Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні вимоги до обладнаня релейного захисту й автоматики



Обладнання релейного захисту й автоматики, що розміщені на елементах електроустановок, повинні виконувати ряд функцій, які визначаються умовами роботи зазначених елементів, а також повністю або частково умовами роботи енергосистеми в цілому. Функції релейного захисту полягають у спрацьовуванні обладнань захисту при пошкодженнях елемента, що захищається (к. з. у зоні, що захищається, або внутрішні к. з.) і неспрацьовуванні при ушкодженнях поза елементом, що захищається (зовнішні к. з.), а також у нормальних режимах при відсутності ушкоджень. Для виконання заданих функцій захист повинен задовольняти певним вимогам, що забезпечують наступні її властивості: селективность, стійкість і надійність функціонування. Сукупність першої й другої властивостей визначають технічну досконалість захисту.

Якщо за принципом своєї дії захист спрацьовує тільки при к. з. на елементі, що захищається, то він вважається захистом з абсолютної селективністю. Якщо захист, крім того, може спрацьовувати й при зовнішніх к. з., те він вважається захистом з відносною селективністю. Захист з відносною селективністю виконують із витримкою часу спрацьовування й крім основного призначення використовують у якості резервного для захисту суміжних елементів.

Селективність спрацьовування захисту при внутрішніх к. з. характеризується захистоспроможністю й швидкістю спрацьовування.

Швидкість спрацьовування (швидкодія) захисту при к. з. - досить важлива властивість, тому що при цьому знижується ймовірність порушення синхронної роботи генераторів під час к. з., зменшуються розміри руйнування ушкодженого елемента, знижується ймовірність нещасних випадків і т.п.

Стійкість функціонування характеризується стійкістю неспрацьовування при зовнішніх к. з., у режимах без к. з. і стійкістю спрацьовування при к. з. на елементі, що захищається. У свою чергу, стійкість спрацьовування визначається чутливістю й стійкістю швидкості спрацьовування.

Під чутливістю релейного захисту розуміють її здатність реагувати на ушкодження, коли зміна контрольованих параметрів в аварійних режимах мінімальна. Чутливість захисту оцінюють за коефіцієнтом чутливості. Стійкість швидкості спрацьовування характеризується стабільністю часу спрацьовування захисту й використовується при оцінці функціонування захистів з абсолютною селективністю.

Вимога надійності функціонування полягає в тому, щоб захист надійно спрацьовував при внутрішніх к.з. і не спрацьовував при зовнішніх к. з. та режимах без к. з.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 681 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...