Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Страхування фінансових ризиків



Важливе місце підводиться страхуванню фінансових ризиків., під якими розуміють ризики, які випливають з фінансових угод або фінансової діяльності, коли в якості товарів виступають валюта, цінні папери, грошові кошти. Фінансовий ризик охоплює такі види ризиків як валютний, кредитний та інвестиційний.

Валютний ризик – це ймовірність фінансових втрат внаслідок зміни курсу валют, які можуть виникнути в період між укладанням контракту і фактичним проведенням розрахунків з ним. Розрізняють валютні ризики імпортера, валютні ризики експортера.

Кредитний ризик – пов’язаний з можливістю невиконання підприємством своїх фінансових зобов’язань перед інвестором у разі використання кредиту. Кредитний ризик виникає у відносинах з кредиторами, контрагентами, постачальниками, акціонерами тощо.

Інвестиційний ризик пов’язаний із специфікою вкладення підприємцем грошових коштів у різноманітні проекти.

Страхування фінансових ризиків полягає у тому, щоб відшкодувати можливі втрати на випадок, коли через певний період застраховані угоди не дадуть очікуваної віддачі. Страхове відшкодування в такому разі встановлюється в обсязі різниці між страховою сумою та одержаними прибутком від застрахованої комерційної діяльності.

Страхування фінансових ризиків передбачає деякі обов’язкові умови щодо укладання договорів. Страхувальнику належить мати дозвіл, ліцензію або патент на ведення комерційної діяльності та інші необхідні документи. У своїй письмовій заяві він повинен інформувати страхову компанію про передбачувані операції, очікувані витрати та доходи, підписані контракти та інші обставини, які дозволяють страховику оцінити ступінь ризику.

При встановленні тарифних ставок із страхування фінансових ризиків враховуються рівень стабільності ринкових відносин та прогноз перспектив їхньої динаміки, строк страхування, вид діяльності тощо. Для кожного підприємства ризик має специфічні характеристики, які визначаються галузевою спрямованістю. Тому страхові тарифи диференціюються як за видом ризику, так і за галузями.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 274 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...