Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок визначення



1 Установити ПАБ-2 над точкою, з якої визначено дирекційний кут за віддаленим орієнтиром одним з вищеперелічених способів.

2 Виміряти 5 разів значення магнітного азимута за цим орієнтиром; після кожного вимірювання збивати положення магнітної стрілки обертанням маховика встановлювального черв’яка.

Рисунок 3.19 – Визначення поправки бусолі на місцевості

3 Обчислити середнє значення магнітного азимута:

. (3.23)

4 Обчислити поправку бусолі за формулою

. (3.24)

За даними визначення поправки бусолі заповнюють бірку, рис.3.20, яку вкладають у футляр бусолі і використовують (в неаномалійних районах) для визначення дирекційних кутів орієнтирних напрямків у радіусі 10 км від точки її визначення.

Рисунок 3.20 – Бірка бусолі

Звірення бусолей у дивізіоні. Під час переміщення на відстань більше ніж 10 км поправку бусолі необхідно визначити знову. За відсутності часу або неможливості визначити поправку всіх бусолей дивізіону у новому районі, можна визначити поправку для контрольної бусолі дивізіону (підручної батареї) з подальшим виправленням поправок усіх бусолей шляхом урахування в їх поправку величини зміни поправки контрольної бусолі у новому районі.

Величина зміни поправки контрольної бусолі у новому районі обчислюється за формулою

, (3.25)

де – величина зміни поправки контрольної бусолі у новому районі;

– значення поправки контрольної бусолі в новому районі;

– значення поправки контрольної бусолі в старому районі.

Величина додається зі своїм знаком до значення поправок решти бусолей дивізіону.

Уточнення поправки бусолі під час переміщення. Якщо в новому районі неможливо визначити поправку бусолі , то дозволяється, як виняток, в радіусі 30 км користуватися старою поправкою після уведення в неї поправки на зміну зближення меридіанів :

. (3.26)

Поправка вибирається з табл.3.2 за значенням абсциси Х точки (км) і відстані Д (км) по довготі від нового району до району визначення поправки бусолі (визначається як різниця ординат Y нового і старого районів: Д км = Yн – Yс):

має знак “+”, якщо новий район східніше старого району.

має знак “–”, якщо новий район західніше старого району.

Під час проведення топогеодезичних робіт, після переміщення в суміжну зону, поправку бусолі обов'язково визначають на місцевості в цій зоні. У випадку, коли немає можливості визначити поправку бусолі на місцевості, вона може бути уточнена за формулою

захід ® схід

, (3.27)

захід схід,

де – поправка на зміну зближення меридіанів, визначається з табл.3.2, взята за модулем;

– поправка на перехід із зони в зону, вибирається за значенням абсциси Х (км) старого району з табл.3.4, взята за модулем.

У формулі (3.27) верхні знаки – якщо перехід із заходу на схід, нижні знаки – якщо перехід зі сходу на захід.

Таблиця 3.4 – Значення величини поправки до дирекційного кута під час переходу у суміжну зону





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 211 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...