.16. Узгодження ліній сітки основи з сіткою в програмі

Всього можливо узгодити 12 точок основи із сіткою в програмі. Використання 4 точок для узгодження дозволяє змінювати співвідношення масштабів і кутів нахилу основи. Чотири точки повинні складати прямокутник. Програма OCAD, при цьому, розраховує співвідношення масштабів в горизонтальному і вертикальному напрямках і оптимальний кут.

Коли перехрестя сіток на основі карти і сітки в програмі узгоджені можна викреслювати карту. Використовуючи панель інструментів та вибраний набір умовних знаків по верху шару основи викреслюють саму карту.

Рис.3.17. Картографічна модель для спортивного орієнтування (спринт) «Мікрорайон»

Для того щоб карта була використана для проведення по ній змагань потрібно що карта пройшла інспекцію. Інспекція карти проводиться не укладачем карти, а іншим досвідченим картографом який в свою чергу проводить заміри на місцевості перевіряючи точність карти і відповідність нормам IOF (Міжнародної федерації спортивного орієнтування. Також карта повинна мати за рамкове оформлення.

Рис. 3.18. Зарамкове оформлення карти «Мікрорайон»

Зарамкове оформлення – інформація, розташовувана поза робочим полем карти, яка може включати назву організації-замовника, назву документа, рік видання, чисельний масштаб, висоту перетину, умовні позначення, інформацію про укладачів карти та спонсорів змагань тощо.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 321 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...