Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Головні функції та електричні схеми



В електропостачальних системах міських і сільських районів на­пругою 6-10 кВ знайшли використання РП, що призначені для виконання таких функцій:

- приймання електричної енергії від джерел живлення по 2-4 лі­ніях живлення;

- розподіл електричної енергії на одній напрузі по великій кіль­кості ліній живлення;

- забезпечення надійного постачання електроенергією спожи­вачів завдяки можливості підключення їх у разі необхідності до кількох ліній;

- захист ліній живлення від аварійних режимів роботи;

- відключення ліній живлення для виконання планових профі­лактичних і ремонтних робіт, а також при аварійних режи­мах роботи.

Як правило, РП виконуються у вигляді окремо розміщених будівель. Останнім часом використовуються збірні конструкції РП, складові частини яких невеликі за розмірами, легко транс­портуються, мають велику надійність у роботі, безпечні в обслу­говуванні, допускають (у разі необхідності) розширення.

Часто РП є вузлом мережі живлення, в якому конструктивно виконане розміщення та з'єднання всіх елементів електричної схеми підведення від джерел живлення та розподілу між окре­мими споживачами електричної енергії без перетворення на од­ній напрузі.

Компоновка РП електричними апаратами, з'єднаними з сис­темою збірних шин, виконується в суворій відповідності до роз­робленої схеми розподілу електроенергії, чинним нормам і пра­вилам. Обладнання для кожної з лінії, що підходять і відходять від РП, розміщується в окремій панелі. Каркас панелі, як пра­вило, виготовляють із гнутих металевих профілів, які значно полегшують конструкцію та забезпечують просте й надійне за­кріплення на ній електрообладнання. У сучасних конструкціях панелей використовуються розділяючі перегородки із гіпсу або цементно-тирсової суміші.

Оскільки РП є електроустановкою закритого типу, то в них використовуються малогабаритні силові електричні апарати, а підключення вимірювальних трансформаторів струму та напру­ги, лічильників та реле контролю таке, що забезпечує їх заміну без перерви в роботі.

На рис. 7.2 зображена електрична схема РП з масляними ви­микачами. Лінії, що підходять і відходять від РП, зв'язані між собою системою збірних шин, які розділені на дві секції. До першої секції шин підключені 1-10 панелі, а до дру­гої 11-18. Секційні масляний вимикач та два роз'єднувачі мо­жуть забезпечити як роздільне, так і паралельне живлення кож­ної секції від головних джерел живлення (панелі 9 і 18). На кож­ній із ліній встановлені такі електричні апарати; масляні вими­качі, роз'єднувачі, трансформатори струму. У панелях 7 та 12 розміщені вимірювальні трансформатори напруги.

Рис. 7.2. Електрична схема РП з масляними вимикачами

Рис. 7.3. Електрична схема РП з вакуумними вимикачами

На рис. 7.3 зображена електрична схема РП з вакуумними вимикачами. Даний РП має також дві секції шин які по лініях 1а і 20 живляться від ТЕЦ. Секції шин з'єднані між собою з допомогою секційного вакуумного вимикач а (панель 10).

Використання вакуумних вимикачів викотної конструкції до­зволяє спростити електричну схему РП без зниження надійності її роботи, а тому на кожній з ліній встановлено значно менше еле­ктричних апаратів: вакуумний вимикач, вимірювальні трансфо­рматори струму і заземлювач. У панелях 8 та 13 розмішені вимі­рювальні трансформатори напруги.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 496 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...