Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методика вимірювання та гігієнічної оцінки шуму і вібрації



Для вимірювання шуму використовують шумомір “ШУМ-1М” (рис. 1).

Рис. 1. Шумомір типу “ШУМ-1М”

Для проведення вимірювання прилад розташовують поблизу джерела шуму. Капсуль мікрофона нагвинчують на електронний блок. Перемикач “Швидко – Повільно” встановлюють у положення “Швидко”. Перемикачем “Діапазон” підбирається очікуваний рівень звуку. Перемикач “Рід роботи” переводять в положення “Бат” (стрілка повинна знаходитися у лівій частині чорного сектора, в іншому випадку потрібно замінити батарею). Перемикач "Рід роботи" переводять в положення “Калібр.” і за допомогою ручки “Калібр.” встановлюють стрілку на установочний рівень капсуля мікрофону. Перемикач "Рід роботи" встановлюють на характеристику А (у разі потреби - на характеристику В або С). Перемикач “"Діапазон” повертають ліворуч або праворуч, щоб стрілка перебувала у межах від 0 до 10 дБ.

Для отримання результатів вимірювання до значення дБ перемикача “Діапазон” додають (якщо стрілка шкали приладу знаходиться праворуч від нуля) або віднімають (якщо стрілка приладу знаходиться ліворуч від нуля) показання стрілки шкали приладу, також дБ.

Наприклад: 60 дБ перемикача “Діапазон” + 3,5 дБ шкали = 63,5 дБ.

Після закінчення процесу вимірювання перемикач “Рід роботи” встановлюють у положення “Вимкнуто”.

Крім того для вимірювання та гігієнічної оцінки шумо-вібраційної обстановки використовують вимірювач шуму і вібрації ВШВ-003, що побудований на принципі перетворення звукових та механічних коливань досліджуваних об'єктів в пропорційні їм електричні сигнали, які потім підсилюються і вимірюються за допомогою вимірювального приладу (рис 2).

Рис. 2. Вимірювач шуму і вібрації “ВШВ-003”

Вимірювач шуму і вібрації “ВШВ-003” призначений для вимірювання і частотного аналізу параметрів шуму і вібрації у разі виконання наукових і господарчих робіт та для боротьби з постійним шумом та вібрацією у виробничих приміщеннях.

Задача 1

Працівник, 39 років звернувся до лікаря зі скаргами на ниючий біль та відчуття оніміння у кистях та передпліччях, зниження м’язової сили рук, зниження слуху, порушення сну, роздратованість та швидку втому. Під час медичного огляду установлено: синюшний відтінок шкіри кистей, набряк кінчиків пальців, легка деформація міжфалангових суглобів, зниження тактильної, температурної та больової чутливості. Професійний анамнез: робітник протягом 15 років працює бурильником, використовуючи свердло вагою 25 кг.

Дайте гігієнічну оцінку умовам праці, поставте попередній діагноз та обґрунтуйте відповідні рекомендації.

Задача 2

Працівниця складу лісоматеріалів пред’являє скарги на ниючі болі у дистальних відділах нижніх кінцівок, блідість пальців, поганий слух, порушення сну. Об’єктивно: гіпергідроз рук, суглоби рук частково деформовані, знижена больова та тактильна чутливість, холодова проба – позитивна. Капіляроскопія дозволила виявити явища ангіоспазму рук. В обов’язки працівниці входить обробка будматеріалів з використанням електрорубанка. Засоби індивідуального захисту не застосовуються.

Оцініть умови праці та поставте діагноз. Укажіть, які профілактичні заходи необхідно провести в даному випадку.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 1978 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...